Denisa Crăciun

Idee de afacere: Startup-uri românești de verificare a identității digitale

Thumbnail

Qoobiss și Synaptic Identity sunt două startup-uri românești care oferă servicii de verificare a identității digitale și facilitează interacțiunea dintre instituții, companii și persoane fizice, fără a mai fi nevoie ca un client să se prezinte la ghișeu.

Qoobiss

Qoobis este un start-up românesc care oferă servicii de verificare a identității digitale și automatizează procesul de KYC (Know – Your – Customer) pentru actele de identitate din România.

Startup-ul pentru verificarea identității digitale a lansat în 2021 soluția Know-Your-Customer (KYC), care permite companiilor din diverse domenii, precum fintech, telecomunicații, medical, blockchain, e-commerce să verifice identitatea clienților lor într-un mod mai eficient, fără a fi necesară prezentarea la ghișeu sau intervenția umană pentru analiză.

Astfel, companiile pot să crească vânzările, oferind clienților o experiență îmbunătățită de onboarding, să optimizeze costurile operaționale, sa prevină fraudele și să fie conforme cu cerințele legislative în domeniu, susține Qoobiss.

Funcția Anti Money Laundering (AML) a Qoobiss efectuează verificarea automată a bazelor de date PEP (Politically Exposed Persons) și AMLa a identității clienților.

Companiile fintech sunt astfel ajutate de Qoobiss să valideze conformitatea clienților.

Compania, fondată în 2016, s-a numit inițial Credimatic Network, iar în 2021 și-a schimbat numele în Qoobiss.

Startup-ul a semnat un parteneriat cu Credify.ro, o companie fintech ce automatizează creditarea online. Astfel, Credify poate verifica automat datele de identificare ale clienților, prin analiza fotografiei actului de identitate atunci când este creat un cont online nou.

Software-ul Qoobiss scanează documentul, extrage datele clienților, efectuează o verificare instantanee a identității utilizatorului și validează actul de identitate, păstrând confidențialitatea completă a datelor.

„Soluția Qoobiss a fost concepută de echipa noastră tehnică pentru a fi ușor scalabilă pentru un număr mare de utilizatori, rapid de implementat și 100% online. Procesul de verificare a identității oferit de Qoobiss este automat și construit pentru a eficientiza procesul de înrolare a noilor clienți, cu ajutorul celor mai noi tehnologii biometrice, alimentate de inteligența artificială”, a explicat Alexandru Rizea, Chief Technology Officer în cadrul Qoobiss.

Synaptic Identity

Synaptic Identity este o companie românească ce utilizează tehnologia SSI (Identitate Auto-Suverană) pentru a oferi servicii de securitate cibernetică și identitate digitală descentralizată la nivel european.

Synaptic Identity a dezvoltat în 2020 selfDID, o platformă de identitate digitală, care folosește o tehnologie bazată pe blockchain și Identitate Auto-Suverană pentru a securiza și dovedi identitatea și o gamă largă de certificări.

Platforma selfDID facilitează interacțiunea digitală între instituții, companii și persoane fizice, pe baza unor acreditări digitale verificabile.

Elementele de identificare digitală sunt mai sigure față de echivalentul lor în format fizic și susțin crearea unui raport de încredere la distanță, spune compania.

Astfel, prin selfDID pot fi prezentate și verificate instantaneu și în siguranță o varietate largă de acreditări digitale precum: date personale, atestări profesionale sau alte calități ale unei persoane în raport cu o organizație, a transmis startup-ul într-un comunicat către StartupCafe.ro.

Synpatic Identity a semnat marți un acord cu Trinsic Technologies, o companie americană de tehnologie, prin care speră să ofere organizațiilor multinaționale acces la un ecosistem  interoperabil global, prin intermediul unei tehnologii ușor de implementat.

„Identitatea digitală descentralizată și acreditările digitale vor deveni curând un standard pentru o multitudine de interacțiuni. Tehnologia dezvoltată de noi facilitează accesul la un ecosistem interoperabil european. Parteneriatul cu Trinsic Technologies oferă posibilitatea adresării celor mai complexe nevoi de digitalizare ale organizațiilor, de oriunde din lume. Avem o tehnologie fără granițe și suntem încântați să putem extinde aria de acoperire, împreună cu un lider american în domeniu”, a declarat Radu Chirilă, fondatorul platformei selfDID și CEO Synaptic Identity.

„Tehnologia este compatibilă cu soluțiile software existente din organizații, fiind completată de o platformă de identitate digitală descentralizată și un portofel digital, ambele interoperabile la nivel global. Asigurăm, astfel, o soluție end-to-end, care se poate replica ușor în orice țară din lume, unde compania este prezentă, pentru un mediu securizat în gestionarea datelor de identificare”, a declarat Mihai Dînșoreanu, CTO selfDID.

Platforma selfDID apelează la standarde recente din domeniul identității digitale pentru a permite utilizarea sigură și eficientă, de la autentificare, semnături digitale și politici de încredere cu arhitectură zero trust.

Din echipa SelfDID fac parte Mihai Dînșoreanu - Chief Technology Officer, Cristi Pavăl – cofondator și Head of Mobile Development, Andrei Oțel - Technical Lead, Cristian Tudoran - Data Security Manager și Cornel Fetcu - UI/UX Designer.

Parallax

Vizualizari
385
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri