Raluca Abrihan

8 echipe de tineri cu idei de afaceri în domeniul energiei verzi, în programul european de pre-accelerare Danube Energy+

Thumbnail

Ca parte a programului european de pre-accelerare Danube Energy+, Asociația Centrul Startup Transilvania a organizat, la finalul lunii mai, o sesiune de pitching pentru cele opt echipe preselectate. Danube Energy+ vizează tinerii sub 35 de ani din România, cu idei inovatoare din domeniul energiei verzi, care sunt susținuți să își transforme proiectele în business-uri sustenabile. 

Proiectele românești din programul Danube Energy+ sunt:

  • BILLIT: bon de cumpărături digital. Oană Durcău și alți patru studenți au dezvoltat o aplicație prin care fiecare bon de casă primit poate fi stocat pentru un bun management al cheltuilelilor și pentru eventuale retururi, în cazul în care bonul tipărit se pierde. Echipa și-a propus să elimine complet bonurile de hârtie, care implică un cost suplimentar pentru retaileri și este un reziduu nereciclabil pentru consumator.

  • ECOCYCLING: Răzvan Capotă și Gabriel Apahidean vor să dezvolte o fabrică de reciclare a deșeurilor electronice, cuplată la o aplicație pentru consumatori prin care, folosind metode de gamificare, să crească nivelul de reciclare al acestui tip de deșeuri.

  • EVOLTA: proiect derulat de Teodor Tiber și Iulian Susan care și-au propus să dezvolte prima rețea de stații de re-încărcare de tip fast charge pentru mașini electrice din zona Galați – Brăila.

  • FERMIERUL 4.0: Alexandru Luchian construiește un sistem autosustenabil, mobil, de aquaponics pentru industria HoReCa. Folosind acest sistem, restaurantele vor putea crește materie primă proaspătă în regim propriu, de-a lungul întregului an, în mod sustenabil: pești de apă caldă (în bazine amenajate în incintele restaurantelor) și verdețuri proaspete în sistem hidrobed. Pentru un consum redus de energie, pot fi adăugate panouri solare.

  • HYDROGEN PVC: un sistem de încălzire a locuinței, dezvoltat de Ionuț Procop, care folosește hidrogenul și ajuta la decarbonizarea gridul de energie electrică. Tânărul propune un sistem integrat, folosind panouri electrice pentru energia necesară în electroliza apei, cu ajutorul căruia consumatorii pot avea autonomie completă pentru nevoile lor de energie, indiferent de tipul de vreme, la costuri mici.

  • SLICK: prototipul pentru o motocicletă cu motor electric pentru fiecare roată. Acesta este dezvoltat de Ionel Chereja, un elev de liceu care și-a propus să transforme ideea în produs de serie.

  • SOLAR CHAIR e un proiect social dezvoltat de Luminița Vlaicu care construiește un scaun cu rotile, pentru persoane cu dizabilități, care funcționează cu ajutorul energiei solare. Tânăra se concentrează pe a găsi soluții pentru ca acest produs să poată fi dezvoltat la costuri cât mai mici pentru a fi accesibil pentru potențialii beneficiari.

  • TAPOHUB: Adrian Pop și echipa lui sunt în faza de testare, la Institutul Național de Cercetări Aerospațiale, a unui nou model de generator de energie eolioană, de dimeniuni mici. Acesta a fost conceput pentru a fi utilizat în principal în agricultură, cu scopul de a reduce consumul de energie în irigarea culturilor. Soluția poate avea și uz rezidențial.

Înainte de sesiunea de prezentare, echipele au beneficiat de două săptămâni intensive de training, desfășurate online, care au inclus sesiuni de mentorat de business, cu accent pe dezvoltarea unui model de business, vânzări și pitching.

Danube Energy + este un proiect care se desfășoară în nouă țări europene (Bulgaria, Cehia, Croația, Germania, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ucraina) și vizează orice entuziast până în 35 de ani cu idei de transformare a sistemului energetic într-unul verde. Soluțiile pot fi din zone precum stocarea de energie, rețele electrice inteligente, energie pentru transport și mobilitate, orașe și clădiri inteligente, eficientizarea energiei, energie regenerabilă sau integrată în economia circulară. Proiectul, cu o durată de 3 ani, își propune să accelereze dezvoltarea unor startup-uri inovatoare în regiune care să contribuie la transformarea durabilă a sistemului energetic.

În fiecare dintre cele nouă țări au fost selectați parteneri ai programului care au rolul de a crea un sistem de învățare și cooperare între administrațiile publice regionale, universități, IMM-uri și companii din domeniul energetic. Un set de bune practici, modele de business și studii de caz din regiune va sta la baza schemei de învățare din cadrul programului de pre-accelerare pentru tinerii admiși în program. La nivel regional vor fi selectați 90 de tineri inovatori din domeniul energetic (individual sau ca echipe).

Asociația Centrul Startup Transilvania este partenerul Danube Energy+ în România. Alături de alte opt entități europene și șapte parteneri strategici asociați - organisme de cooperare cu administrațiile publice regionale, Startup Transilvania are misiunea de a coordona evoluția tinerilor inovatori selectați, de a dezvolta și implementa programul de pre-accelerare la nivel național, de a coopera cu părțile interesate în cadrul ecosistemelor regionale pentru susținerea politicilor europene.

Parallax

Vizualizari
2121
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri