Claudiu Zamfir
Doi antreprenori bulgari au lansat o „linie aeriană” de drone cargo, care transportă mărfuri pe distanțe de până la 2500 km, iar din anul 2023 urmează să-și deschidă operațiunile în Uniunea Europeană.
Compania Dronamics a fost fondată în 2014 de frații Konstantin și Svilen Rangelov. Compania realizează drone cargo cu decolare și aterizare pe orizontală, ca avioanele. Din 2022, compania bulgarilor a lansat Dronamics Airlines, o linie aeriană de drone cargo, cu firme din Irlanda, Australia și Canada.
Din anul 2023, bulgarii vor putea opera în cele 27 de state ale Uniunii Europene, grație unei certificări UE în acest sens, potrivit Business Insider. Compania a obținut certificarea pentru operare de vehicule zburătoare cargo, ușoare, fără pilot la bord (LUC) din partea autorității aeronautice din Malta, conform DroneDJ.
Dronamics urmează să opereze astfel cu modelul său de dronă cargo, Black Swan (Lebăda Neagră), care poate să se înalțe până la 6.000 de metri și poate zbora pe distanțe de până la 2.500 de kilometri. „Avionul” fără pilot poate transporta încărcături de maximum 350 de kilograme de marfă, după cum se laudă Dronamics.
Drona Black Swan poate decola și ateriza pe piste scurte – inclusiv neasfaltate – astfel încât să ajungă și la comunități mici, izolate - susține firma.
Utilizarea dronelor cargo nu e deloc o noutate, mai ales în comerțul online. Bulgarii vin, însă, pe piață, cu un serviciu mai rar întâlnit. Dacă de regulă dronele sunt folosite pe distanțe scurte - first mile/last mile (prima și ultima milă) - Dronamics oferă servicii de transport pe distanțe lungi, înlocuind, de exemplu, dubele de marfă.
Bulgarii susțin că serviciul lor este de două ori mai ieftin decât transportul aerian de marfă în regim same day (comanda și transportul la destinație în aceeași zi) disponibil pe piață, la concurență. Astfel, ei se laudă cu un preț de 5 euro pe kilogram.
În iulie 2022, Dronamics a încheiat un parteneriat cu gigantul cargo germano-american DHL, pentru dezvoltarea de soluții de transport same day cu drone.
În cei 8 ani de existență, bulgarii au atras investiții de aproape 20 de milioane de dolari, conform Crunchbase. Acum o lună, Dronamics a obținut un grant de 2,5 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin Consiliul European pentru Inovație (EIC).