Denisa Crăciun
Patru startup-uri românești, din regiunea Nord-Vest a țării, au primit o finanțare totală de 240.000 de euro cu ajutorul căreia au dezvoltat produse inovative folosind inteligența artificială, digital twin și Internet of Things (IoT).
RF Meters, Rofinntech 3D, Solistron și Stressless sunt patru startup-uri finanțate prin programul BOWI, care sprijină colaborarea dintre hub-urile de inovare digitală (DIH) în toată Europa pentru a-și crește capacitatea de a sprijini IMM-urile cu tehnologii digitale și, astfel, să consolideze economie regională și competitivitatea IMM-urilor europene.
RF Meters este un start-up unde sunt dezvoltate soluții inovative pentru smart metering (contorizarea consumului inteligent de energie în acest caz) folosind tehnologii radio. Echipa a realizat un experiment care a constat în instalarea unui sistem de smart metering în rețeaua unui distribuitor de energie electrică pentru demonstrarea soluției RF Meters într-un mediu operațional.
De cealaltă parte, Rofinntech 3D a dezvoltat o tehnologie bazată pe algoritmi de inteligență artificială (AI) prin care se detectează în mod automat spațiul 3D prezentat într-o imagine 2D. Folosind această tehnologie, a fost creată o aplicație software utilă atât magazinelor online de mobilă, cât și agențiilor imobiliare, care populează automat cu mobilier imaginile camerelor nemobilate.
AIM (Assistant for Intelligent Manufacturing), dezvoltat de Solistron vizează îmbunătățirea utilizării imprimantelor 3D prin asigurarea unui proces automat de monitorizare și detectare a erorilor printr-o replica digitală a obiectelor manufacturate. Prototipul rezultat la finalul experimentului are ca scop demonstrarea utilității unei astfel de soluții pentru diferite cazuri de aplicabilitate: scara mică, industrial, construcții.
Focusul Stressless în experimentul de eHealth inclus în programul BOWI a fost implementarea de capabilități de Machine Learning / Artificial Intelligence în algoritmii de detecție și intervenție pentru evenimente emoționale de intensitate ridicată. Experimentul s-a desfășurat în 4 faze, în care s-a lucrat cu 15 copii și doi psihologi clinicieni, în diverse situatii, de la ședințe față în față până la activități școlare independente, colectand datele și îmbunătățind algoritmul după fiecare fază.
În perioada ianuarie - octombrie 2021, pe lângă finanțarea de 60.000 de euro, fiecare din cele 4 startup-uri au beneficiat de mentorat tehnic și antreprenorial din partea Transilvania DIH și a RWTH Aachen University: pentru dezvoltarea produselor și sprijin de a identifica noi oportunități de dezvoltare a produselor și accesare a finanțărilor ulterioare.