Smile Media

Importatorii, forward!

Thumbnail

Cel mai important lucru pe care trebuie să-l facă schiorii pentru a se bucura de adrenalina acestui sport în siguranță este să-și ajusteze viteza în funcție de abilitatea de a-și menține echilibrul, gestionând astfel riscul de a cădea sau a se răni. 

Similar, în business, pentru a avea controlul asupra profitului și a minimiza riscurile asociate tranzacționării în monedă străină, este necesar ca tranzacțiile cele mai însemnate să fie protejate împotriva volatilității valutare.

Acest lucru se poate face folosind instrumente financiare de tip FORWARD.

FORWARD-urile sunt utile, așadar, companiilor care plătesc sau încasează în monedă străină. Descrise într-un mod simplist, acestea funcționează exact ca o poliță de asigurare: atenuează riscul pierderii de bani în tranzacțiile făcute la termen în situațiile în care cursul de schimb are o evoluție nefavorabilă. 

Practic, pentru o tranzacție dată ce va fi decontată în viitor, se fixează o rată de schimb în baza unor analize și estimări financiare.

Importatori din toată lumea folosesc acest tip de acoperire împotriva riscului valutar, iar acest model începe să fie deja din ce în ce mai popular și în România. Însă, precum schiorul care trebuie în prealabil să aibă o condiție fizică bună și să cerceteze starea pârtiei înainte de a se urca pe schiuri, există, evident, aspecte importante ce trebuiesc evaluate pentru a decide care sunt tranzacțile expuse unui nivel înalt de risc ce necesită a fi mitigat. 

Situatia pieței la nivel macroeconomic și politic 

Evoluția economiei este strâns legată de evenimentele importante din scena internațională. Covid-19, Brexit, războiul comercial dintre SUA și China, alegerile din Statele Unite sunt schimbări care au stârnit recent incertitudine în toate piețele și au cauzat fluctuații importante în piața valutară.

Pentru cele două monede majore de interes, USD și EUR, evoluția a fost și continuă să fie foarte diferită. Aceasta se datorează în mare parte deciziilor luate de către Banca Centrală Europeană (BCE), respectiv Banca Federală Americană (FED) pentru a sprijini economiile în lupta cu coronavirus. În timp ce BCE a tăiat la maximum ratele dobânzilor și ratele bancare, acordând în total 1,5 miliarde de Euro țărilor membre, FED a tipărit 3,3 mld. USD (aproximativ 22% din totalul masei valutare de USD aflată în circulație), ceea ce a dus la o depreciere accentuată a monedei americane anul trecut, depreciere ce este preconizată să continue și în 2021. 

Evident, politica noului președinte american, Joe Biden, va influența puternic evoluția USD și,  dacă va reuși să-și îndeplinească obiectivele asumate legate de diminuarea șomajului, respectarea acordului de la Paris în ceea ce privește lupta împotriva schimbărilor climaterice și avansarea strategiei energetice pentru reducerea emisiilor de carbon la zero până în 2035, atunci moneda americană poate avansa într-o poziție mai favorabilă.

În România, Banca Națională (BNR) a reușit prin politica sa să mențină un echilibru față de Euro, Leul înregistrând una dintre cele mai mici fluctuații între monedele europene. Cu toate acestea, anul trecut, România a înregistrat o scădere economică de 5,5 %, iar anul acesta este așteptat să înregistrăm o creștere economică de aproximativ 4 %, ceea ce înseamnă că ne putem aștepta să ajungem la același nivel de performanță economică pre-pandemie abia în 2022. 

Începerea vaccinării la nivel mondial și predicțiile care estimează o creștere economică de 5 % în zona Euro, 4 % în SUA și 8 % în China sunt factori ce influențează optimismul investitorilor care, în ciuda dezvoltării de noi mutații ale virusului, își mențin investițiile cu grad ridicat de risc, influențând o evoluție pozitivă în piața valutară.

Iată, pe scurt, în tabelul de mai jos, care a fost evoluția Leului în raport cu principalele monede în ultimii 3 ani. Cifrele indică o fluctuație accentuată a monedei USD în raport cu RON și o fluctuație moderată în raport cu EUR. Pentru importatori, acesta este unul dintre argumentele importante pentru care acoperirea riscului valutar în raport cu USD este o idee bună.  

Thumbnail

 

 

 

Sursă: https://www.exchangerates.org.uk/

Evoluția recentă a valutei de interes

Desigur, natura diversă a volatilității pieței înseamnă că nu orice risc este gestionabil, atenuabil sau poate fi acoperit. În unele cazuri, singura opțiune de a proteja afacerea de o tranzacție periculoasă, este renunțarea la a cumpăra.

Însă, atunci când riscul este gestionabil, este recomandat să se folosească instrumentele Forward potrivite

O practică recomandată este aceea de a observa din timp fluctuațiile cursului valutar și de a anticipa evoluția acestuia în funcție de evenimentele preconizate pe scena politică internațională sau a altor evenimente ce iau amploare într-un context regional. Odată ce astfel de evenimente pot fi corelate corect cu evoluția valutară, oportunitățile de schimb valutar avantajos și riscurile devin evidente din ce în ce mai ușor.

Dar, pentru a înțelege cu ușurință ce magnitudine pot avea fluctuațiile valutare asupra profitului dumneavoastră, iată un exemplu concret: 

Să zicem că un importator român încheie pe 17 decembrie un contract de cumpărare de aparatură medicală, când cursul USD este de 3,9711 RON. Pe 15 ianuarie, la data scadentă a facturii, cursul USD este de 4,0366 RON, cu 7 % mai mare decat în ziua contractării, ceea ce înseamnă că importatorul român pierde bani. Vedeți în tabelul de mai jos cât de mare poate fi pierderea, în funcție de valoarea contractului.

Thumbnail

Prin încheierea unui contract Forward, această pierdere poate fi considerabil diminuată. 

Desigur, de multe ori, data exactă a scadenței plății este incertă pentru că de cele mai multe ori este legată de data de livrare și, în multe situații, această dată este estimată aproximativ. În acest caz, se poate încheia un Forward cu scadență variabilă, care permite decontarea într-un interval de 3 săptămâni, timp în care importatorul poate cumpăra valută în orice zi la cursul fixat prin contractul Forward.

Pentru importatorii care preferă să aibă flexibilitate maximă, Forwardul de amortizare este una dintre cele mai populare soluții. În cadrul unei perioade convenite, realizarea schimbului este posibilă oricând, folosind un curs stabilit în prealabil. În acest caz, conversiile individuale nu trebuie să fie specificate dinainte, ele pot avea loc în orice zi lucrătoare în perioada respectivă şi în orice sumă până la valoarea totală a Forwardului de amortizare încheiat.

Probabil veți întreba ce se întâmplă cu contractul Forward încheiat în cazul în care cursul are totuși o evoluție pozitivă. Similar cu o poliță de asigurare încheiată, obligațiile contractuale angajate prin contract trebuie onorate până la data scadentă. Este posibilă folosirea unui curs SPOT pe perioada contractului, însă întreaga sumă contractată prin Forward trebuie utilizată până la termenul convenit și în condițiile agreate. Astfel, contractul Forward încheiat are meritul că asigură un somn liniștit beneficiarului prin faptul că, în cazul unei evoluții nefavorabile a cursului valutar, pierderea este semnificativ diminuată.

----

Acest articol vă este oferit de AKCENTA – primul fintech B2B din Europa care ajută companiile să tranzacționeze extern cât mai profitabil, oferind rate de schimb excelente și plăți externe rapide. AKCENTA rulează contracte Forward în valoare de aproximativ 450 mil. de Euro anual și este prezentă în 7 țări europene.

Parallax

Vizualizari
549
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.436
Just for testing :

interaction: 0.86

popularity: 0.46

publishing: 2.89

expertise: 0.08

rating: 1.436

Content Marketing
SmileMedia nu ofera doar campanii. Functionam ca un digital newsroom capabil să creeze conținut de orice tip: grafic, text, foto, audio sau video.
Articole publicate : 1, 366
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri