Claudiu Zamfir

Planul prin care o organizație de IT-iști voluntari vrea să shimbe România de la tastatură

Thumbnail

Asociația Code for Romania, care spune că reunește aproape 2.000 de specialiști și pasionați de IT și care a creat voluntar portalul Stirioficiale.ro și alte proiecte adoptate inclusiv de autorități în lupta anti-COVID-19, a lansat, luni, un Plan de digitalizare a României, prin care urmărește construirea infrastructurilor digitale pentru serviciile publice, de la școli și spitale până la asistență socială și măsurarea poluării.

Organizația spune că își propune să realizeze în următorii ani sute de aplicații care să ajute societatea românească, urmărind 5 domenii-cheie: Educație, Sănătate, Mediu, Grupuri vulnerabile și Participare civică. Planul, unic în România, vizează 37 de obiective care vor fi acoperite până în 2026, de la pregătirea pentru cutremur, până la siguranța și buna administrare a școlilor sau protejarea pădurilor.

Sutele de soluții care vor fi proiectate, construite și administrate conform acestui plan vor forma o adevărată rețea de autostrăzi „invizibile”, o infrastructură digitală de care România are mare nevoie. Planul „Digitalizăm România împreună” cuprinde un mecanism complex de lucru, testat în ultimii ani prin programele Code for Romania, standarde de livrare a produselor software, precum și șapte politici publice de care România are nevoie pentru un proces de digitalizare care să dea rezultate.

Pentru a face cât mai accesibil tuturor planul de digitalizare a României pentru următorii cinci ani, Code for Romania a construit o hartă interactivă pe site-ul code4.ro/putem. Prin această hartă, oricine poate naviga pentru a vedea problemele sistemice ale societății românești care vor fi rezolvate în următorii ani, dar și soluțiile realizate deja de Code for Romania în ultimii ani.

„Cu o zi înainte de ziua națională, îi chemăm alături pe toți cei care cred că România se poate schimba acționând, nu așteptând. Oricine crede în misiunea noastră ne poate susține cu un simplu SMS, trimițând cuvântul PUTEM la 8864, oferindu-ne astfel 4 euro lunar pentru a ne duce mai aproape de obiectiv.”, a declarat Olivia Vereha, co-fondator și Chief Operations Officer Code for Romania.

Organizația este coordonată de Bogdan Ivănel, un tânăr jurist, doctor în Drept, cu studii în SUA, Franța și Olanda. Pornită de la ideea unui grup de români din diasporă, în 2015, Code for Romania spune că a prototipat deja 115 soluții digitale care să rezolve probleme ale societății românești, dintre care 21 sunt acum live, cele mai cunoscute dintre ele fiind aplicațiile din ecosistemul Covid-19 (Știri Oficiale, Date la zi, RoHelp etc.) și cele din ecosistemul pentru alegeri (Vot Diaspora, Rezultate Vot, Monitorizare Vot, Vot România).

Inițiativa este inspirată după Code for America, o organizație de oameni de tehnologie din SUA, care se implică în proiecte de voluntariat. De altfel Code for Romania spune că are 2.000 de membri și că este a doua cea mai mare astfel de asociație din lume, după cea americană.

Plan Code by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
1121
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri