Claudiu Zamfir

Noii reprezentanți ai patronilor IMM România. Cine este Florin Duma, noul președinte al Consiliului IMM

Florin Duma-IMM Romania.jpeg

Principala organizație reprezentativă a patronilor de IMM-uri, Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (IMM România), și-a ales noua conducere pentru perioada 2024-2028, Florin Duma devenind președinte, după ce Florin Jianu a demisionat din fruntea federației patronale și a fost ales senator din partea PSD. 

De ce este important? IMM România este principala organizație patronală a antreprenorilor cu firme mici și mijlocii și reprezintă sectorul IMM în negocierile cu Guvernul și cu sindicatele, atunci când se decid schimbări de taxe, programe de finanțare sau alte măsuri legislative cu impact economic și social. 

Marți, 10 decembrie 2024, cea de-a IX-a Convenţie Naţională a IMM România, structură care se reunește o dată la patru ani, a ales conducerea organizației de patroni. 

Cine este Florin Duma, noul președinte al IMM România

Florin Duma (63 de ani), noul președinte al IMM România (Consiliul Național al IMM-urilor), a fost, începând din anul 2016,  președintele Patronatului Întreprinderilor Mici și Mijlocii Prahova, organizație județeană a federației patronale naționale. 

În anul 2004, Florin Duma a fondat, împreună cu soția sa, firma Durocar SRL, din Ploiești, specializată în execuția lucrărilor de construcții industriale și civile. În 2023, firma a avut venituri totale 7,2 milioane de lei și profit de circa 780.000 de lei, cu un număr de 13 salariați proprii, conform datelor oficiale de la Ministerul Finanțelor. 

Duma este originar din Blaj, jud. Alba și a absolvit Facultatea de Mecanică a Universității Transilvania Brașov (1986), potrivit profilului său de pe Linkedin

Florin Duma vine astfel în funcția de președinte al IMM România în locul lui Florin Jianu, care a condus Consiliul Național IMM în perioada 2016-2024. 

Jianu a fost ales senator de Prahova, pe listele PSD, în urma alegerilor legislative din 1 decembrie 2024. 

Noua structură de conducere IMM România pentru perioada 2024-2028: 

  • 1.  Preşedinte al IMM ROMANIA: Florin Duma
  • 2.  Preşedinte de onoare: Prof. Univ. Dr. Ovidiu Nicolescu
  • 3.  Prim-vicepreşedinți: Agheorghicesei Liliana - Primvicepreședinte dezvoltare patronală, Feneșan Augustin-Primvicepreședinte dezvoltarea capacităţii instituţionale, Filimon Marian- Primvicepreședinte organizare teritorială, Fudulea Sterică - Primvicepresedinte dialog social (anterior, el a fost secretarul general al IMM Românnia) și Mintaș Ioan - Primvicepreședinte strategie şi imagine.
  • 4. Secretar General al IMM ROMANIA: Daniel Urîtu.
  • 5. Vicepreşedinţii aleşi au fost următorii: Căprariu Felix-Lucian - Vicepreședinte energie, Cireap Gheorghe - vicepreședinte agricultură, Coandă Elena - vicepreședinte educaţie, inovare şi fonduri europene, Dumitriu Constantin - vicepreședinte comerţ şi piață internă, Hotoboc Cristian Alexandru - Vicepreședinte sănătate, Luca Dumitru - Vicepreședinte turism şi servicii, Miron Tibișor-Marian - vicepreședinte dezvoltare teritorială, Mureșan Marinel-Dănuț - Vicepreședinte finanţe şi fiscalitate, Negru-Ciobanu Andreea - Vicepreședinte antreprenoriat feminin, Paul Alina - Vicepreședinte relaţii cu autorităţile publice şi alte organisme de drept public şi privat, Pîrvu Florea – Vicepreședinte muncă, Rada Adrian - Vicepreședinte dezvoltare sectorială şi promovarea afacerilor și Sebahat Kaya - Vicepreședinte relaţii internaţionale.
  • 6. Vicepreşedinţii de drept sunt, potrivit prevederilor statutare, preşedinţii federaţiilor regionale şi sectoriale afiliate la IMM ROMANIA.
  • 7. Membrii Biroului Permanent aleşi au fost: Barbu Daniel Valentin, Biro Titus-Iuliu, Cozma Gabriel-Ștefan, Cuc Traian-Florinel, Glișcă Ion, Manucu Mariana, Oprea Radu-Adrian, Pufulete Dragoș Florin, Roman Ion, Sîrbu Constandin, Neamțu Cristian Corneliu și Davidescu Ștefan.

Strategia IMM România - obiective privind mediul de afaceri

În cadrul Convenției a fost dezbatută și votată STRATEGIA IMM ROMANIA pentru perioada 2024-2028 care vine cu următoarele „obiective strategice pentru dezvoltarea mediului de afaceri din România”:

  1. Consolidarea capacității administrative și instituționale și menținerea reprezentativității naționale a organizației,
  2. Promovarea și protejarea intereselor IMM-urilor la nivel local, regional, național și international,
  3. Constituirea unei imagini consolidate a IMM ROMANIA și sporirea gradului de vizibilitate a organizației,
  4. Dezvoltarea unui portofoliu de acțiuni și proiecte finanțate din fonduri nerambursabile și/sau din fonduri proprii, care să sprijine dezvoltarea antreprenoriatului la nivel național și să faciliteze educația, accesul la finanțare, accesul la piețe și internaționalizare.

Cele patru mari obiective vin cu un set de 67 de acțiuni de implementare ce vor fi întreprinse în următorii 4 ani, printre cele mai importante numărându-se: 

În domeniul consolidării capacității administrative:

  • Susținerea existenței unui Minister dedicat IMM-urilor și mediului de afaceri
  • Susținerea introducerii managementului în sistem tripartit a Autorităţii Naţionale pentru Calificări, prin cooptarea reprezentanţilor confederaţiilor patronale şi sindicale reprezentative la nivel naţional, alături de reprezentanţii Guvernului
  • Susținerea adoptării legii debirocratizării
  • Susținerea introducerii unui nou tip de societate – societatea cu răspundere limitată de exerciţiu -SRL de Exerciţiu - pentru tinerii cu vârsta între 16 şi 18 ani
  • Monitorizarea aplicării „Testului IMM” în procesul de elaborare a actelor normative care au impact asupra întreprinderilor mici şi mijlocii
  • Implicarea IMM  ROMANIA în realizarea unui nou Cod Fiscal
  • Susținerea programului de internaționalizare - EXPORT ROMÂNIA - în valoare de 100 mil. euro/an
  • Harta Investiţională a României – în care să fie prezentat pentru fiecare judeţ oportunităţile de afaceri, parcurile industriale, incubatoarele de afaceri, hub-urile, makerspace existente
  • Elaborarea unei noi strategii de export a României ORIZONT 2030

În domeniul proiectelor și oferirea de finanțări pentru antreprenori:

  • Susținerea unui program „EcoIMM”
  • Organizarea unor competiții școlare de planuri de afaceri
  • Organizarea competiției “Colegiul de Antreprenoriat”
  • Organizarea de ateliere antreprenoriale în fiecare județ
  • Finanțarea a peste 80 de întreprinderi sociale
  • Crearea a 42 de centre de suport în cadrul SPO care au ca scop pregătirea pentru activarea pe piața muncii a persoanelor care au dificultăți în încadrarea pe piața muncii
  • Dezvoltarea unui program dedicat recalificării profesionale în domenii cheie precum inteligența artificială, energie regenerabilă și automatizare pentru a ajuta IMM-urile să facă față deficitului de forță de muncă calificată
  • În domeniul cercetărilor și analizelor :
  • Realizarea unui ghid de indrumare în ceea ce privește negocierile colective
  • Barometrul anual privind negocierile colective
  • Indexul Antreprenoriatului Românesc

Sunt conștient de importanța IMM ROMANIA și de poziția pe care organizația noastră o are astăzi, rodul muncii celor care au condus-o până în acest moment. Mă voi dedica implementării strategiei organizației aprobată astăzi, voi ține cont de toate propunerile care au fost prezentate de colegii din țară și a celor care vor mai veni pe parcursul mandatului meu. Vă mulțumesc pentru încredere!” , a declarat Florin Duma, noul președinte al IMM România, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro. 

Au fost 4 ani cu intensă activitate atât din punct de vedere al creșterii reprezentării IMM ROMANIA în cadrul comitetelor de dialog social cât și prin creșterea numărului structurilor patronale membre, al vizibilității și al finanțării pentru IMM-uri. În egală măsură, a crescut implicarea organizației, aceasta ajungând să analizeze peste 500 de proiecte de acte normative/an cu impact asupra mediului de afaceri. Sunt sigur că familia IMM ROMANIA este pe mâini bune și trebuie să rămână la fel de unită ca și până acum pentru a răspunde provocărilor viitoare”, a menționat și Florin Jianu, fostul președinte al IMM România 2016-2024. 

 

Parallax

Vizualizari
2889
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri