Redacția StartupCafe.ro

UPDATE Saga Apple – Epic Games: Producătorul Fortnite nu poate lansa magazinul de aplicații pe iPhone, în Europa

fortnite

Saga Apple-Epic Games continuă: compania americană a decis să închidă contul dezvoltatorului jocului Fortnite, împiedicându-l, de asemenea, să își lanseze propriul magazin de aplicații pe iPhone, ce urma să fie disponibil pentru utilizatorii din Europa.

Update: Apple a restituit contul de dezvoltator al Epic Games, urmând ca producătorul Fortnite să lanseze în viitor magazinul său de jocuri pentru utilizatorii iOS din Europa.

„Acesta trimite un semnal puternic dezvoltatorilor că Comisia Europeană va acționa rapid pentru a aplica Digital Markets Act și pentru a trage la răspundere controlorii de acces (gatekeepers). Continuăm conform planului pentru a lansa Epic Games Store și a readuce Fortnite pe iOS în Europa. Înainte!”, a scris Epic Games în urma deciziei.

Update: UE analizeză decizia Apple de a închide contul de dezvoltator al Epic Games. Comisia Europeană a transmis că a „cerut explicații suplimentare de la Apple, în temeiul DMA (Digital Markets Act)”, potrivit Reuters.

Comisia Europeană analizează dacă măsura luată de Apple ridică suspiciuni și cu privire la conformarea la DSA (Digital Services Act) și P2B (regulamentul Platform to Business), ținând cont de „legăturile dintre calitatea de membru al programului pentru dezvoltatori și App Store, desemnat ca VLOP (platformă online foarte mare), mai arată sursa citată.

---

Știrea inițială:

Decizia surprinzătoare vine după ce Epic Games a anunțat recent că Apple i-a aprobat contul de dezvoltator Epic Games Sweden AB. Acum, avocații Apple i-au trimis o scrisoare prin care informează producătorul de jocuri că îi închid contul. 

„Intenționam să folosim acel cont pentru a aduce magazinul Epic Games Store și jocul Fortnite pe dispozitivele iOS din Europa, datorită Digital Markets Act (DMA). Spre surprinderea noastră, Apple a închis acel cont și acum nu putem dezvolta magazinul de aplicații pentru iOS. Aceasta este o încălcare gravă a DMA și arată că Apple nu are intenția de a permite concurența adevărată pe dispozitivele iOS”, susține Epic Games pe blogul său.

Prin această mișcare, spune dezvoltatorul de jocuri, Apple elimină „unul dintre cei mai mari potențial concurenți ai App Store (n.r. magazinul de aplicații al Apple).

„Ne subminează capacitatea de a fi un concurent real și le arată altor dezvoltatori ce se întâmplă atunci când încercați să concurați cu Apple sau când sunteți critici cu privire la practicile lor neloiale”, spune Epic Games.

Motivul pentru care Apple i-ar fi închis contul, la doar câteva săptămâni de la aprobarea acestuia, ar fi că Epic ar fi criticat public planul companiei americane de a se conforma la DMA, regulamentul european pentru piețe digitale.

În plus, Epic spune că Apple o consideră o amenințare la ecosistemul său, ceea ce este o „scuză nejustificată pentru a-i închide contul”.

Cele două companii se află într-un conflict juridic din 2020, când dezvoltatorul de jocuri a acuzat că practica Apple de a percepe comisioane de până la 30% pentru plăţile efectuate în aplicație, pe iPhone, a încălcat regulile antitrust din SUA, potrivit Reuters.

De cealaltă parte, Apple susține Epic și-a încălcat obligațiile contractuale față de ea și că are dreptul de a-i închide contul, în baza deciziei instanței de la finalul procesului intentat chiar de dezvoltatorul Fortnite, conform TechCrunch.

Parallax

Vizualizari
1003
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.594
Just for testing :

interaction: 0.75

popularity: 0.94

publishing: 3.1

expertise: 0.08

rating: 1.594

Articole publicate : 949
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri