Claudiu Zamfir

Un startup din Cluj folosește inteligența artificială în medicină și ia 250.000 Euro finanțare

Thumbnail

Un startup clujean care dezvoltă tehnilogii de inteligență artificială pentru soluții medicale folosite inclusiv în terapia împotriva cancerului, a obținut o finanțare de capital de risc de 250.000 de euro de la un grup de investitori români.

Synaptiq a obținut investiția de la fondurile GapMinder VC (prin acceleratorul de business Techcelerator), Cleverage VC și de la doi angel investors, antreprenorii Daniel şi Ioan Istrate.

Startup-ul s-a evidențiat în programul Advancing AI SEE dezvoltat de Techcelerator în parteneriat cu Google for Startups dedicat soluțiilor bazate pe inteligența artificială, prin produsul high tech și nevoia majoră pe care o adresează. Echipa Synaptiq a fost declarată câștigătoarea competiției Investors Days, eveniment derulat cu participarea notabilă a unor fonduri de investiții și investitori locali și internaționali reputați. Anterior, echipa Synaptiq a urmat sesiunile programului de accelerare, fiind asistată în demersul de investment readiness de echipa de experți a Techcelerator.

Cu finanțarea primită, Synaptiq va continua activitatea de cercetare și dezvoltare pentru a elabora versiunea finală a produsului Mediq, va aloca resurse studiului clinic necesar pentru a obține acreditarea la nivel european și va investi în demersurile de comercializare a software-ului. În plus, aceste resurse au făcut posibilă extinderea echipei Synaptiq la zece membri de experți cu experiență solidă în institute de specialitate din Germania și Olanda.

Compania Synaptiq a fost fondată de Dragoș Dușe, Mihai Căta, Mohsin Raza, Roxana Săbău și Diana Adrițchi. Întreaga echipă este formată din ingineri ori specialiști în business, cu studii și doctorate la facultăți din țară și străinătate, precum Universitatea din București, Amsterdam, Munchen, Bristol și Heidelberg.

„Le suntem recunoscători investitorilor pentru faptul că ne-au înțeles viziunea și ne susțin călătoria. Apreciem nu numai contribuția lor financiară, ci, mai ales, oportunitățile pe care le vor facilita prin intermediul rețelei lor extinse și a vastei lor expertize. Am stabilit deja relații solide cu clinici, centre de cercetare, instituții academice și acceleratoare de afaceri, ceea ce ne susține creșterea și dezvoltarea unui produs de înaltă calitate. Suntem ambițioși și optimiști, și credem că la începutul anului următor vom lansa versiunea beta a software-ului Mediq”, a declarat Dragoș Dușe, Cofondator & Director Operațional Synaptiq.io.

Thumbnail

Synaptiq lucrează la dezvoltarea platformei Mediq, care reduce timpul de analiză a imaginilor medicale în cadrul procedurilor de tratare prin radioterapie a cancerului. Startup-ul românesc susține că astfel ridică performanța serviciilor medicale dezvoltând soluții bazate pe AI pentru delimitarea tumorilor și a organelor care prezintă risc.

Software-ul Mediq utilizează AI pentru delimitarea tumorilor canceroase în imaginile CT și RMN într-un timp mult mai scurt, cu o mai mare precizie și obiectivitate. Astfel, medicii nu vor mai trebui să petreacă ore întregi pentru a efectua delimitarea organelor și se vor putea concentra pe planificarea tratamentului și pe a găsi cea mai bună abordare pentru a salva viața pacientului. Platforma Mediq utilizează Deep Learning pentru a susține procesul de diagnosticare rapidă și integrează fluxul de lucru în aplicații de telemedicină pentru a eficientiza comunicarea dintre cadrele medicale. În consecință, clinicile vor putea crea un plan de tratament pentru un număr mult mai mare de pacienți, deoarece timpul de implementare a acestuia va fi mult redus.

La începutul anului 2022, Synaptiq va lansa versiunea beta a produsului Mediq și se pregătește pentru a finaliza procesul de acreditare la nivel european care va facilita atragerea mai multor clienți din România și în Europa.

Synaptiq țintește să remodeleze viitorul radioterapiei, oferind soluții bazate pe AI la standarde ridicate pentru a crește performanțele în domeniul medical.

Firma clujeană a fost nominalizată de către Vestbee în 2021 în Top 10 Healthcare startups în Europa Centrală și de Est.

„Inteligența artificială este una dintre tehnologiile cu creșterea cea mai rapidă în toate domeniile de activitate. În domeniul sănătății, AI se distinge de tehnologiile tradiționale prin capacitatea de a culege date, de a le prelucra și de a oferi utilizatorului final un rezultat mult mai clar ceea ce face ca potențialul AI în medicină să fie enorm. Acest potențial, alături de curajul și de capacitatea de inovare a echipei Synaptiq, ne face să avem încredere în ei și să-i susținem. Avem experiență în accelerarea start-up-urilor de tehnologie. Împreună cu Google for Startups și cu susținerea GapMinder VC, Tech Angels, SeedBlink, ROTSA și Bucharest AI, am realizat 100 AI Romanian Startups. Vom continua să susținem interesul pentru tehnologie și să consolidăm ecosistemul de investitori locali si regionali, mentori, absolvenți și antreprenori care lucrează împreună pentru a construi viitorul”, a spus Cristian Dascălu, partener GapMinder VC & cofondator Techcelerator.

GapMinder este un fond de capital de risc de 50 de milioane de euro, care investește în companii de tehnologie create în România și Europa Centrală care cresc rapid la nivel internațional, aflate în faza de Seed sau Serie A. Partenerii GapMinder au o abordare directă ca investitori, ajutând companiile să crească prin consultanță strategică și implicare directă în organizarea operațională, guvernanța corporativă și disciplina financiară. Portofoliul GapMinder include companii precum FintechOS, TypingDNA, SmartDreamers, Deepstash, Frisbo sau Planable. GapMinder este co-finanțat în majoritate prin Programul Operațional Competitivitate 2014 - 2020.

Google for Startups este o inițiativă ce oferă startup-urilor cele mai bune produse, conexiuni și know-how de la Google printr-o rețea globală de parteneri și resurse online. Misiunea sa este de a ajuta startup-uri din toată lumea să crească și să aibă succes.

Parallax

Vizualizari
2182
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri