Denisa Crăciun

Robot autonom pentru curățat pardoseli, lansat de o firmă românească. Investiția inițială, preț și specificații

robot curatat pardoseli

O firmă IT românească a lansat miercuri primul său robot autonom industrial de curățat pardoseli și susține că investiția totală pentru dezvoltarea a ajuns până acum la 1,5 milioane EUR.

Startup-ul românesc deep tech Agora Robotics, fondat de Paul Popescu (CEO), Ioana Calen (COO), Răzvan Rusu (CSE), a lansat miercuri Sweep, un robot autonom dezvoltat și produs în România.

Robotul industrial este destinat curățării podelelor dure cu aplicabilitate în depozite, fabrici, hoteluri, spații comerciale, gări, aeroporturi, spitale etc, iar costul unui astfel de robot este de 39.000 de EUR, dar poate varia în funcție de opțiuni.

39.000 este prețul de vânzare și mai sunt niște opțiuni. Unii dintre clienți poate nu vor să opteze pentru partea de accesorii, de iluminare, de sunet sau pentru diverse tipuri de stație de andocare. Unii dintre clienți, de exemplu, nu au la îndemână partea de alimentare cu apă sau evacuare cu apă și rebuie să venim cu niște rezervoare adiacente la stația de andocare. Sunt tot felul de opțiuni pe care le discutăm împreună cu clienții în funcție de implementare și asta poate varia un pic costurile în sus sau în jos”, a spus Paul Popescu, CEO și co-fondator Agora Robotics, la o conferință de presă la care a participat și StartupCafe.ro.

El a explicat că firma optează „pentru un model cu vânzare directă în primă fază, dar avem la dispoziție și alte instrumente financiare, de exemplu leasing operațional”.

„Ne gândim ca pe viitor, pe măsură ce accelerăm ritmul de producție să putem oferi serviciile acestea, care sunt foarte interesante pentru utilizatori, precum și serviciul de robots-as-a-service, adică închirierea pe o perioadă mai lungă, ca și cum ar fi un serviciu”, a mai explicat Paul Popescu.

Potrivit lui, investiția inițială a firmei pentru dezvoltarea unor astfel de roboți a fost în jur de 300.000 EUR, dar a ajuns la 1,5 milioane EUR cu ajutorul Simtel Team, companie românească de inginerie și tehnologie.

De asemenea, startup-ul, care susține că a primit deja primele comenzi, majoritatea pentru piața internațională, anunță că este în discuții pentru atragere unei investiții de 3 milioane EUR până la sfârșitul anului 2024. 

„Ne uităm activ la fondurile nerambursabile pentru a construi o linie de asamblare. Vom încerca să ridicăm încă o rundă de finanțare undeva în toamnă pentru a accelera și a pune bazele unei linii de producție pentru roboții aceștia, care este desenată în momentul acesta. Avem toate procesele desenate, făcute împreună cu o firmă de optimizare de procese de producție și estimăm ca în urma unei linii de asamblare să avem un output de un robot pe zi”, a mai explicat CEO-ul Agora Robotics.

Specificațiile robotului autonom românesc pentru curățat pardoseli

Sweep este dotat cu o carcasă metalică și bazine de inox pentru rezistență. Robotul este ușor de programat și are capacitatea să curățe suprafețe extinse, de circa 8.700 de mp în decurs de 24 ore, în cicluri de cinci ore de lucru și două ore de încărcare.

Este dotat cu un sistem de senzori, camere și tehnologie de comunicații, certificate pentru industria automotive și se deplasează într-un perimetru scanat de el, având capacitatea să evite persoane şi obstacole la nevoie.

Staţia de andocare contribuie la autonomia aparatului. Acesta are capacitatea să schimbe apa uzată, să curețe rezervorul și să se alimenteze. Intervenția umană este necesară doar la programarea sa și la schimbarea consumabilelor – detergent, perii, lame de ștergere, spune startup-ul.

„Am creat Sweep în contextul în care se estimează o piată în creştere şi un deficit important de forță de muncă în sectorul de curățenie. Piața globală de roboți non-rezidenţiali de curățenie a podelelor este estimată la circa 836 milioane de euro în 2023 și va ajunge la 3,5 miliarde de euro în 2030. Roboții autonomi mobili au rolul să preia acele activități repetitive, dificile și mai puțin productive, permițându-le angajaților să se concentreze pe sarcini mai importante, cu valoare adăugată”, a completat Ioana Calen, Chief Operating Officer Agora Robotics.

Specificații Sweep

  • Dimensiuni: 735 x 530 x 710 mm
  • Greutate: 115 kg
  • Capacitate rezervor apă curată/uzată: 23l / 25l
  • Lățime front de lucru: 450 mm
  • Viteză de curățare: 0,4 m/s
  • Productivitate estimată: 8,700 mp/zi
  • Durată medie de viață: 5 ani
  • Garanție: 3 ani
  • Ciclu de curățare: 5 ore
  • Ciclu de încărcare: 2 ore

Fondatorii startup-ului susțin că produsul lor are un consum scăzut de energie, contribuind astfel la reducerea costurilor operaționale și la protejarea mediului. Aparatul permite și raportarea detaliată a consumului de apă, detergent și energie, pentru cunoașterea resurselor consumate, dar și date despre spațiul și momentul când a fost curățat pentru eficiența și transparența proceselor.

Parallax

Vizualizari
627
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri