Răzvan Tătaru

O platformă educațională românească pentru IMM-uri se extinde și în Bulgaria, Croația și Serbia

Concept ESG în afaceri

O platformă educațională despre sustenabilitate în afaceri, care a apărut mai întâi în România, se extinde în Bulgaria, Croația și Serbia, potrivit unui comunicat transmis, joi, StartupCafe.ro.

Platforma, numită Academia de Sustenabilitate, a fost lansată, la nivel național, în luna mai 2023, de către Social Innovation Solutions cu sprijinul Fundației Coca-Cola.

În primele 10 luni de la lansare, peste 13.000 de IMM-uri românești s-au înregistrat pe platformă.

În urma unei investiții regionale coordonate în dezvoltarea de conținut, marketing și parteneriate locale, Academia devine disponibilă pentru IMM-urile din Bulgaria, Serbia și Croația, în limbile naționale.

„În ultimii 5 ani, am observat cum antreprenorii devin tot mai interesați de relația dintre conceptele derivate din sustenabilitate și viitorul afacerilor lor. Experiența noastră în România și feedback-ul din partea partenerilor locali din Bulgaria, Serbia și Croația ne oferă motive întemeiate să credem că Academia de Sustenabilitate va deveni rapid resursa principală pentru această piesă importantă de cunoștințe”, a declarat Ciprian Stănescu, președintele Social Innovation Solutions.

Platforma va include 2 cursuri principale anul acesta și își va extinde resursele treptat, în funcție de nevoile specifice ale fiecărei țări.

Primul curs este „Introducere în Sustenabilitate”, iar principalul beneficiu pentru IMM-urile care îl finalizează este că vor putea să-și construiască prima strategie de sustenabilitate bazată pe cunoștințele acumulate și pe documentele și șabloanele furnizate.

Al doilea curs se concentrează pe „Sustenabilitatea în industria HoReCa”. Acesta este primul dintr-o serie de cursuri dezvoltate în jurul unor industrii cheie și oferă o analiză aprofundată a nevoilor specifice ale IMM-urilor din HoReCa, promovează studii de caz locale relevante și oferă informații selectate pe baza opiniilor experților cheie, atât locali cât și internaționali.

Lansarea platformei Academia de Sustenabilitate din Bulgaria, Serbia și Croația face parte dintr-un program regional mai amplu numit „Sustainable Futures”, care își propune să pregătească întreprinderile mici și mijlocii pentru provocările viitoare majore pentru mediul de afaceri.

Pe lângă această platformă, firmele vor avea posibilitatea să înscrie și în proiectul TRANSFORMATOR, un program intensiv de 3 luni care le susțin concret și aplicat organizațiile în procesul de  transformare a modelului lor de afaceri într-unul mai sustenabil. Aplicațiile pentru program se deschid la finalul lunii iunie, iar programul va avea loc în toamna anului 2024.

Partenerii platformei din cele trei țări

Partenerul care ajută la conectarea IMM-urilor la platformă în Bulgaria este Cleantech, o rețea de afaceri orientată spre viitor, care se află în avangarda inovației, dezvoltării durabile și tehnologiilor curate.

Activitatea principală a organizației este concentrată pe oferirea de consultanță și finanțare pentru întreprinderi inovatoare, sprijinirea startup-urilor și accesul la o rețea internațională de experți, parteneri, clienți și investitori.

Extinderea în Croația va fi facilitată de Biroul Croat pentru Creativitate și Inovație (HUKI), o organizație dedicată promovării antreprenoriatului, inovației, sustenabilității și dezvoltării sociale. În fiecare an, HUKI implementează peste 20 de proiecte și programe anuale destinate diferitelor grupuri sociale.

Prin aceste proiecte, HUKI implică peste 10.000 de utilizatori direcți și mai mult de 100.000 de utilizatori indirecți anual, atât în Croația cât și în străinătate. Impactul anual total al tuturor proiectelor HUKI depășește 2.000.000 de oameni.

Academia de Sustenabilitate va fi localizată în Serbia cu ajutorul Smart Kolektiv, o organizație a societății civile (OSC) fondată în 2003 și un pionier în promovarea responsabilității sociale corporative (CSR) și antreprenoriatului social în Serbia.

Din 2008, Smart Kolektiv gestionează Forumul pentru Afaceri Responsabile, prima rețea de companii social responsabile din Serbia, care include 30 de mari companii. Forumul promovează responsabilitatea socială și implementarea principiilor ESG în sectorul de afaceri, stimulând în același timp parteneriate între întreprinderile sociale și afacerile tradiționale (atât IMM-uri cât și mari companii).

Parallax

Vizualizari
159
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri