Claudiu Zamfir

„Frații Dedeman” cumpără un sfert din fabrica de ambalaje biodegradabile Promateris, prin Pavăl Holding

dedeman-dreamstime

Frații Dragoș și Adrian Pavăl, care dețin rețeaua de magazine Dedeman, au făcut o nouă achiziție: acum au cumpărat aproape un sfert (24%) din compania românească Promateris, care produce ambalaje biodegradabile și compostabile.

Miliardarii de la Dedeman au cumpărat acțiunile Promateris prin Pavăl Holding, principalul lor vehicul de investiții, prin care dețin și cunoscuta rețea de magazine de bricolaj.

Tranzacția este estimată la circa 100 de milioane de lei, având în vedere că valoarea de piață a producătorului de ambalaje este de peste 400 de milioane de lei, conform datelor de la Bursa de Valori  București.

Pavăl Holding a cumpărat pachetul de 24% din Promateris de la o serie de firme controlate de omul de afaceri Florin Pogonaru, după cum reiese din raportările oficiale de pe BVB. Până acum, Pogonaru avea circa 60% din acțiunile Promateris.

Compania Promateris este condusă de directorul general Tudor Georgescu, care are și el aproape 12% din firmă.

„Investiția Pavăl Holding în grupul Promateris ne va ajuta să ne consolidăm poziția de lider în regiunea Europei Centrale și de Est, să ne dezvoltăm strategic prin pătrunderea pe noi piețe, prin diversificarea portofoliului de producție și prin achiziții. Preocuparea pentru sustenabilitate, inovare și valoare adăugată locală este împărtășită de noii acționari, ceea ce ne va permite să investim în continuare în cercetare-dezvoltare și să identificăm opțiuni de extindere a lanțului nostru de valoare, crescând gradul de circularitate al afacerii noastre” - a spus Georgescu.

În fabrica din Buftea, Promateris produce alternative durabile la plasticul de unică folosință, precum o gamă largă de pungi pentru retail (pungi maiou, pungi pentru legume și fructe, saci menajeri, mănuși), dar și produse destinate segmentului agricol (folii de mulcire).

Compania  operează trei linii de business:

  • Bio-based și compostabile, în cadrul căreia sunt produse ambalaje realizate din resurse regenerabile, cu accent pe decarbonizare;
  • Bioplastic recycling prin care reciclează deșeurile reziduale pentru a fi reintroduse în procesul de producție;
  • Compound-uri tehnice, prin care sunt dezvoltate și fabricate granule destinate producției de cabluri electrice.

Promateris (BVB: PPL) a înregistrat o cifră de afaceri consolidată de 187,5 milioane de lei în anul 2021, în creștere cu 62% față de anul anterior. Grupul, care include și compania de distribuție Biodeck, a înregistrat EBITDA consolidat de peste 30 milioane de lei, cu 129% mai mult comparativ cu 2020. Totodată, compania a înregistrat un profit net de 18,7 milioane de lei, o majorare cu 405% față de 2020. 

„Industria ambalajelor cu amprentă redusă de carbon este una atractivă și efervescentă, iar parteneriatul cu Promateris, liderul regional pe acest segment de piață, deschide o nouă direcție investițională, strategică pentru grupul nostru”, a spus, la rândul ei, Karina Pavăl, vicepreședintă a Pavăl Holding, cumpărătorul pachetului de acțiuni de 24% din Promateris.

Frații Pavăl sunt într-o campanie susțintă de investiții. În aprilie 2022, Pavăl Holding a cumpărat 30% din rețeaua Farmacia Tei - Bebe Tei, afacere fondată de Roxana Maftei și Irina Ciubotaru.

În iunie 2021, Pavăl Holding a preluat 5% din Simtel Team, o afacere antreprenorială românească de inginerie și tehnologie.

În mai 2019, frații Pavăl au lansat Equiliant Capital, un fond de private equity, pentru investiții în firme mici și mijlocii.

Parallax

Vizualizari
1876
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri