Răzvan Tătaru

Listă: Cele mai de succes francize de jocuri video din lume

Amenda Epic Games 2023

Industria de jocuri video este evaluată la aproximativ 227 miliarde dolari în 2023, potrivit unui studiu. Francize întregi de jocuri au definit generații de gameri și, totodată, au devenit afaceri de succes în urma copiilor vândute atât în format fizic, cât și digital. Iată 5 dintre cele mai vândute francize la nivel global.

1. Mario

Nu este de mirare că simbolul Nintendo a adus, odată cu apariția sa, cea mai profitabilă franciză de gaming din lume. Instalatorul Mario a apărut cu peste 30 de ani în urmă, în 1981, în primul joc Donkey Kong, iar între timp a devenit o figură importantă a gaming-ului la nivel global.

Franciza Mario, care include Super Mario Bros. și alte serii cum ar fi Mario Kart, Mario Party și Mario Sports, însumează peste 832 milioane unități vândute, potrivit GameRant.

La începutul acestui an, au fost anunțate două titluri noi, Super Mario Bros. Wonder, o întoarcere la formatul 2D după 11 ani, și un remake al jocului Super Mario RPG. Primul titlu a fost deja lansat, iar jocul RPG va apărea în noiembrie 2023.

2. Tetris

Tetris a devenit un succes în aproximativ aceeași perioadă ca Mario, fiind creat în anul 1984 de către Alexei Pajitnov, un inginer de calculatoare ruso-american, arată site-ul oficial. Împătimit al puzzle-urilor, Alexei a creat Tetris în încercarea de testare a calculatorului Electronika 60 prin transpunerea în format electronic a pentomino, un joc în care utilizatorul trebuie să facă figuri folosind cinci pătrate identice conectate prin laturi.

Jocul a fost un succes când a fost lansat în Occident, în 1987, la doi ani după lansarea lui în Uniunea Sovietică. Pentru un moment, drepturile de vânzare ale Tetris au revenit companiei Nintendo, care a vândut jocul împreună cu consolele sale Gameboy.

Vremurile s-au schimbat, iar odată cu acestea și abordarea companiei Tetris, care a vândut pentru o perioadă jocul popular pe telefoane mobile. În total, în anul 2023, The Tetris Company susține că au fost vândute peste 520 milioane unități la nivel global.

Tot anul acesta, Apple a lansat pe platforma sa de streaming un thriller biografic bazat pe evenimentele reale de patentare și licențiere a jocului în a doua jumătate a anilor ’80, în timpul Războiului Rece.

3. Pokémon

Ceea ce a început ca două jocuri pentru Gameboy, lansate în anul 1996, avea să devină cea mai de succes franciză media. „Monștrii de buzunar” au cucerit copii și adulți din întreaga lume prin poveștile care te purtau prin regiuni noi și prin aspectul competitiv, care implică anual organizarea de concursuri internaționale.

Lăsând aspectul media deoparte, The Pokémon Company a anunțat că însumează peste 480 milioane unități vândute până în martie 2023, atât jocuri principale și „spin off” cum ar fi Detective Pikachu, Pokémon Mystery Dungeon și Pokémon Snap.

În 2022, a fost lansată a noua generație de jocuri principale Pokémon, Scarlet și Violet, care au introdus regiunea Paldea și un nou mecanism de joc, „Terastalization”. Este prima generație din jocurile principale care oferă libertate de explorare și de progres în oricare dintre cele trei povești principale.

4. Call of Duty

Seria de jocuri shooter Call of Duty a apărut în anul 2003 și a fost publicată de Activision. La început, jocurile erau setate în cadrul celui de-al Doilea Război Mondial, însă în 2007, al patrulea joc, Call of Duty 4: Modern Warfare, a introdus un cadru modern, lucru care a dus la crearea unei noi serii.

În anul 2022, Activision Blizzard a prezentat pentru Washington Post cifrele francizei. Astfel, au fost vândute peste 425 milioane jocuri vândute de la apariție.

Seria a fost certificată în anul 2021 de Guiness World Records pentru cea mai vândută serie de jocuri first person shooter (FPS) din lume, când a atins pragul de 400 milioane unități vândute.

Activision va lansa în această toamnă Call of Duty: Modern Warfare III, jocul cu numărul 20 al francizei, pentru ultimele modele de console Xbox, Playstation și pentru calculator.

5. Grand Theft Auto/GTA

Franciza GTA, sau Grand Theft Auto, a apărut în anul 1997 și are la activ 11 jocuri create de Rockstar North și distribuite de Rockstar Games. Numele seriei vine de la termenul utilizat în America pentru furt de vehicule.

Jocurile constau în explorare și acțiune, iar locațiile sunt inspirate din orașe reale în diferite perioade de timp, între anii ’60 și anii 2010. Harta originală avea trei orașe, Liberty City, San Andreas și Vice City.

Rockstar a înregistrat peste 405 milioane jocuri vândute de la începuturile Grand Theft Auto, arată prezentarea vânzărilor din august 2023. Totodată, GTA V, cel mai vândut joc al seriei, este și al doilea cel mai vândut joc din toate timpurile, cu peste 185 milioane unități vândute.

Rămâne de văzut când se va lansa GTA VI. Anul trecut, compania a anunțat într-un comunicat de presă că următorul titlu din seria Grand Theft Auto este în fază de dezvoltare.

Parallax

Vizualizari
435
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri