Claudiu Zamfir

Afacerile mărunte ale marilor antreprenori tech români

Thumbnail

Până să ajungă miliardar din IT, fondator și CEO al unei companii globale, și Daniel Dines  a început cu o afacere măruntă, în România anilor '90. Daniel Dines (UiPath), Radu Georgescu (RAV Antivirus), George Haber (CompCore Multimedia) și Florin și Măriuca Talpeș (Bitdefender) sunt cunoscuți pentru brandurile mari pe care le-au creat, dar hai să vedem și afacerile mărunte cu care au pornit la drum, în vremuri tulburi.  

Daniel Dines

Înainte, cu mult înainte să creeze ceea ce este astăzi o companie de 10,2 miliarde de dolari, Daniel Dines (foto-stanga, sus) s-a descurcat în anii grei ai tranziției românești de la comunism la capitalism cu o afacere, să-i spunem, măruntă, dar foarte populară în anii aceia: cumpăra dintr-o parte diverse bunuri și le vindea în altă parte mai scump.

Daniel Dines (48 de ani) este de loc din Onești, județul Bacău. La începutul anilor '90, era student în București, la Facultatea de Matematică, secția de info (1994-1997). Mama lui era profesoară, iar tatăl, inginer, în anii aceia tulburi de după Revoluție. Se închideau fabrici, lucrătorii își pierdeau joburile, iar tinerii nu prea știau unde să se angajeze.

Ca să se întrețină în Capitală, tânărul Dines cumpăra produse din București, când erau mai ieftine aici, și le vindea mai scump la Onești. „S-a întreținut ca arbitrajor post-comunist al monedei inflaționare a României, cumpărând bunuri când erau mai ieftine în București și vânzându-le acasă cu un adaos”, scria, anul trecut, revista americană Forbes, care l-a poreclit pe Dines „Șeful boților - Boss of the Bots”.

Prima sa firmă se numea Work Prod Expres SRL, deschisă în 1994 și radiată în 2002, potrivit datelor de pe Termene.ro. Era o afacere de listare de joburi, după cum a menționat Forbes.

Nici UiPath nu a fost de la bun început o companie de mare anvergură. În 2005, când se numea DeskOver și funcționa într-un apartament din București, firma era o mică afacere de consultanță IT și outsourcing. Abia în 2012, un client le-a dat ideea să facă RPA - automatizări software. În 2013 au scos primul produs RPA, iar în 2015 au lansat platforma de robot process automation pentru companii și au adoptat numele de UiPath. În acel an, a fost accept în acceleratorul de startup-uri Seedcamp de la Londra, de unde a început practic drumul marilor investiții.

De atunci și până acum UiPath a obținut investiții de peste 1,2 miliarde de dolari, compania cu sediul în SUA fiind evaluată acum la 10,2 miliarde de dolari. Conform Accel (unul dintre primii săi investitori), UiPath este primul decacorn de tehnologie cloud din Europa.

 

Radu Georgescu

Este unul dintre cei mai prolifici antreprenori în serie din business-ul tech românesc. Radu Georgescu (52 de ani) este cunoscut mai ales ca fondator al RAV Antivirus, pe care i l-a vândut, în 2002, lui  Microsoft, prima achiziție importantă făcută de colosul IT american în Europa. Important investitor tech, Georgescu a înființat Gecad Ventures, un fond de investiții care a finanțat startup-uri ca Vector Watch, TypingDNA, Smartree, SmartBill, FintechOS.

Înainte de toate astea, Radu Georgescu (foto-dreapta, sus) a trebuit să înceapă și el de undeva. La începutul anilor '90, proaspăt inginer fără job, el mai făcea un ban redactând lucrări de licență și alte documente, la calculatorul de acasă, pentru oamenii care aveau nevoie, computerele personale fiind o raritate în România acelor ani.

„În 1992 nici măcar nu exista cuvântul antreprenoriat în limba română. Nu aveam serviciu și tot ce voiam, încă din facultate, era să am firmă - ce naiba era atunci o firmă, dacă își amintește cineva. Eram un fel de rebel, de răzvrătit atunci. Noroc cu soția, că era medic și că mai aveam și un computer acasă, mai dactilografiam eseuri sau alte documente de care avea nevoie lumea și mai făceam ceva bani. Munceam din greu. Dar oamenii au avut încredere în mine și le sunt recunoscător. Au fost vremuri minunate. (...) Am fondat 36 de companii, din care 6 mari succese, vreo 6 la care nu mi-am pierdut toți banii și multe alte experiențe minunate și distracție”, a rememorat Radu Georgescu la evenimentul Startup Path, organizat de Business Review și Impact Hub Bucharest, în septembrie 2018.

 

George Haber

Este cunoscut ca fiind „cel mai bogat român din SUA”, cu o avere estimată la 100 de milioane de dolari. George Haber (66 de ani) s-a născut la Oradea, într-o familie de etnie evreiască. La vârsta de 21 de ani a plecat în Israel, iar apoi în SUA, unde s-a angajat la firme IT din Silicon Valley. Aici a fondat firma CompCore Multimedia, care a dezvoltat un soft ce permitea, în esență, rularea filmelor pe DVD. În 1996, firma sa a fost cumpărată de o companie mare din SUA, Zoran Corporation.

Pe urmă, a mai deschis firme de tehnologie și a făcut exit-uri profitabile. Dar prima afacere a făcut-o la Oradea, când era la școală: copia fotografii cu vedete de cinema din Occident.

„Primul business l-am făcut prin clasa a treia sau a patra - de copiat de fotografii cu artiști. Pe vremea aceea, în comunism, nu exista noțiunea asta să ai reviste cu artiști faimoși. Lumea avea câte o poză din asta mică cu Brigitte Bardot, cu John Wayne și cu alți actori. Toată lumea căuta poze cu ei. Eu, având o poză, am zis că fac un fel de mașină de copiat poze, care nu era mare scofală, dacă știai un pic de chimie, care era pasiunea mea. Au început să mă caute și liceeni și oameni mai în vârstă să le copiez poze”, și-a amintit George Haber (foto- stanga, jos) , la podcastul Neasculătorii, realizat de Sergiu Biriș (un important antreprenor și el).

În liceu, a deschis o discotecă underground, unde cânta împreună cu regretatul Adrian Pintea, cu care era amic. Discoteca i-a adus bani, dar i-a trezit și abilitățile de antreprenor care aveau să-i folosească pe urmă.

„Eu, ca elev de liceu în clasa a zecea, a unsprezecea, făceam mai mulți bani decât ambii mei părinți deodată, împreună cu toată scara probabil. Prin a cânta unui public sau a pune o muzică unui public, înveți la ce reacționează oamenii, să creezi un mood pe care tu îl schimbi, dar în același timp îl și adopți la cererile publicului. A fost și intrarea mea în electronică. necesitatea fiind mama tuturor invențiilor, această discotecă avea nevoie de amplificatoare, efecte de sunet, pedale wha wha, jocuri de lumini și a trebuit să studiez” - a mai spus el la podcastul Neascultătorii.

Și în Israel, prima sa afacere a fost tot o discotecă, ce avea să devină faimoasă pe atunci, în orașul Haifa. Pe vremea aceea, George Haber studia Electronica la institutul Technion.

În prezent, Haber trăiește în California și conduce fondul de investiții Cresta Fund.

Florin și Măriuca Talpeș

Florin și Măriuca Talpeș (foto-stanga jos) lucrau la Institutul de Cercetări în Informatică (ICI) când a venit Revoluția din 1989. El avea 32 de ani, iar soția sa, 26. Luptele i-au prins pe străzi, în București, după cum au povestit într-un reportaj la BBC. În 1990 și-au dat demisia de la ICI și și-au deschis firmă. Au început cu 300 de dolari, primiți de la tatăl Măriucăi, regretatul actor Mihai Mereuță.

Pe Florin și Măriuca Talpeș îi adăugăm cam forțat în șirul antreprenorilor mari care au început cu afaceri mărunte, pentru că firma Softwin, pe care au fondat-o la scurt timp după Revoluție, nu era măruntă nici atunci, având în vedere piața, care abia făcea ochi în România.

Softwin lucra în ceea ce acum se numește outsourcing, primul client fiind o companie din Franța, care a fost destul de greu de mulțumit la vremea aceea.

În 2001, din Softwin s-a desprins brandul Bitdefender, companie de securitate cibernetică evaluată la peste 600 de milioane de dolari, în 2017, conform Financial Times. La un moment dat și George Haber s-a implicat în Bitdefender, ca adviser, pe piața din SUA.

Surse foto: Linkedin, Gecad Ventures, Bitdefender, BBC
Parallax

Vizualizari
3974
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri