Răzvan Tătaru
Pasionații de spațiu, programare, sustenabilitate și business, indiferent de vârstă, se pot înscrie la un hackathon unde se caută soluții inovatoare care utilizează tehnologiile spațiale europene pentru protecția mediului, realizat de organizația nonguvernamentală Romanian Space Initiative (ROSPIN).
Înscrierile se fac AICI până pe 12 septembrie 2024.
În perioada 13-15 septembrie a acestui an, ROSPIN organizează a 7-a ediție a Hackathon-ului CASSINI în România cu tema „Environment and Green Transition” sub sprijinul Agenției Uniunii Europene pentru Programe Spațiale (EUSPA), organizatorul principal al evenimentului.
Persoanele pasionate de dezvoltarea de soluții software pot alege una dintre cele 3 provocări ale Hackathon-ului pentru a contribui la inovarea sistemului de monitorizare a mediului și sustenabilitate. Aceste provocări vin sub forma propunerii de soluții în sfera:
Participanții se pot înscrie singuri sau în echipe la etapa locală a Hackathon-ului fizic în București, Cluj sau Timișoara sau online din orice alt colț al țării.
În cadrul acestui hackathon, participanții vor avea ocazia să învețe de la experți cum să folosească datele satelitare de la Copernicus, Galileo, EGNOS și IRIS2 pentru a crea soluții software inovatoare.
Câștigătorii la nivel național vor primi și premii:
Echipa câștigătoare va avea oportunitatea de a reprezenta România la etapa europeană a Hackathon-ului CASSINI, unde poate câștiga 5000 EUR și va beneficia de mentorat din partea unor experți internaționali între septembrie 2024 și martie 2025.
Romanian Space Initiative (ROSPIN) este un ONG ce și-a început activitatea în 2019 cu misiunea de a dezvolta ecosistemul spațial din România și de a crea o comunitate unită de persoane cu pasiuni similare din zona explorării spațiului. În ultimii 5 ani, organizația a strâns peste 130 membri, comunități locale în 13 orașe din România și peste 1500 beneficiari direcți.