Claudiu Zamfir

16 Decembrie. Azi în Timișoara, mâine-n toată țara. Startup-uri din primul oraș liber

timisoara

Vineri, 16 decembrie 2022, se împlinesc 33 de ani de când timișorenii au început protestele împotriva regimului comunist și au declanșat Revoluția din 1989, care a redat românilor și dreptul de a fi antreprenori. Timișoara este primul oraș liber, iar acum crește noi generații de oameni de afaceri. Iată 5 startup-uri timișorene fondate de tineri antreprenori:

  • Rayscape. Este un startup de tehnologii în medicină (med-tech) lansat în anul 2018, sub numele de XVision, de un grup de studenți ai Politehnicii Timișoara, la vremea aceea: Ștefan Iarca – CEO, Cristian Avramescu, Bogdan Bercean și Andrei Tenescu. Ei au început proiectul sub îndrumarea profesorului lor de atunci, Sebastian Fuicu. Startup-ul a dezvoltat o platformă medicală bazată pe algoritmi de inteligență artificială, care îi ajută pe medicii radiologi în analiza și interpretarea imaginilor medicale.
  • AIMinded. Seamănă cu Rayscape, dar are o soluție medicală proprie. AIMinded vrea să vină în ajutorul medicilor radioterapeuți și al pacienților diagnosticați cu cancer. Startup-ul  promite că algoritmul său „analizează CT-uri (computer tomograf) și produce conturaje ale organelor cu risc și tumorilor în doar câteva minute, față de 3-4 ore cât durează această operațiune medicală efectuată prin metodele clasice”. AIMinded a fost fondat,  în anul 2020, de doi tineri, Alexandru Vesa (CEO) și Fabian Jichi (CTO). Și ei sunt absolvenți ai Universității Politehnice din Timișoara.
  • Oncochain. Tot în zona med-tech, Oncochain a fost lansat în anul 2019 de către doi medici: soții Mădălin Margan (32 de ani) și Roxana Margan (32 de ani), specializați în obstetrică - ginecologie. Startup-ul a dezvoltat o platformă medicală de colectare și analiză a datelor în domeniul oncologic. Datele colectate din practica clinică de zi cu zi sunt oferite profesioniștilor din domeniul sănătății oncologice, institutelor de cercetare și companiilor farmaceutice sub formă de analize statistice. Informațiile sunt anonime și au ca scop să genereze evidențe care pot orienta cercetarea și crește calitatea serviciilor medicale.
  • Symme3D. Este un producător de imprimante 3D, fondat în anul 2015, de Călin Brandabur, Bogdan Ciobotea, Vucomir Ianculov, Cristi Raita și Mihai Soare.
  • Helperz. Este un startup fondat în anul 2019, de Laura Bulai și Ovidiu Stegari. Helperz a dezvoltat o platformă online care ajută utilizatorii să găsească bone și menajere. Marketplace-ul de servicii se străduiește să ofere un plus de siguranță în domeniu, prin intervievarea online sau verificarea printr-un act de identitate. Startup-ul activează în Timișoara, București și alte orașe mari din România.
Parallax

Vizualizari
411
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri