Denisa Crăciun

Proiectul românesc care vrea să transforme visele în realitate virtuală

Thumbnail

DreamNA, primul proiect neuro-VR din Europa de Est, care colectează visele oamenilor pentru a le reda apoi în realitate virtuală, va fi lansat în prima jumătate a lui 2022.

Proiectul este inițiat și regizat de Ioana Mischie, artistă transmedia, și este susținut de asociția Arden, prin studioul românesc de jocuri video Amber.

DreamNA realizează o arhivă a celor mai expresive vise ale oamenilor, care vor putea fi accesate și explorate prin realitatea virtuală.

„Studiile arată că majoritatea oamenilor cu vârsta de peste 1 an visează de 4 - 6 ori pe noapte pe parcursul unui ciclu de somn, dar uită între 95% și 99% dintre vise, ceea ce face ca acestea să se piardă, ca și când n-ar fi existat. De aceea, DreamNA reprezintă o platformă care poate arhiva visele oamenilor sub forma unei librării de vise imersive, redându-le în VR celor care vor să le experimenteze”, conform unui comunicat transmis, joi, StartupCafe.ro.

Deși DreamNA este un proiect artistic, acesta poate fi dezvoltat în timp pentru a servi unui scop terapeutic, pentru cei curioși să pășească în acest univers intim, dar în special pentru persoanele care suferă de afecțiuni neuronale, au mai spus reprezentanții proiectului.

Conform unui studiu lansat de Neuro-Oncology în 2016, pacienții care suferă de tumori cerebrale își pot pierde complet abilitatea de a visa. Cu ajutorul unui proiect precum DreamNA, pacienții ar putea experimenta visele cu ajutorul realității virtuale.

Mentori și adviseri din Amber au ghidat echipa de dezvoltare a proiectului: Ionuț Gabriel Solomon (creative director) a contribuit la introducerea unor elemente de game design în structura viselor, Alexandru Baia (tech art) a oferit consultanță în transpunerea elementelor vizuale din 3DMax în Unreal, în timp ce Rachael Newport (Amber Mexic) a sprijinit partea de user experience.

În prezent, primul vis este în curs de finalizare, iar echipa caută experiențe onirice pentru următoarele etape ale proiectului.

Astfel, oricine dorește să-și împărtășească visele marcante sau recurente, poate să o facă prin completarea unui formular în librăria virtuală.

Participanții ai căror vise vor fi selectate pentru a fi adaptate în VR, vor fi creditați în cadrul proiectului. Vă puteți înscrie AICI până pe data de 20 decembrie 2021.

Parallax

Vizualizari
433
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri