Denisa Crăciun
Firmele din România care vor să adopte politici de incluziune au acum la dispoziție un ghid de angajare lansat de Asociația Help Autism, pentru a facilita accesul persoanelor cu Tulburare de Spectru Autist (TSA) pe piața muncii.
Ghidul de Angajare poate fi accesat AICI.
Ghidul este rezultatul proiectului european Autism Spectrum Pathways (ASP) și conține următoarele informații:
Autism Spectrum Pathways (ASP) este un efort colaborativ care implică cinci organizații partenere: PAGS – Profile, Assessment and Goal Setting (Belgia), coordonatorul proiectului, Asociația Help Autism (România), Fundația Synapsis (Polonia), Autism-Europe (Belgia) și Babel Idiomas (Spania). Pe lângă Ghidul de Angajare, pe website-ul oficial al proiectului european este disponibil și Raportul Național despre autism, care furnizează detalii despre cadrul legislativ referitor la angajarea persoanelor cu autism.
Ghidul de Angajare a fost lansat în cadrul evenimentului organizat de Asociația Help Autism în România, „Incluziunea în piața muncii pentru persoanele cu autism: Realități, provocări și soluții practice”, care a avut loc pe 11 decembrie.
În cadrul evenimentului au fost dezbătute și analizate exemple de bune practici din România și din alte țări europene (Belgia, Spania, Polonia), ca urmare a studiului pe care organizațiile partenere ale proiectului le-au întreprins împreună. Rapoartele de cercetare Autism Spectrum Pathways oferă o analiză detaliată a provocărilor legate de furnizarea de formare și oportunități de angajare pentru persoanele cu autism aflate în căutarea unui loc de muncă și este disponibil în 6 limbi (română, engleză, franceză, germană, poloneză și spaniolă).
Proiectul Help Hire, inițiat de Asociația Help Autism, este o inițiativă pentru companii și societate, având ca scop sprijinirea integrării pe piața muncii a persoanelor cu autism ajunse la maturitate, după ce au beneficiat de terapie în copilărie. Sub motto-ul „Pot singur să am un job”, proiectul își propune să creeze oportunități pentru persoanele neurodiverse, răspunzând unei nevoi reale de incluziune și independență. Proiectul este în căutare de finanțatori și parteneri din mediul privat care vor să contribuie la construirea unui mediu de lucru incluziv și să susțină persoanele cu autism în atingerea potențialului lor profesional.