Răzvan Tătaru

Românii dau mai mulți bani pe vacanța de vară 2024 față de anul trecut (studiu)

Femeie de afaceri, muncind în vacanță

3 din 4 români (77%) plănuiesc să meargă în vacanță în această vară, mai ales în iulie și august, iar 4 din 10 alocă un buget mai mare cu 40% față de anul trecut, potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, StartupCafe.ro.

Interesul pentru vacanțele de vară este similar cu cel din 2017, iar lunile iulie (33%) și august (37%) rămân preferatele românilor pentru concedii, conform studiului „Piața de Turism - Vacanța de vară 2024”, realizat de agenția de cercetare de piață MKOR. Destinațiile locale sunt la fel de căutate precum cele internaționale.

Deși 20% dintre români declară că merg în vacanță mai rar de o dată pe an, din motive financiare, majoritatea consideră vacanțele o prioritate și își planifică perioadele de concediu pentru a se bucura de experiențe memorabile alături de cei dragi.

Românii sunt conservatori în alegerea destinațiilor de vacanță: 6 din 10 respondenți aleg să revină în locații pe care le-au mai vizitat, cu o medie de 3 vizite în aceeași destinație. Românii din generațiile X și Z sunt mai dispuși să exploreze noi destinații.

Litoralul românesc îi atrage pe aproape jumătate dintre cei care aleg să rămână în țară (44%), mai ales Constanța și Mamaia.

Turismul urban este o opțiune pentru 1 din 5 respondenți, iar zonele cu specific tradițional, precum Bucovina și Moldova, sunt căutate de 14% dintre români. Muntele îi atrage pe doar 10% dintre turiști.

Dintre destinațiile internaționale, Grecia continuă să fie este cea mai căutată (31%), urmată de Bulgaria (16%), Italia (14%) și Turcia (13%).

În alegerea destinației de vacanță, românii iau în considerare criterii ca:

  1. Explorarea obiectivelor turistice (1 din 4 patru respondenți);
  2. Preț (18%);
  3. Peisaj și aerul curat (15%);
  4. Destinația prietenoasă pentru copii (10%).

Lunile preferate pentru vacanțele de vară sunt iulie (33%) și august (38%), vârful de sezon fiind concentrat în aceste perioade. Părinții își planifică vacanțele în funcție de vacanțele școlare ale copiilor și optează mai mult pentru începutul sau finalul verii.

Vacanțele de maxim o săptămână (4-7 zile) sunt preferate de 60% dintre respondenți. Circuitele devin tot mai populare, 3 din 10 turiști români plănuiesc sejururi de 8-14 zile.

Majoritatea românilor călătoresc în grupuri mici: 45% vor pleca în vacanță cu o altă persoană, iar 21% aleg să călătorească în grupuri de trei persoane.

Câți bani dau românii pe vacanța de vară 2024

Bugetul mediu alocat pentru vacanța de vară din acest an este de aproximativ 1.000 EUR, similar cu cel din vara lui 2017.

Totodată, 4 din 10 respondenți estimează că vor cheltui peste această sumă pentru concediul planificat. Persoanele cu vârste cuprinse între 28-43 ani, bărbații și locuitorii din zonele centrale și vestice ale țării tind să aloce bugete mai mari pentru vacanță.

Ponderea celor care au alocat un buget mai mare pentru vacanța de vară din 2024, comparativ cu anul trecut, a crescut față de 2017. Astfel, 43% dintre respondenți (față de 32% în 2017) estimează o creștere a bugetului față de anul trecut, cu o medie a creșterii de 40%.

Studiul s-a realizat în luna iunie 2024, pe un eșantion de 530 respondenți, având ca target populația generală a României cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani, printr-un chestionar online.

Parallax

Vizualizari
108
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri