Claudiu Zamfir

Se anunță vouchere pentru populație, să-și cumpere panouri solare din fonduri europene

panouri solare-casa-dreamstime

Ministrul fondurilor europene a anunțat că a agreat cu Comisia Europeană alocarea de fonduri europene pentru vouchere destinate populației, să-și cumpere panouri solare pentru a face economii la energie în locuințe, însă, pe partea de companii, un director a recunoscut că sunt întârzieri la schema de finanțare C6, componenta de energie regenerabilă pentru firme, din cadrul PNRR.

Boloș s-a dus la Bruxelles pentru renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), unul dintre subiecte fiind introducerea pachetului RePowerEU de 1,4 miliarde de euro pentru România.

„Reamintesc faptul că avem din partea Comisiei Europene 1,4 miliarde de euro pe care să îi investim pentru a produce energie sigură, durabilă și la prețuri accesibile. Transmit pe această cale și o informație în premieră: în urma discuțiilor de zilele acestea de la Bruxelles, am convenit să avem în Repower EU un proiect pilot de irigații care să includă panouri solare flotante și investiții în echipamentele de pompare. Mai mult, sunt agreate voucherele pentru panouri solare și o alocare specială pentru a asigura eficiența energetică a locuințelor sociale” - a scris Boloș, pe Facebook.

În schimb, când vine vorba de firme, Ministerul Energiei are unele întârzieri la implementarea fondurilor europene deja alocate și lansate în PNRR pe zona de energie regenerabilă, mai exact la Componenta 6. Cătălin Costache, directorul autorității de management a PNRR, din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, spus că întârzierile de la Componenta 6 PNRR „nu sunt chiar mici”.

„Cea mai importantă întârziere de interes la momentul acesta este stadiul apelului privind producţia de energie regenerabilă din surse solare şi eoliene” - a spus Costache, citat de Agerpres. Cererile de finanțare pentru acest apel au fost de 3-4 ori mai mari decât bugetul alocat.

El a explicat că Ministerul Energiei şi-a concentrat resursele administrative pentru a finaliza apelurile de proiecte privind producția de „hidrogen verde” şi de cogenerare,

Parallax

Vizualizari
11330
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri