Denisa Crăciun

Investiție într-un startup românesc care ajută IMM-urile să aibă facturi de energie mai mici

Thumbnail

Fortech Investments, divizia clujeană de investiții în startup-uri și alte firme IT, investește în startup-ul românesc NRGI.ai, pentru a dezvolta o platformă bazată pe inteligență artificială, care ajută IMM-urile să economisească la facturile de energie.

Fortech Investments investește în runda Pre-Seed a startup-ului pentru a dezvolta o platformă care face prognoza prețurilor la energie și funcționează ca un marketplace care conectează distribuitorii de energie electrică și gaze naturale cu clienții, conform unui comunicat transmis, luni, StartupCafe.ro.

Este prima investiție făcută de Fortech Investments în 2022, dar divizia de investiții vrea să ajute mai multe startup-uri în acest an ca partener tehnologic, pe lângă rundele de capital.

Echipa NRGI.ai este formată din trei membri cu experiență în domeniul energetic și al managementului de risc în piața e energie. Înainte de parteneriatul cu divizia de investiții clujeană, aceștia au dezvoltat un algoritm bazat pe inteligență artificială, oferind și servicii de consultanță unor clienți și companii.

„Pe lângă investițiile în startup-uri, anul acesta vrem să devenim și parteneri tehnologici în cadrul acestora. Asta înseamnă că suntem dispuși să-i ajutăm pe cei care vor să dezvolte o soluție, dar și pe cei care au identificat o problemă care necesită rezolvare. Diferența față de investiții este că aici ne implicăm mai mult și oferim din resursele și expertiza noastră pentru validarea soluției, dezvoltarea și promovarea ei către piața pe care o servește”, spune Valentin Filip, Managing Director la Fortech Investments.

„Volatilitatea mare din piețele de energie creează o problemă uriașă atât pentru consumatorii de energie, cât și pentru furnizori. Plecând de la experiența mea ca analist internațional de energie și discutând cu foarte mulți consumatori de energie din toată Europa, ne-am dat seama că această volatilitate creează riscuri extrem de dificil de gestionat, iar deciziile care se iau nu sunt susținute de date. Eu și colegii mei vrem să ajutăm participanții din piață să înțeleagă mai bine volatilitatea și să ia decizii informate, susținute de date pentru ca, în final, să își gestioneze mai bine riscurile și să își reducă costurile”, a explicat Andrei Ilaș, CEO NRGI.ai.

Consumatorii pot alege opțiunea de furnizare a serviciilor care li se potrivește, în funcție de preferințele lor și de modelele de consum. De asemenea, pot alege o prognoză a cheltuielilor făcută de algoritm.

Și furnizorii de energie vor beneficia și ei de o platformă, cu ajutorul informațiilor analizate, precum datele de consum, vor primi recomandări de potențiali clienți cărora le pot face oferte.

Momentan, soluția este în stadiul de prototip, urmând apoi pașii specifici procesului: validare, dezvoltare, lansare către IMM-uri și ulterior, către consumatorii casnici.

Fortech Investments va oferi cadrul pentru validarea prototipului, dezvoltarea platformei, respectiv capabilitățile de dezvoltare de business necesare pentru creștere - marketing, vânzări, recrutare.

Platforma va fi lansată în prima jumătate a acestui an.

Parallax

Vizualizari
716
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri