Claudiu Zamfir
Pentru investitorii români în companii de tehnologie este „extrem de importantă” „identificarea cat mai rapid a unei solutii de pace in Ucraina, care sa respecte toate drepturile si suveranitatea acestei țări vecine cu România, a declarat, pentru StartupCafe.ro, investitorul Marius Ghenea, șeful fondului de investiții Catalyst România, în contextul realegerii republicanului Donald Trump în funcția de președinte al SUA.
„Ceea ce este, cu siguranță, extrem de important pentru investitorii tech români, dar și pentru întreg mediul economic românesc și de pe flancul estic al NATO, este identificarea cât mai rapid a unei soluții de pace în Ucraina care să respecte toate drepturile si suveranitatea acestei tari vecine cu România. Găsirea rapidă a unei asemenea solutii, indiferent cine ar fi fost ales pentru Casa Albă, ar putea modifica masiv mediul economic din regiune, creând mult mai multe oportunități în bazinul Mării Negre și contribuind la îmbunătățirea semnificativa a sentimentului investițional în România! Pentru noi, la Catalyst, acest lucru este clar demonstrat, nu numai de relațiile cu investitorii din fondurile noastre, dar și din feedback-ul constant pe care îl primim de la investitorii din paltforma de equity crowdfunding SeedBlink, unde Catalyst România Fund II este lead-investor” - a declarat, pentru StartupCafe.ro, Marius Ghenea.
Investitorul și antreprenorul român nu crede că realegerea lui Donald Trump la conducerea SUA va influența direct investițiile în comaniile de tehnologei din România.
„Mediul investițional de tech nu va fi influențat direct, în opinia noastră, la Catalyst, însă influențele indirecte pot fi semnificative: piața de venture capital si ecosistemul de startup-uri tech sunt puternic influentate de evolutiile bursiere ale companiilor IT mai mari, listate public (pe burse n.r.) - Big Tech și unicorns - pentru că evaluările startupurilor și a scaleup-urilor sunt derivate din evaluările acestor companii mai mari, care pot fi de fapt chiar soluții de exit, ca investitori strategici”, a mai explicat Ghenea.
Liderul fondurilor de investiții Catalyst România consideră că, în anul 2024, România are la dispoziție „cele mai mari sume disponibile pentru investitii tech, din istoria țării”, mai ales prin fondurile europene PNRR.
„Din nou, indirect evoluțiile de pe bursele americane și de pe alte burse globale pot influența investițiile tech și în România, însă în anii următori, cred că în România în particular, există deja sume semnificative alocate pentru venture capital - mai ales, dar nu numai, prin PNRR - astfel că Romania are în 2024 cele mai mari sume disponibile pentru investitii tech din istoria țării, iar în 2025 aceste sume ar putea crește în continuare” - a mai spus Marius Ghenea.
Reamintim fondul de investiții Catalyst România II, în valoare totală de 50 de milioane de euro, acordă, în prezent, finanțări de capital de risc de câte 1-3 milioane EUR startup-urilor de tehnologie din România și din regiune, în schimbul unui pachet de acțiuni în business.