Denisa Crăciun

Școli din România, premiate la o competiție sponsorizată de Google

siguranta-online

Cinci școli din România au fost premiate la competiția națională de proiecte pentru siguranța online Eroii Interenetului, sponsorizată de Google.org.

Peste 300 de elevi și profesori au fost implicați în cea de-a patra ediție a competiției naționale din 2024. Totuși, anul acesta nu a fost oferit și premiul întâi, deoarece niciun proiect înscris nu a atins standardele competiției ce au fost atinse în ultimii ani, potrivit unui comunicat transmis, joi, StartupCafe.ro.

Astfel, școlile câștigătoare sunt:

  • Locul 2 se acordă Echipei GLAMEL, de la Școala Gimnazială Domino Servite, din Voiteg, jud. Timiș; 
  • Locul 3 merge la Echipa Echipa Gardienii Parolei, de la Școala Gimnazială „I.A. Bassarabescu”, din Ploiești; 
  • Mențiune - Echipa InternetGuard, de la Școala Gimnazială Nr. 1 Umbrărești. 
  • Mențiune - Echipa LUMINI ȘI UMBRE, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu”, din București; 
  • Mențiune - Echipa Vulturii, de la Școala Gimnazială Domino Servite, din Voiteg, jud. Timiș. 

Scopul competiției Eroii Internetului este de a educa și inspira elevii să navigheze în siguranță pe internet, promovând pozitivitatea și comportamente responsabileonline. Participanții au învățat prin activități practice și creative, contribuind la o comunitate digitală mai sigură. 

În cadrul competiției, copiii au creat un clip video de promovare a unei teme de siguranță online, din programul Eroii Internetului și o campanie de conștientizare pornind de la tema aleasă. 

Programul gratuit este structurat în 5 mari capitole cu activități și scenarii de lucru la clasa menite să ofere elevilor cadrul de gândire adaptat situațiilor pe care le întâlnesc zi de zi în mediul online: 

  • Fii inteligent pe internet - Distribuie cu prudență 
  • Fii alert pe internet - Nu te lăsa păcălit
  • Fii puternic pe internet - Securizează-ți secretele
  • Fii amabil pe internet - E cool să fii amabil
  • Fii curajos pe internet - Dacă ai îndoieli întreabă

Programa Eroii Internetului oferă educatorilor instrumentele și metodele de care au nevoie pentru a preda noțiunile fundamentale de siguranță digitală. Materialele dezvoltate de Google în parteneriat cu iKeepSafe și Adfaber permit educatorilor să aducă cele mai pertinente discuții în sala de clasă. 

Un studiu arată că 90% dintre copiii din România acceseză jocuri sau folosesc platforme nepotrivite vârstei lor. Conform raportului, părinții știu rareori ce fac copiii online sau cum să discute cu aceștia despre cum pot folosi tehnologia pentru a se dezvolta. 

72% dintre copiii participanți la un sondaj al asociației Adfaber spun că au întâlnit situații nepotrivite online, de la cyberbullying, continut neadecvat, până la hărțuire, grooming sau chiar șantaj. Ei mărturisesc că și-ar fi dorit o discuție în care un adult să le explice cum să reacționeze în anumite situații online, sau care sunt consecințele unor acțiuni, înainte să le învețe pe propria piele. 

Parallax

Vizualizari
91
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri