Denisa Crăciun
Carrie Santos, CEO-ul Entrepreneurs` Organization, una dintre cele mai mari asociații antreprenoriale din SUA, care activează și în România, a stat de vorbă cu StartupCafe.ro și ne-a răspuns la câteva întrebări despre cum ar trebui să abordeze companiile și startup-urile din țara noastră criza generată de războiul din Ucraina.
Carrie Santos spune că antreprenorii români cu afaceri în Ucraina și Rusia trebuie sprijiniți, în contextul sancțiunilor impuse Rusiei de către Occident, care pot produce efecte asupra business-urilor de pretutindeni.
„Vedem asta în toată Europa, unde multe afaceri vând în Ucraina, vindeau în Rusia, aveau angajați în Ucraina, au angajați în Rusia și, desigur, familii. Sunt multe familii despărțite. Astfel, trebuie de fapt, să sprijinim afacerile de pretutindeni, în România, în Polonia, pentru că trebuie să caute noi piețe. Din nou, o mulțime de afaceri au suferit anul trecut din cauza pandemiei și au fost nevoite să găsească un nou model de afaceri și noi piețe. Așa că știu că antreprenorii, cu mult sprijin, așa cum îl avem la Entrepreneurs` Organization, vor identifica noi piețe pentru creștere, deoarece în fiecare criză, există o oportunitate întotdeauna”, a explicat ea.
Carrie Santos, aflată într-o vizită în România pentru a vedea cum poate mediul privat să ajute refugiații ucraineni, are experiență de peste 8 ani ca Executive Director al American Red Cross.
Iată ce ne-a mai spus Carrie Santos.
România a primit până acum peste jumătate de milion de refugiați. Guvernul, precum și companiile și voluntarii au făcut echipă pentru a-i sprijini. Care sunt unele dintre cele mai practice lucruri care ar putea fi făcute pentru a sprijini refugiații?
„Suntem aici (n.r. în România) de la o organizație globală mai mare pentru a sprijini membrii care locuiesc aici și care fac parte din această comunitate și pentru a sprijini nevoile pe care le identifică. Sunt atât de multe nevoi în acest moment, nu știu dacă este potrivit să spun care sunt mai mari sau care sunt mai mici. Desigur, trebuie să protejăm oamenii. Este nevoie ca ei să aibă hrană și adăpost. Dar sunt atât de multe alte lucruri care sunt necesare pentru sănătatea mentală, pentru școală, deoarece sunt atât de mulți copii. Și apoi, este vorba despre ceea ce auzim de la toate întâlnirile noastre, este a doua fază: modul de integrare a refugiaților care vor rămâne aici. Și aceasta este o muncă pe termen lung, așa că îi încurajăm pe toți să o susțină și să ajute”.
Cum pot companiile și startup-urile să îi ajute pe refugiații ucraineni? Atât pe termen scurt, cât și lung.
„Patronii, antreprenorii sunt oameni care rezolvă problemele. Și, în mod natural, se uită la această criză și identifică domenii în care pot face o diferență reală, în logistică, în distribuție, în reducerea birocrației. Ei nu întreabă, doar încep să facă și mai târziu își dau seama dacă mai este ceva de făcut. Așa că am convins toate companiile să facă diferența folosind propriile resurse și conexiuni. Pe termen lung, vom avea într-adevăr nevoie de afaceri care să ajute cu locuri de muncă pentru ucraineni, să instruim și să ajutăm afacerile să se reconstruiască în Ucraina cât mai curând posibil”.
Dacă războiul se termină și Ucraina va începe procesul de reconstrucție, ce ar putea face Occidentul pentru a sprijini cel mai bine eforturile Ucrainei?
„Companiile occidentale și antreprenorii din întreaga lume pot ajuta cu adevărat cu ceea ce face o organizație de antreprenori, adică sprijinirea patronilor, mentorat, sprijin emoțional, practic sprijin pentru afaceri, pentru că fiecare afacere trece printr-o criză. Avem membri din întreaga lume care au suferit din cauza dezastrelor naturale, care au pierdut totul. Și această împărtășire a experienței de la un tip de antreprenor și un altul, din altă parte a lumii poate fi cu adevărat valoroasă, deoarece antreprenorii caută să-și recreeze afacerile în Ucraina”.
Referitor la sancțiunile impuse Rusiei de către Occident. Care dintre acestea, dacă există, credeți că ar putea fi mai eficiente în încheierea războiului? Și cum pot companiile românești să reducă efectele acestor sancțiuni asupra afacerilor lor locale?
„Vedem asta în toată Europa, unde multe afaceri vând în Ucraina, vindeau în Rusia, aveau angajați în Ucraina, au angajați în Rusia și, desigur, familii. Sunt multe familii despărțite. Astfel, trebuie de fapt, să sprijinim afacerile de pretutindeni, în România, în Polonia, pentru că trebuie să caute noi piețe. Din nou, o mulțime de afaceri au suferit anul trecut din cauza pandemiei și au fost nevoite să găsească un nou model de afaceri și noi piețe. Așa că știu că antreprenorii, cu mult sprijin, așa cum îl avem la Entrepreneurs` Organization, vor identifica noi piețe pentru creștere, deoarece în fiecare criză, există o oportunitate întotdeauna”.
Războiul a început în urmă cu mai bine de o lună și probabil, ca toți ceilalți, ai vizionat imagini și ai „reîmprospătat” fluxul de știri. Având în vedere activitatea ta la American Red Cross și cu refugiații, care au fost câteva dintre lucrurile la care te-ai gândit luna trecută?
„Am fost foarte surprinsă, mai ales acum că fac parte din Entrepreneurs` Organization, că sectorul privat și că întreprinderile răspund atât de repede, uneori. American Red Cross comandă echipamente din Pakistan și sunt trimite pe un vampor, și ajung aici abia patru luni mai târziu. Și aici, în această criză, și pentru că se află în economii atât de vitale și puternice, afacerile sunt capabile să se mobilizeze și să ofere sprijin imediat. Așa că, atunci când eram în Polonia, au spus, știi, avem pasta de dinți, avem prosoape, avem pături, putem oferi totul aici. Avem nevoie doar de sprijin economic, de sprijin moral și să continuăm să ajutăm”.
La finalul interviului, Carrie Santos a transmis un mesaj pentru antreprenorii din România, femei și bărbați deopotrivă.
„Sunt atât de mândră că fac parte dintr-o organizație care sprijină antreprenorii de pretutindeni, inclusiv femei antreprenori, inclusiv bărbați antreprenori, și ajută pe toată lumea să-și atingă potențialul. Așadar, mulțumesc tuturor celor care își asumă riscuri și au început o afacere”.
Carrie Santos a mai lucrat aproape 10 ani în US Department of State, în cadrul Biroului pentru Populație, Refugiați și Migrație, unde a formulat și coordonat pozițiile politice ale SUA privind activitățile de protecție și asistență ale Crucii Roșii.
Totodată, Santos a activat în cadrul aceluiași birou ca Program Officer pentru Rusia, coordonând milioane de dolari în asistență umanitară anuală a Guvernului SUA pentru populațiile strămutate din Caucazul de Nord în urma războiului din Cecenia.
Notă: Acest interviu a fost editat pentru mărime și claritate.