Claudiu Zamfir

Firma românească de panouri solare Simtel investește într-un startup IT

Simtel-CSS

Compania românească de inginerie Simtel Team, specializată în instalarea de centrale de electricitate cu panouri fotovoltaice, investește într-un startup IT care a realizat o platformă electronică de gestionare a sistemelor de consum și producție de energie.

Potrivit unui comunicat transmis, luni, publicației StartupCafe.ro, Simtel Team și ANT Power, o firmă controlată de Simtel, preiau un pachet de acțiuni de 49% din startup-ul românesc Custom Soft Solutions (CSS).

În urma investiției, Simtel deține 29% din startup-ul CSS, iar ANT Power a preluat 20% din CSS. Pachetul majoritar de 51% din CSS este păstrat în continuare de fondatorii startup-ului, Ionuț-Ovidiu Dincă, Adrian-Gabriel Vintilă și Constantin-Corvin Ochian.

Startup-ul Custom Soft Solutions  a creat platforma Virtual Power Plant (VPP), de monitorizare și control a sistemelor de consum și producție de energie. În cadrul platformei dezvoltate de CSS împreună cu Simtel și ANT Power, clienții au acces la date multiple în timp real privind activitatea lor energetică, precum rapoarte detaliate, date istorice, alerte și posibilitatea de a controla de la distanță sistemele de producție și consum folosind funcții de inteligență artificială.

„Oferim clienților o soluție completă, un ecosistem ce transformă modelul clasic de gestionare a energiei într-un sistem inteligent, ce optimizează consumul și producția, aducând importante beneficii financiare clienților, fiind alături de aceștia în tot ce înseamnă procesul de independență energetică pe termen lung”, a declarat Iulian Nedea, cofondator și CEO al Simtel Team.

Aceasta este a treia investiție pe care Simtel Team o face într-o altă firmă, după ANT Power (în care deține 51% din acțiuni), care furnizează servicii de prognoză pentru centralele electrice fotovoltaice prin intermediul unei platforme software dezvoltate intern, și Agora Robotics, care susține că lucrează la un robot autonom de curățenie industrială.

Simtel Team este o companie românească fondată în 2010, de 3 antreprenori români: Iulian Nedea, Sergiu Bazarciuc și Radu Vilău. Firma operează în 3 domenii de activitate – integrator de soluții în domeniul telecomunicațiilor, energie regenerabilă și automatizări industriale.

În anul 2022, Simtel Team a raportat, la nivel individual, o cifră de afaceri de 137 de milioane de lei, o creștere de 134% față de anul 2021, și un profit net de 12 milioane de lei, o apreciere cu 96% compa-rativ cu 2021. Divizia de energie verde a avut cea mai mare contribuție la cifra de afaceri, de 77%, telecomunicațiile au reprezentat 21%, în timp ce alte linii de business au contribuit cu 2%.

În 2021, Pavăl Holding, controlat de fondatorii Dedeman, Dragoș și Adrian Pavăl, au preluat 5% din Simtel Team. Compania s-a listat pe piața AeRO a Bursei de Valori București din data de 1 iulie 2021, având, în prezent, o capitalizare de piață de 216 de milioane de lei.

Parallax

Vizualizari
2697
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri