Claudiu Zamfir

Platforma de design Canva, fondată de o tânără care s-a lăsat de facultate, valorează 6 miliarde de dolari

Thumbnail

Platforma oline Canva, prin care utilizatorii fără aptitudini artistice pot realiza design grafic pe bază de tamplate-uri, a obținut, luni, o nouă rundă de finanțare, de 60 de milioane de dolari americani, la o valoare estimată a startup-ului de 6 miliarde de dolari.

Potrivit Brisbane Times, finanțarea de capital de risc a fost acordată de un grup de investitori, printre care fondurile Blackbird Ventures, Bond Capital, General Catalyst și  AirTree Ventures.

Startup-ul a fost fondat în anul 2012, la Sydney, de 3 tineri antreprenor australieni: Melanie Perkins (CEO), Cliff Obrecht (COO) și Cameron Adams (CTO). Canva a obținut în total investiții de peste 300 de milioane de dolari americani, în 12 runde de finanțare, conform datelor de pe CrunchBase.

Povestea Canva a început încă din 2007, când Melanie Perkins avea doar 19 ani și era studentă la University of Western Australia. Ea își ajuta colegii să realizeze proiecte grafice cu programele clasice, InDesign și Photoshop. Atunci, i-a venit ideea să facă o platformă cu forme predefinite pe care utilizatorii să le folosescă pentru a crea anuare școlare.

Ea și iubitul ei, Cliff Obrecht, care era student la aceeași universitate, au luat un credit și au deschis Fusion Books, un instrument digital folosit pentru crearea de anuare universitare. Platforma există și acum și este cel mai mare tool pentru anuare.

Fusion Books s-a bucurat de o bază mare de utilizatori de la început, iar Melanie s-a gandit atunci să-l extindă la o plajă mai largă de proiecte. Tânăra s-a lăsat de facultate și, în 2010, a zburat în SUA, la Palo Alto, să obțină finanțări pentru ceea ce avea să devină Canva.

Silicon Valley a fost un șoc cultural pentru ea. „În Australia, oamenii vorbesc cu modestie despre realizările lor. În Silicon Valley, unde încerci să obții fonduri sau să recrutezi o echipă de ingineri, trebuie să fii capabil să vorbești despre realizările tale”, povestea Melanie, în 2018, citată de BBC.

În Australia, ea apucase să studieze comerț și comunicații, dar nu avea cunoștințe de programare PC. În Silicon Valley, însă, l-a întâlnit pe Cameron Adams, un programator australian, care lucra la Google. Cu finanțări de 3 milioane de dolari obținute, Melanie, împreună cu prietenul ei, Cliff, și cu Cameron Adams, a lansat pe piață platforma de design grafic Canva, în anul 2013 (startup-ul avea atunci un an).

Platforma online oferă un serviciu de tip freemium: utilizatorii din toată lumea pot să o folosească gratuit pentru proiecte de design cum sun cărțile poștale, imaginile pentru social media sau diverse prezentări, dar există și un produs plătit, Canva Pro, pentru proiecte avansate în zona de business.

Canva a achiziționat în 2019 și platformele online Pixabay și Pexels, care oferă fotografii de stoc, gratuit și contra cost, folosite în special de bloggeri, jurnaliști, publicitari, web designeri.

Parallax

Vizualizari
6614
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri