Au fost alese startup-urile câștigătoare ale programului de pre-accelerare Innovation Labs 2023, ediția a XI-a.
Cele 17 echipe calificate în finala Demo Day, care a avut loc luni la Universitatea Politehnica din București, și-au prezentat produsele în fața potențialilor investitori.
Cinci dintre aceste echipe au fost cele mai apreciate de juriu și public pentru produsele și prezentările lor și au fost premiate astfel:
- Trofeul „Best Pitch”, acordat pe baza votului publicului, a fost decernat echipei MetaTags care transformă livrările auto cu vizibilitate în timp real. Platforma lor software, completată de o aplicație mobilă, utilizează hardware, inclusiv PCB cu geolocație, urmărire a temperaturii și accelerometre.
- Trofeul „Best Product” a fost câștigat de echipa Move Mountains, o platformă de rezervări pentru turismul de aventură. Programarea online în timp real către experiențe sportive reprezintă valoarea adăugată oferită de ei. Ei spun că transformă o excursie în natură într-o experiență unică și sigură prin listarea organizatorilor certificați și a experiențelor verificate. Instructorii beneficiază de promovare și vizibilitate sporite, precum și de un instrument de gestionare a activităților.
- Trofeul „Best Business” a revenit echipei AIDE, care susține că revoluționează modul de învățare al studenților de la medicină prin furnizarea de învățare personalizată cu ajutorul unui profesor virtual generat artificial. Utilizând prelucrarea limbajului natural, învățarea multimodală și curricule personalizate, studenții își pot îmbunătăți experiența de învățare și pot obține progrese rapide.
- Trofeul „Best Emerging Start-up” a fost acordat echipei AlignSpine. Prin produsul pe care l-a dezvoltat, AlignSPINE este o orteză cu un cost redus, echipată cu senzori inerțiali și rezistivi, pentru monitorizarea completă a curburii coloanei vertebrale, în timp real. Poate determina în mod continuu variația unghiurilor spinale și poate oferi un feedback în timp real pacientului, fizioterapeutului sau medicului curant. Vine împreună cu o aplicație mobilă, astfel încât pacienții să poată urmări progresul lor, să efectueze exerciții de reabilitare sau să solicite sfaturi de la fizioterapeutul curant, după cum este necesar.
- Trofeul „Innovation Labs Grand Prize” a revenit echipei Ophset, care spune că revoluționează captarea carbonului și cultivarea algelor prin intermediul fotobioreactoaarelor modulare. Acestea captează emisiile de CO2 din diferite surse, convertindu-le în produse valoroase precum biocombustibili, bioplastice și altele. Platforma lor tip marketplace permite tranzacționarea certificatelor de CO2, oferind un stimul companiilor pentru compensarea emisiilor prin achiziționarea lor direct de la Ophset sau de la alti furnizori de carbon capturat.
Innovation Labs 2023 este un program organizat în București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara, coordonat de Asociația Tech Lounge și implementat alături de Asociația Transilvania IT, Asociația Calemis și Timișoara Startups.
În martie 2023, peste 550 de tineri s-au înscris la cele patru Hackathoane Innovation Labs, desfășurate la nivel național, și au propus 160 de idei pentru produse și servicii digitale. După 10 săptămâni de mentorat, în care și-au rafinat prototipurile alături de mentorii și partenerii programului, în finala Demo Day s-au calificat 17 echipe.
Echipele finaliste au fost alese în urma semifinalelor naționale, la mijlocul lunii mai, din întreaga generație de 77 de startup-uri din ediția 2023 a programului Innovation Labs. Finaliștii și-au susținut produsele prin prezentări de două minute pe scenă, în fața unui public numeros, răspunzând întrebărilor juriului Demo Day.
Toate echipele vor continua să beneficieze de sprijinul acceleratorului și al susținătorilor programului și după încheierea perioadei de mentorat, devenind parte din comunitatea de alumni a Innovation Labs.