Denisa Crăciun

6 sfaturi pentru antreprenorii care vor bani de la un fond de investiții

Thumbnail

Antreprenorii care vor să obțină bani de la fondurile de investiții ar trebui să țină cont de 6 sfaturi utile, printre care să încerce să vândă cât mai puțin și cât mai târziu din afacere pentru că altfel riscă să încheie o tranzacție prin care sacrifică potențialul companiei.

6 sfaturi pentru antreprenorii care negociază cu un fond de investiții

  • Antreprenorii și investitorii trebuie să aibă valori comune pentru că aceasta este cea mai bună metodă de a minimaliza și a gestiona riscul pe termen lung. Chiar dacă există o bună aliniere pe cifre, dacă nu există una și pe valori, la primul moment mai dificil, relația se poate rupe. Astfel de situații pot fi evitate ușor dacă antreprenorii și reprezentanții fondului investesc timp în a se cunoaște mai bine. Antreprenorii trebuie să trateze fondul ca pe un partener, nu ca pe un oponent, iar relația dintre fond și antreprenor trebuie privită ca un parteneriat stabil și de încredere. O investiție are la bază o relație cel puțin pe termen mediu, una cu mari șanse să fie supusă mai multor încercări și crize, iar elementul care unește constă în valorile comune pe care le au partenerii. Acestea ne permit să trecem mai ușor prin crize și ca atare să reducem riscul investiției, spune co-fondatorul fondului de investiţii de tip private equity, Black Sea Fund, Matei Păun.
  • Antreprenorul trebuie să se concentreze pe construcția businessului și să încerce să mențină un procent cât mai mare din afacere. Uneori, antreprenorii apelează la un fond nu pentru că au nevoie să se dezvolte, ci pentru că doresc să profite de o anumită oportunitate. Sunt antreprenori care au muncit deja 10 – 20 de ani și își doresc să vândă un pachet din acțiuni, să obțină venituri ca urmare a muncii lor. Dar sfatul este să încerce să vândă cât mai puțin din afacere și să amâne pentru cât mai târziu momentul pentru o eventuală vânzare. Cu cât un antreprenor vinde mai mult și cu cât vinde mai devreme, cu atât sacrifică potențialul companiei.
  • Să perceapă investiția și relația cu fondul nu numai prin prisma financiară, ci mai ales ca pe o completare, ca pe un sprijin în zona de know-how și de networking. Fondurile vin cu foarte multă experiență și înseamnă adesea un rezervor de oameni la care cu greu ar avea acces antreprenorii. Fondurile nu reprezintă doar bani, ci un cumul de experiență foarte vastă, relații, oameni etc. Adesea, aceste elemente se pot dovedi cu mult mai importante și mai valoroase decât resursele financiare în sine.
  • Antreprenorii ar trebui să încerce să introducă angajații cheie din echipă în acționariatul firmei și să creeze o aliniere de interese la nivel de acționariat. Acest lucru poate asigura foarte multă stabilitate în ceea ce privește retenția oamenilor talentați și implicați și poate crea un obiectiv care ajunge să fie împărtășit de toată echipa. Pasul acesta este foarte important pentru că un sistem în care oamenii cheie ajung să fie implicați și în acționariat poate duce la crearea unei companii mai valoroase și mai solide.
  • Atunci când antreprenorul își alege un consultant pentru o posibilă tranzacție, cel mai important criteriu este dacă acel consultant financiar sau juridic a mai fost implicat în tranzacții similare. Este esențial să aibă experiență specifică în private equity, nu doar experiență generală în domeniul avocaturii sau al consultanței financiare. Am întâlnit situații în care antreprenorul și-a ales consultantul pe baza unei prietenii pe care o aveau de mulți ani, însă acea persoană nu avea experiența necesară în domeniu sau avea prea mult ego, iar rezultatul a fost eșecul tranzacției. O astfel de abordare este una greșită și ar trebui evitată.
  • Se întâmplă uneori, după câțiva ani în business, ca un antreprenor să nu mai aibă viziunea și îndrăzneala de la începutul creării afacerii, se întâmplă să devină închistat. El poate ajunge într-o astfel de situație după un cumul de experiențe negative cu băncile, cu angajații, cu furnizorii, dar mai ales din cauza lipsei de finanțare. Într-un astfel de moment, fondul de investiții poate avea o contribuție esențială în ceea ce privește redefinirea viziunii și relansarea companiei. Investitorii redeschid ochii antreprenorilor spre orizonturi și posibilități noi, îi susțin să atingă obiective la care nu s-au gândit anterior, să depășească limitări care pot apărea din lipsa de resurse financiare, know-how etc. Un fond aduce o perspectivă nouă, una fresh datorită experienței și detașării, dar și faptului că investitorii văd mai departe decât antreprenorii. 
Parallax

Vizualizari
688
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri