Smile Media
Probabil ai auzit că toamna lui 2024 a adus o nouă oportunitate pentru start-up-uri. Este vorba despre a II-a ediție a finanțărilor nerambursabile pentru întreprinderi sociale. Aceste finanțări sunt gestionate de către administratori de grant privați și au condiții de eligibilitate și finanțare asemănătoare. Noi, Asociația Inceptus România din Cluj-Napoca, am finanțat în ultimii 5 ani peste 100 de antreprenori cu cele mai diverse idei de afaceri.
De data aceasta ne adresăm antreprenorilor care vor să deschidă o afacere de tip start-up, indiferent de codul CAEN ales, dar care sunt gata să contribuie și în comunitate prin reinvestirea unei părți din profit în sprijinul persoanelor din grupuri vulnerabile.
Concret, putem finanța 23 de idei de afaceri din mediul urban cu 91.000 de euro și 34 idei de afaceri din mediul rural cu 65.000 euro.
Răspundem mai jos punctual la cele mai importante întrebări:
Cât costă?
Nu costă nimic. Participarea la aceste proiecte este gratuită. Tot ce trebuie să investești este răbdare, și timp până te învățăm cum să îți faci planul de afaceri.
Ce trebuie sa fac?
Să citești cu atenție condițiile de eligibilitate, completezi formularul de înscriere de pe website și noi preluăm de acolo inițiativa.
- Proiect AIR4Social - 91.000 euro pentru startup-uri în mediul urban
Care sunt pașii următori?
În perioada ianuarie-martie 2025 participi la curs online de „Antreprenor în economia socială” și depui planul de afacere pentru evaluare de către un juriu independent în cadrul concursului de planuri de afaceri.
În lunile mai-iunie 2025 sprijinim câștigătorii cu înființarea firmei, consultanță juridică și fiscală și pregătirea dosarului de autorizare ca întreprindere socială.
În data de 30 iunie 2025 se semnează contractele de finanțare cu firma nou înființată.
Ce înseamnă pe scurt întreprinderi sociale?
Întreprinderile sociale se pot înființa ca un SRL clasic care are în plus o misiune socială explicit declarată în documentația de înființare și care redirecționează o mare parte din profit în programe sociale dedicate grupurilor vulnerabile alese de ei.
Cât durează implementarea planului de afacere?
După semnarea contractului de finanțare vei avea la dispoziție 18 luni (1 iulie 2025-31 decembrie 2026) să îți implementezi planul de afaceri, să cheltui finanțarea și să începi să aduci o schimbare pozitivă în comunitatea ta.
Ce mai trebuie să știu?
E important să știi că genul acesta de finanțări sunt rare. Mai trebuie să știi că orice finanțare nerambursabilă îți va cere ceva la schimb. Am scris mai sus că îți vom cere timp ți răbdare dar mai mult, finanțatorul îți va cere să prezinți un plan de afacere care poate să susțină între 4-6 locuri de muncă. În concluzie, dacă ai experiență într-un domeniu, dar nu ai avut finanțarea să începi o nouă afacere, acum e un moment extraordinar.
Vrei să discutăm personal?
Organizăm un webinar în data de 04.12.2024. Participă și obține toate răspunsurile de care ai nevoie.
Articol susținut de ©Asociația Inceptus România