Claudiu Zamfir

Startup croat de biciclete electrice, preluat de Porsche

Thumbnail

Compania germană de mașini sport Porsche a anunțat, vineri, că a preluat un pachet majoritar de acțiuni într-un startup croat care produce biciclete electrice.

Startup-ul croat Greyp Bikes a pornit de la  o idee a lui Zvonimir Sučić, din 2010. Inginerul construia bicilete electrice în garajul său de acasă, încă din 2001, iar apoi s-a angajat la compania corată de mașini electrice Rimac. Aici, la Sveta Nedelja, lângă Zagreb, a luat naștere Greyp, avându-i drept cofondatori pe Zvonimir Sučić, pe Mate Rimac (șeful Rimac Automobili) și pe Adriano Mudri (designer la Rimac).

Porsche Ventures, fondul de investiții al companiei auto germane, deținea 10% din Greyp încă din 2018, când a investit prima oară în Rimac Automobili și în startup-ul de biciclete electrice. În urma tranzacției anunțate vineri, Prosche deține majoritar Greyp, în timp ce Mate Rimac și ceilalți fondatori ai startup-ului rămân acționari minoritari.

Reamintim că, anul acesta, Porsche a creat un joint venture cu Rimac Automobili, Bugatti-Rimac. Compania germană deține 45% din Bugatti-Rimac, iar firma croată are 55%.  Porsche, care deținea Bugatti, a transferat astfel brandul de super-car-uri de lux în noul joint-venture, unindu-l cu Rimac.

La rândul său, Porsche AG este o subsidiară a grupului Volkswagen.

Parallax

Vizualizari
1253
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri