Denisa Crăciun

Investitor român, despre aderarea României la Schengen: „De la Revoluție încoace ne-am luptat să putem circula liber”

Alexandru Ruff

Aderarea completă a României la spațiul Schengen ar determina mai multe businessuri din străinătate să se relocheze la noi în țară, spune pentru StartupCafe.ro Alexandru Ruff, investitor și partener GapMinder Ventures, fond românesc de capital de risc care investește în startup-uri de tehnologie.

Investitorul e de părere că pentru antreprenorii din afară, „faptul că pot să circule liber” i-ar determina să-și mute afacerile în România „pe principiul că producția sau produsele care sunt orientate pentru SEE este mai bine să fie localizate în SEE datorită costului”. Amintim că România va intra oficial și Schengen și cu granițele terestre de la 1 ianuarie 2025. 

Dacă tu nu mai trebuie să cari marfă pentru că o cari ușor, te miști ușor, înseamnă că poți să produci aici pentru Europa de Est, direct aici, în loc să le aduci (n.r. produsele). Atunci le poți distribui foarte ușor și pe zona de Ungaria, cu partea occidentală, dar și zona Greciei cu porturile, în care poți să aduci de la Mediterană mărfuri în România sau business. Ce mai cred eu este că porturile românești de la Marea Neagră devin importante într-un culoar mai larg sau într-o zonă mai mare de business. Pentru business reprezintă ceva, ceea ce cu siguranță va atrage investiții pentru a se întâmpla businessurile respective”, a explicat Alexandru Ruff pentru StartupCafe.ro. 

Investitorul consideră că deși „factorii externi” precum contextul politic și geostrategic din jurul României influențează decizia antreprenorilor de a-și muta businessurile aici, ei vor găsi soluții să se adapteze și să funcționeze. 

„Sigur că provocările pot să fie de natură politică. La fel cum Austria s-a opus intrării noastre în Schengen invocând migrația, asta poate să fie o mare provocare pentru modul în care noi, pe granițele care nu sunt Schengen, putem să protejăm intrarea. Pentru că granițele care nu sunt în Schengen sunt granițe primare de gestiune a imigrației. Aceasta este o mare provocare politică, pe care dacă nu o stăpânești, poate să se întoarcă ca un bumerang împotriva ta”, a declarat Alexandru Ruff.

Dincolo de această provocare, aderarea completă a României la Schengen este un „beneficiu real”, spune Ruff. 

De la Revoluție încoace ne-am luptat să putem circula liber, în primul rând. Și uite că românii pot circula liber, businessul poate circula liber. Pentru că până acum capitalul, ce să vezi, circula liber, și dacă era o oportunitate în România sau apărea o situație conflictuală care reducea oportunitățile, capitalul venea și pleca, dar oamenii nu puteau să se plimbe liber per se și marfa nu se putea plimba liber, lucru care generează extrem de multe costuri, să stai la vamă și așa mai departe”, a spus investitorul. 

Totuși, crede el, „România va fi văzută mai bine dacă există stabilitate politică”. 

„Businessurile (n.r. din țară) cu siguranță vor capta valoare”, odată cu intrarea completă a României în Schengen, a spus Alexandru Ruff. „Noi suntem interconectați cu businessurile de afară, vor valorifica această oportunitate”, a încheiat el.
 

Parallax

Vizualizari
3511
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri