Raluca Abrihan

Una dintre cele 4 echipe câștigătoare ale competiţiei NASA din România are șansa să asiste la o lansare spaţială în 2021

Thumbnail

În weekendul 3-4 octombrie, în România a avut loc ediția anuală a hackathonului NASA SpaceApps Challenge care s-a desfășurat simultan, online, în alte 200 de orașe din întreaga lume. În România s-au înregistrat 135 de participanți cu vârste cuprinse între 14 și 35 de ani. În finală și-au prezentat proiectele 12 echipe. Iată echipele câştigătoare.

Câte două echipe din fiecare oraș s-au calificat pentru etapa de jurizare internațională a competiției:

București

  • Fire Fighters - cu o soluție pentru detectarea automată a pericolelor naturale;

  • Carbon FUN - o aplicație care monitorizează amprenta de carbon pe baza transportului și a consumului de energie.

Cluj Napoca

  • IOT4NATURE – soluție care detectează prezența fumului și a flăcărilor generate de incendii și trimit informații în cloud pentru alertarea autorităților și a cetățenilor din zonele afectate.

  • PAN – creează predicții automate privind migrația animalelor pentru a semnala orice schimbări în acest ecosistem.

Au fost acordate și două premii locale echipelor Tandem, respectiv Penteract 3.0, cu soluții în combaterea incendiilor de vegetație.

Juriul a fost format din Bogdan Niculae, Inginer Manager la Thales; Gabriel Trăistaru, Director Digital la Divizia Digitală a Telekom România; George V. Scripcariu, co-fondator Space Hub; Florin Păun, teoretician și director de inovație în Franța; Radu Ionescu, co-fondator SecurifAI si profesor doctor în departamentul Inteligență Artificială din cadrul Facultății de Matematică – Informatică din București; Cristian Român, editor senior la Revista Știință și Tehnică și Ulpia Botezatu, inginer cercetător la Agenția Spațială Română. Echipele au fost ghidate în special de mentori tehnici, iar moderatorul hackathonului a fost jurnalistul Radio Tananana, Vlad Conovaru.

Soluțiile echipelor câștigătoare din România vor intra în procesul de evaluare la nivel internațional, coordonat de NASA. Câștigătorii Space Apps vor fi anunțați în ianuarie 2021 și vor primi o invitație de a-și prezenta proiectele personalului NASA (și partenerilor agenției spațiale, dacă este cazul). De asemenea, câștigătorii internaționali vor fi invitați să viziteze o stație NASA împreună cu echipa de organizare globală, Space Apps Challenge, pentru a asista la o lansare spaţială

Tema evenimentului din acest an a fost: “Acționează”, iar categoriile acestei ediții au fost: Observă, Informează, Susține, Creează, Confruntă, Conectează.

SpaceApps Challenge este un program inovator de incubare al NASA, organizat anual începând cu 2012 în hub-uri din întreaga lume. Anul trecut, acesta s-a bucurat de 29.000 de participanți, în cadrul a 225 de evenimente din 71 de țări, iar în România de 200 de participanți din două orașe, cel mai tânăr având 12 ani. Ediția de anul viitor va avea loc între 2 și 3 octombrie 2021.

Parallax

Vizualizari
696
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri