Nicolas Warnery
„Inteligența artificială este mai mult decât o revoluție industrială și tehnologică” - scrie ambasadorul Franței în România, Nicolas Warnery, într-un articol pentru cititorii StartupCafe.ro și pentru întreaga comunitate românească de tehnologie.
Redăm integral articolul semnat de E.S. Nicolas Warnery, ambasadorul Franței la București, pentru StartupCafe.ro:
Editorial în perspectiva Summitului de la Paris privind Acțiunea pentru Inteligența Artificială
Inteligența artificială (IA) este mai mult decât o revoluție industrială și tehnologică. Aceasta are potențialul de a produce o schimbare profundă de paradigmă în societățile noastre, afectând relațiile noastre cu informația, cunoașterea, munca, cultura și chiar limbajul. În acest sens, IA nu este o tehnologie neutră, ci o miză politică și cetățenească care necesită un dialog internațional strâns între liderii lumii, cercetători, companii și societatea civilă. Din acest motiv, Franța a acceptat responsabilitatea de a aprofunda dinamica inițiată de Regatul Unit și Coreea de Sud și de a găzdui, pe 10 și 11 februarie 2025, Summitul privind Acțiunea pentru Inteligența Artificială, care va reuni la Paris aproape o sută de șefi de stat și de guvern și aproximativ o mie de actori ai societăţii civile din o sută de țări.
Cum să reușim tranziția IA? Miza este fundamentală: să permitem IA să-și îndeplinească promisiunea inițială de progres și emancipare într-un cadru de încredere comun, care să limiteze riscurile asociate dezvoltării acestor tehnologii.
În perspectiva Summitului și a rezultatelor acestuia, acțiunea noastră se concentrează prioritar pe trei obiective concrete:
În primul rând, este esențial să asigurăm accesul la IA pentru cât mai multe persoane, astfel încât toți oamenii din întreaga lume să poată beneficia de aceasta și să poată dezvolta idei noi pentru a-și atinge întregul potențial. Scopul este de a reduce clivajul digital, care este tot mai accentuat, și de a limita concentrarea excesivă a pieței IA.
În al doilea rând, este imperativ să gândim împreună cele două tranziții majore ale vremurilor noastre: cea legată de mediu și cea tehnologică. Dacă IA trebuie să contribuie la combaterea încălzirii globale și la protejarea ecosistemelor, ea urmează în prezent o traiectorie nesustenabilă din punct de vedere energetic. Cele mai recente previziuni estimează că necesarul de energie al sectorului IA va fi de zece ori mai mare începând din 2026 decât în 2023. Această perspectivă este nesustenabilă. Ca răspuns, o coaliție internațională și multipartită pentru o IA durabilă va fi lansată în cadrul Summitului, pentru a aprofunda cercetările privind costurile legate de mediu pe care le presupune IA.
În cele din urmă, trebuie să construim colectiv un sistem de guvernanță pentru IA, eficient și incluziv, care să nu se limiteze doar la aspectele legate de etică și securitate. Alte mize sunt primordiale. Trebuie să discutăm despre toate subiectele, precum protecția libertăților fundamentale, proprietatea intelectuală, combaterea concentrării pieței și accesul la date, pentru a menționa doar câteva.
Franța nu avansează singură către acest Summit. Peste 700 de parteneri, publici și privați, cercetători și ONG-uri de pe cinci continente contribuie de mai multe luni la pregătirea acestuia.
Summitul privind Acțiunea pentru Inteligența Artificială va fi un moment important pentru Europa, care trebuie să joace un rol de lider pe scena internațională a IA. Europa este, de asemenea, o putere de inovare în domeniul digital. Să nu uităm: Europa este leagănul unor inovații precum Bluetooth, ASML, Linux, protocoalele TCP/IP – fără de care internetul nu ar funcționa – Mistral, Aleph Alpha, Spotify etc. În februarie, ecosistemul european și talentele sale se vor regăsi în centrul atenției, prin invitarea celor 27 de state membre ale UE, alături de Comisia Europeană, care contribuie activ la pregătirea Summitului.
În centrul ecosistemului european al inteligenței artificiale, România se afirmă ca un actor-cheie. Strategia sa națională pentru IA, adoptată recent, pune accent pe educație, cercetare și inovație, încurajând parteneriate strategice între universități și companii, în perfectă concordanță cu mizele acestei inițiative. Hub-urile tehnologice de la București și de la Iași vor continua să joace un rol esențial în dinamismul acestui sector, în timp ce hub-ul de la Cluj-Napoca – cu centre de cercetare de înaltă tehnologie aflate în plină dezvoltare – va contribui la consolidarea atractivității Europei Centrale și de Est în acest domeniu. În plus, ecosistemul Tech francez din România este bine dezvoltat, solid și include una dintre cele mai active comunități French Tech din lume. Având în vedere legăturile privilegiate care ne unesc în acest domeniu strategic, ne bazăm pe o reprezentare puternică a României la acest Summit: sunteți invitați cu căldură să participați.