Claudiu Zamfir

Platforma VecinulTau.ro, pentru ajutor la cumpărături, premiată cu 10.000 Euro

Thumbnail

O platformă online, VecinulTau.ro , care pune în legătură voluntarii cu vârstnicii și alte persoane care au nevoie de ajutor pentru a face cumpărăturile de bază, a obținut un premiu de 10.000 de euro, la un concurs destinat soluțiilor la problemele generate de epidemia de coronavirus COVID-19 în România.

Cum funcționează site-ul VecinulTau.ro? Platforma este destinată celor care au nevoie de ajutor pentru cumpărăturile obișnuite de alimente sau medicamente, ori cu plimbarea animalului de companie.

Aceștia sau rudele lor introduc adresa persoanei beneficiare, iar site-ul va afișa voluntarii înscriși pe platformă, pe o rază de 1 km și datele lor de contact. Livrarea, plata și listele de cumpărături sunt stabilite între ei, iar site-ul va oferi recomandări clare și vizibile de bune practici în termen de livrare și de securitate sanitară.

Modelul a fost deja validat cu câteva sute de voluntari,  înscrierea și utilizarea platformei sunt complet gratuite, și premiul îi va ajuta să se extindă rapid, să includă mai multe modalități de ajutor și să rămână o formă activă de vecinătate și după criză.

Site-ul a obținut finanțarea la competiția Future Makers – Soluții COVID-19, la care s-au înscris 101 idei din 15 orașe.

Pentru că mult mai multe idei au nevoie de sprijin, organizatorii au decis extinderea fondului de premiere cu resurse pentru realizarea unui prototip functional:

- Air Up Ventilator - inițiativă locală, din Cluj-Napoca, care dezvoltă un ventilator mecanic open-source, ușor de construit, care să poată fi folosit în situații de urgență pentru. Echipa este formată din studenți la inginerie aerospațială, ingineri, medici și alți profesioniști din domeniul sănătății pentru a colabora la dezvoltarea acestui ventilator. În prezent se lucrează la prototipul numarul 5, ventilatorul fiind momentan controlat printr-o aplicație pe telefon, fiind conectat la o rețea WiFi, permițând controlul de la distanță. Echipa SIS îi va conecta cu alte echipe din țară care lucrează în paralel la brevete pentru ventilatoare, pentru un rezultat accelerat.

- Smart Disinfection System, din Craiova, reprezintă dezvoltarea și producția unei porți-tunel care ajută la dezinfectarea automatizată a persoanelor și a echipamentelor, prin intermediul unor module printate 3D. Această soluție se adresează persoanelor juridice, instituțiilor publice cu intrări în zone de acces unde este necesară păstrarea unui mediu steril.

Future Makers Soluții Coronavirus a fost conceput ca o secțiune adiacentă programului Future Makers, fiind adresată tinerilor între 18 și 29 de ani sau echipelor care au cel puțin 50% din echipă persoane din această categorie de vârstă.

Parallax

Vizualizari
954
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Andrei
Crețu
Când am văzut prima dată site-ul acela cu fundal gri (nu mai găsesc site-ul, e irelevant oricum), în care arăta statistica celor care s-au îmbolnăvit de Covid-19 și, sigur, a celor care au decedat, am început să mă panichez.

Sigur că mă și documentam în același timp. Eram la curent cu știrile din presa străină. În fine. Se întâmpla asta prin ianuarie. Acel site arăta statistica pusă la dispoziție de OMS. Numărul celor decedați era atunci undeva la 70 în china (maxim 70).

Ăla a fost un moment în care am început să iau în serios virusul și mă așteptam să ajungă în România. Am realizat că era doar o chestiune de timp.

La scurt timp de atunci, văzând și că această criză ia amploare, m-am gândit cu ce aș putea să ajut. Inițial m-am gândit că aș putea cumva să devin voluntar pentru vreun ONG sau pentru vreo instituție de stat. Dar mi-am adus aminte repede că am o familie acasă și riscul să mă îmbolnăvesc și eu era destul de mare.

Apoi m-am gândit că dacă eu nu pot să ajut, poate pot alții. Și mai departe ? Ei bine ... exact la acest tip de site mă gândeam. Cum meseria mea e de programator, l-aș fi creat destul de repede, dar n-am avut pe nimeni să mă susțină (moral).

Intru pe rotld, whois și data înregistrării e 2020-03-30. Well, până la data aia aveam site-ul deschis de ceva vreme.

Ce să mai zic ? Felicitări dezvoltatorilor ! Site-ul este foarte apropiat de ceea ce gândeam eu. E bine ! Felicitări încă o dată !

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri