Sebastian Jucan

Afaceri în pandemie: Cum s-au întâlnit un antreprenor din București cu un artist sibian ce prelucrează lemn să pună bazele Xylino Showroom

Thumbnail

Pandemia a pus pe butuci întregi sectoare din economie, nu doar în România ci în întreaga lume. Unii însă au văzut însă oportunități în tot dezastrul și nu doar multi-miliardarii planetei care fac mereu înconjorul presei internaționale.

Am vorbit cu doi dintre ei, Ovidiu Neacșu (foto-dreapta), un antreprenor din București cu afaceri în alte domenii înainte de pandemie, și Nicu Ivănescu (foto-stânga), un artist care lucrează în lemn și metal, care a făcut echipă cu el pentru a-și duce piesele de mobile unicat în capitală.

Cei doi au pus bazele Xylino Showroom, un concept-store centrat pe ideea de a folosi lemnul în amenajări interioare în formele lui naturale, prelucrate cât mai puțin. Uite ce spun cei doi despre proiectul lor, cum e să deschizi o afacere în pandemie și altele:

StartupCafe.ro: Cum a apărut ideea afacerii?

Ovidiu Neacșu: Eu m-am ocupat în 2018-2019 cu turismul, aduceam străini în țară și le plăcea enorm, doar că pandemia a închis brusc acest domeniu și, cum nu puteam să stau pur și simplu și să aștept să reînceapă lumea să călătorească, a trebuit să fac ceva. Iar produsele în care aveam cea mai mare încredere și pe care le cunoșteam cel mai bine sunt piesele unicat din lemn masiv, produse de prietenul și partenerul meu din Sibiu.

StartupCafe.ro: Cum l-ai cunoscut pe Nicu și cum ați decis să colaborați?

Ovidiu Neacșu:  Pe Nicu îl cunosc de câțiva ani buni, ne știm de pe social media, am mers pe munte împreună, am făcut Crăciunul cu familia lui și l-am văzut lucrând. I-am spus de multe ori că piesele de mobilier pe care le creează în atelierul lui din Sibiu au nevoie de promovare pe o piață mai largă, cum e cea din București, și știam că ele trebuie văzute, simțite, pipăite, pentru a își găsi admiratori și clienți, așa că decizia de mă reprofila din cauza pandemiei a fost luată cumva natural.

Thumbnail

StartupCafe.ro: De ce piese de lemn masiv și ce altceva oferiți?

Ovidiu Neacșu: Pornind de la piesele din lemn masiv, care sunt unice prin formă, prin culoare, prin fibră, prin modul în care micile (sau chiar marile) defecte sunt scoase în evidență și puse în valoare, am ajuns la concluzia că trebuie să facem un showroom în care să le punem cumva în context, să nu fie pur și simplu un depozit de lemne.

Am căutat parteneri locali și acum avem câte unul pentru canapele și paturi tapițate, unul care produce scaune și fotolii premium din catifea și piele și unul care ne furnizează diverse elemente metalice pentru mobilier. Tot mobilierul este produs integral în România, iar piesele adiacente celor din lemn masiv sunt complet personalizabile pe culori și dimensiuni.

Alături de aceștia am atras și un furnizor de piatră naturală și marmură, unul de plăci ceramice și obiecte sanitate, unul de vopsea decorativă, unul de profile decorative din ipsos, unul de riflaje și pereți despărțitori, unul de podele și placări de pereți din piele naturală și unul de corpuri de iluminat.

Toți acești parteneri au expus împreună cu noi în showroom și au ajutat la amenajare, conceptul fiind creat de o bună prietenă de-a mea, arhitect, Ana Maria Tudorache de la AMT Design.

Thumbnail

StartupCafe.ro: Pe ce segment de piață vreți să intrați?

Ovidiu Neacșu: N-aș putea spune că avem neapărat un segment de piață pe care îl vizăm, cât un profil de client care își dorește, pe lângă mobilierul cumva standard dintr-o casă (pat, canapea, fotoliu), măcar o piesă care să fie autentică, să iasă în evidență prin forma și culoarea naturală. Avem de la măsuțe de cafea care își pot găsi locul în orice sufragerie la mese unicat din lemn de nuc sau stejar de 3,5-4m pentru living-uri încăpătoare sau săli de conferință. 

Cum e să lansezi o afacere în pandemie?

Ovidiu Neacșu: Pandemia a afectat în special business-urile care presupun interacțiune umană directă. Deși domeniul ăsta al mobilierului nu a fost afectat precum HoReCa, achiziția unei piese de mobilier unicat sau personalizate tot presupune o vizită în showroom și discuții față în față cu un designer sau un consultant.

Din fericire, piesele noastre atrag clienții care vor să le vadă personal și deși a existat și există o oarecare reticență pentru vizite, am început promițător.

StartupCafe.ro: În ce stadiu a ajuns acum afacerea?

Thumbnail

Ovidiu Neacșu: Am împlinit deja 8 săptămâni de când am lansat showroom-ul, timp în care spunem noi că ne-am făcut deja destul de cunoscuți în lumea amenajărilor interioare.

Am căutat colaborări cu designeri și arhitecți care doresc să îmbine stilurile modern și industrial cu piesele unicat din lemn masiv, cu canapelele premium și cu scaunele cu design italian dar produse local.

 

Spațiul l-am preluat în decembrie 2020 la gri, era pur și simplu o hală cu coloanele, grinzile metalice și tavanul expuse și ne-a luat 3 luni să îl amenajăm. Avem mici zone gândite ca ambiente unitare: două dormitoare, trei livinguri, două zone de dining, un birou, câteva zone de luat ceaiul ori cafeaua și un bar.

Thumbnail

 

StartupCafe.ro: Ce feedback ați avut până acum?

Ovidiu Neacșu: Reacția imediată a clienților și designerilor a fost una foarte încurajatoare. Toți clienții apreciază mult obiectele din lemn masiv, deși mulți recunosc că nu se încadrează în buget sau nu au spațiu pentru ele. Cei mai mulți dintre aceștia cumpără de regulă măcar o măsuță de cafea, pentru frumusețea lemnului și formele atipice, naturale.
 

StartupCafe.ro: Cât durează să transformi o bucată de lemn din pădure într-una de mobilier într-un atelier individual?

Nicu Ivănescu: Depinde ce vreau să fac din lemn, dacă este o comandă sau am o bucată de lemn cu culoare, formă și fibră frumoasă pe care o am disponibilă.

Paturile sau mesele la comandă pot dura 1-2 săptămâni dacă avem deja lemnul pe stoc și este uscat sau până la 6-8 săptămâni dacă trebuie să îl găsim, să-l ducem la uscător, apoi să-l șlefuim, să producem piesa, să o lăcuim și s-o lăsăm la uscat.

Piesele unicat necesită uneori luni bune până ne vine o idee și o punem în practică, în funcție de dimensiuni, de cum arată fibra lemnului, crăpături sau scorburi. Nu o dată ne-am răzgândit în timp ce făceam o masă și a devenit tăblie de pat sau invers.

StartupCafe.ro: Ce tip de lemn folosiți?

Nicu Ivănescu: Cel mai des lucrăm cu lemn de nuc, care are o fibră și o culoare naturală speciale, și cu stejar, care, tratat cum trebuie, poate fi păstrat sute de ani. Dacă avem ocazia și găsim în zonă bușteni cu dimensiuni spectaculoase, lucrăm și alte specii. Cumpărăm de la exploatările din zona Sibiului și împrejurimi și de la proprietari privați de pădure.

 

StartupCafe.ro: Care e principala diferența între un atelier individual ca al tău care prelucrează lemnul și o mare companie producătoare de mobilă?

Noi nu producem la scară mare și nu folosim decât lemn masiv, toate piesele fiind produse manual. Având în vedere rezistența în timp, care dă o patină specială lemnului, am putea spune că piesele noastre sunt de câteva ori mai rezistente în timp decât cele din diverse plăci aglomerate și placaje.

Thumbnail

Găsești Xylino Showroom pe Bulevardul Pipera nr. 1, Voluntari 077190 și poți afla mai multe despre produsele pe care le oferă pe pagină lor de Facebook sau Instagram.

Parallax

Vizualizari
4106
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.594
Just for testing :

interaction: 0.75

popularity: 0.92

publishing: 3.11

expertise: 0.08

rating: 1.594

Articole publicate : 851
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri