Claudiu Zamfir

Finanțări și spații de lucru pentru startup-uri, promisiuni făcute de noul primar Nicușor Dan antreprenorilor din București. Și câteva sugestii de la noi

Thumbnail

Nicușor Dan, practic noul primar general al Bucureștiului, și-a câștigat mandatul pentru următorii 4 ani cu un program care conține și promisiuni pentru antreprenori și startup-uri. Să (re)vedem ce a spus candidatul Nicușor că o să facă primarul Nicușor. Și câteva sugestii din comunitatea StartupCafe.ro.

Cu 2,15 milioane de oameni cu domiciliul în București și încă mulți alții care lucrează și studiază zilnic aici, Capitala  este principalul pol de afaceri al țării. Business-urile din București au avut o cifră de afaceri totală de 570,8 miliarde lei în 2019, fiind urmat la mare de distanță de județele Ilfov, cu 111,8 miliarde lei și Timiș, cu 67,2 miliarde lei, conform unei recente analize Keysfin.

Și în privința profiturilor, pe primul loc se află tot Bucureștiul, cu un rezultat net pozitiv în valoare de 30,9 miliarde lei, fiind urmat de județele Ilfov, cu 6 miliarde lei, și Cluj, cu 5,2 miliarde lei.

Prin urmare, ar fi de așteptat ca antreprenoriatul să joace un rol central și pentru primarul Bucureștiului.

Nicușor Dan, în programul său, cu care a obținut voturile bucureștenilor, a trecut și o componentă de antreprenoriat, prin care promite finanțări pentru inovatori și spații de lucru la care startup-urile să aibă acces cu chirii mici:

„Dezvoltarea unei scheme de finanțare public-privată (împreună cu consultanță de afaceri), care să ofere soluții pentru antreprenorii ingenioși aflați la început de drum, susținând crearea unei culturi antreprenoriale în rândurile tinerilor care locuiesc în București sau vor să se mute în București”.

și

„Realizarea de investiții ale primăriei în crearea de spații și facilități pe care companiile (în special start-up-urile) să le poată închiria la prețuri avantajoase” - scrie în programul noului primar general”.

Alte măsuri promise de Nicușor Dan antreprenorilor bucureșteni:

  •  Achiziții predictibile ale primăriilor din București și ale instituțiilor subordonate pentru dezvoltarea unei piețe locale.
  • Reducerea drastică a timpului de interacțiune a societăților, ca și a cetățenilor, cu administrația publică.
  • Crearea, la nivelul Primăriei Capitalei, a unui dialog între reprezentanții mediului de afaceri și reprezentanții sistemului de educație, astfel încât competențele dobândite să corespundă cu solicitările de pe piața muncii.
  • Susținerea creării unui cartier al inovației de-a lungul Dâmboviței (în colaborare cu mediul de afaceri și mediul universitar), ca pilon de bază al proiectului „Dâmbovița – axa creativă a Bucureștiului”.
  • Impulsionarea dezvoltării zonelor de sud și est ale Bucureștiului prin crearea cererii de locuri de muncă și servicii-suport în cartiere precum Rahova, Ferentari, Pantelimon sau Titan
  • Dezvoltarea industriei MICE (Meetings, Incentives, Conferences, Exhibitions) prin atragerea de proiecte de infrastructură – centre de conferințe și târguri, complexe de business (în corelare cu dezvoltarea infrastructurii de transport).
  • Creșterea ratingului Bucureștiului în circuitul internațional al organizatorilor de evenimente de amploare – concerte, festivaluri, târguri (în corelare cu dezvoltarea infrastructurii de transport).
  • Relocarea, pe termen mediu, a cel puțin unei instituții europene în Capitala României.
  • Crearea unui grup consultativ format din reprezentanți ai Primării Generale, primăriilor de sector, asociațiilor de business și Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, care să ajute la valorificarea oportunităților de afaceri în Capitală și să susțină simplificarea relației dintre municipalitate și antreprenori.

Prin măsurile economice, inclusiv cele enumerate, Nicușor Dan susținea, în campanie, că lucrătorii din București vor putea beneficia, în 4 ani, de o creștere a salariului mediu net de la 867 de euro pe lună la 1.400 de euro pe lună.

Pentru a își putea pune în aplicare proiectele, primarul general are nevoie de majoritate în Consiliul General al Municipiului București. După rezultatele preliminare, se prefigurează o majoritate a partidelor care l-au susținut pe Nicușor Dan: USR-PLUS (17) și PNL (12), din totalul de 55 de locuri din Consiliu. PSD are 21 de locuri, iar PMP 5.

Pentru cele mai multe dintre proiecte e nevoie de majoritate simplă (jumătate plus 1 din cei prezenți la vot) sau de majoritate absolută (jumătate plus 1 din numărul de locuri). De la bugetul orașului până la lucrări edilitare, pentru noul primar sunt suficiente doar voturile partidelor care l-au susținut în alegeri (ca independent), deci teoretic nu ar trebui să-i pună probleme mari. Sunt însă și proiecte care necesită majoritate calificată, de 2 treimi din numărul de locuri din Consiliu, pentru care primarul general va avea nevoie să rupă din voturi și din tabăra PSD. Aici vorbim de proiecte care implică exproprieri, de exemplu. Iar lucrările edilitare ample necesită, de multe ori, și exproprieri.

Sugestii pentru noul primar general, din comunitatea StartupCafe.ro:

1. Bucureștiul este „leagănul” celor mai mari branduri românești în inovație. Decacornul româno-american UiPath a fost fondat la București, sub numele de DeskOver, în 2005. Bitdefender, eMag sau, mai recent, FintechOS sunt companii de tehnologie care au atras atenția piețelor internaționale. Toate acestea pot fi folosite ca ambasadori ai Bucureștiului pentru a capta aici noi și noi investiții internaționale. Ce-ar fi ca primarul general Nicușor Dan să ia legătura cu Daniel Dines (UiPath), soții Talpeș (Bitdefender), Iulian Stanciu(eMag) și Teodor Blidăruș și Sergiu Neguț (FintechOS), să-i întrebe ce ar putea municipalitatea să facă pentru ca ei să se implice în construirea Bucureștiului antreprenorial?

2. Fondatorul și CEO-ul Spotify, miliardarul suedez Daniel Ek, a anunțat, săptămâna trecută, că va investi 1 miliard de euro din averea personală în startup-uri de tehnologie din toată Europa și că pentru asta vrea să se alieze cu autorități din țările europene. Poate ar prinde bine o scrisoare din partea primarului general al Bucureștiului către Daniel Ek. În secolul XXI, chiar nu ar trebui să fie o problemă pentru primarul unui oraș de 2 milioane de locuitori din Europa să ajungă la șeful Spotify. Cred că s-ar bucura și Daniel Ek de efectul rapid pe care l-a avut anunțul său. Nici nu trebuie să iasă neapărat ceva de amploare, cine știe ce povești de Silicon Valley. E suficient să vină o dată tipul de la Spotify la București, să taie panglica la un mic hub deschis de Primărie și să-și pună numele pe proiect. Vor veni cu siguranță și alții apoi.

3. Primarul Varșoviei, Rafał Trzaskowski, și-a exprimat sprijinul pentru Nicușor Dan în campanie și l-a felicitat după câștigarea Primăriei București oferindu-i sprijinul. Iar Bucureștiul are ce să învețe de la Varșovia. În Polonia este centrul Google pe Europa Centală și de Est. La Varșovia funcționează deja un Google Campus pentru startup-uri. Recent, Google a anunțat o investiție de 2 miliarde de dolari, iar Microsoft, de 1 miliard de dolari, ambele în centre de date, în Polonia. Poate ajung și la noi astfel de investiții, printr-o cooperare eficientă cu Varșovia.

4. De altfel, Google are deja programe pentru startup-uri și IMM la București. Primăria s-ar putea implica pentru dezvoltarea lor și pentru inițierea altora, cu alte companii, cu bănci locale, cu universtățile.

5. Primarul Dan vrea să instituie o schemă de finanțare pentru antreprenori inovatori, în parteneriat public-privat. Perfect. Și Gabriela Firea a „inaugurat” o astfel de schemă, prin care promitea fonduri nerambursabile de câte 50.000 de euro unor startup-uri bucureștene, dar în cele din urmă programul Startup City a fost abandonat și uitat în sertar, din lipsă de bani, după ce fosta guvernare (Dăncilă) a tăiat bugetele primăriilor din toată țara. Dar până la urmă nici nu e nevoie de bani de la primărie pentru așa ceva.

În România sunt fonduri de investiții susținute de Uniunea Europeană, pentru startup-uri și IMM-uri. GapMinder, Early Game Venture, Morphosis sunt câteva astfel de fonduri de investiții românești. Avem și români care activează în mari fonduri de investiții din lume: Luciana Lixandru este partener în biroul european al Sequioa Capital, Andrei Brașoveanu este partener în Accel Europa, la Atomico o avem pe Irina Elena Haivas, iar Dan Lupu este partener în Earlybird Venture Capital. (Lista cu fondurile în care sunt prezenți români) Anul trecut, fondul de investiții Point Nine Capital (de la Berlin) și-a trimis oamenii la București, să stea de vorbă cu antreprenorii de aici. Săptămâna trecută, P9 a lansat un nou fond, de 100 de milioane de euro pentru startup-uri europene.

O scrisoare, o vorbă bună, un gest de ospitalitate din partea primarului general al Bucureștiului poate face minuni. Vorba dulce mult aduce, cum spun românii. Până la urmă, investitorii vor să vadă că au cu cine discuta în București, că e un loc respirabil, că antreprenorii nu-și petrec tot timpul în trafic, că noile firme au acces rapid la utilități și nu întâmpină piedici birocratice aiurea. Bani sunt destui în Europa, inclusiv în România.

6. Fonduri europene. E adevărat că Bucureștiul este o zonă considerată bogată și nu poate accesa o serie de fonduri europene care pot ajunge la startup-uri. Dar acum, cu pandemia coronavirs COVD-19, Uniunea Europeană s-a arătat mai permisivă, a făcut concesii și probabil că UE își va relaxa regulile și mai mult în ciclul bugetar 2021-2027. Și e vorba de 80 de miliarde de euro pentru România, bani europeni, o alocare fără precedent. Spre comparație, în perioada de programare 2014-2020, România a avut la dispoziție circa 50 de miliarde de euro, incluzând aici toate categoriile de fonduri europene, împrumuturi externe, scheme de finanțare pentru dezvoltare din partea statelor terțe partenere ale UE (Elveția, Norvegia, Liechtenstein). Și chiar dacă nu va putea aloca direct bani startup-urilor, primăria va putea în mod sigur să ia fonduri europene pentru a construi infrastructură destinată acestora:  hub-uri, utilități, drumuri, legături de transport în comun.

7. Pentru că tot este Nicușor Dan un „gardian” al patrimoniului, uite, ce-ar fi să investească Primăria, și cu fonduri europene, în patrimoniul industrial? Moara Assan, uzinele Malaxa și alte relicve ale trecutului nostru antreprenorial au fost distruse din nepăsare sau intenționat. Astfel de clădiri pot fi refăcute, restaurate, recondiționate și transformate în hub-uri IMM, cu diverse facilități de coworking, săli de conferințe, cluburi și cafenele, locurile de întâlnire ale antreprenorilor. La  Industria Bumbacului, la Timpuri Noi, privații au reușit să deschidă și să întrețină NOD Makerspace. Pot fi ajutați de primărie, pot fi încurajați și alții și sprijiniți cu spații, cu investiții sau măcar să nu fie încurcați.

Lista rămâne deschisă antreprenorilor din comunitatea StartupCafe.ro...

Parallax

Vizualizari
3776
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Liviu
S.
Serioase recomandări. Aţi pregătit şi o scrisoare prin care să trimiteţi ideile către PMB? Poate că măcar în parte vor fi apreciate şi se va acţiona.
poza de profil
Fabiana
Popa

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri