Claudiu Zamfir

TOP 2024: Antreprenori și inovatori, premiați de Uniunea Europeană, la EIT Summit

castigatori EIT2024.jpg

Nouă startup-uri și proiecte inovatoare au fost premiate de Uniunea Europeană inclusiv cu sume între 10.000 și 50.000 de euro fiecare, în cadrul EIT Summit 2024, care a avut loc, marți, la Bruxelles.

EIT Summit este organizat de Institutul European de Inovație și Tehnologie (EIT), o organizație prin care Uniunea Europeană oferă finanțări și programe de training startup-urilor și inovatorilor din statele membre și țări partenere.

La cele 3 categorii de anul acesta au fost premii de 10.000 de euro pentru locul al III-lea, 20.000 de euro pentru locul al II-lea și 50.000 de euro pentru primul loc. De asemenea, a fost acordat și premiul publicului.

Lista premianților EIT Summit 2024:

Categoria „The Changemaker Award”:

  • 1. Mohamed Elamir, Finlanda. Mohamed Elamir este co-fondatorul startup-ului finlandez Woamy, specializat în producția de biospumă pe bază de celuloză, oferind o alternativă durabilă la spuma pe bază de material plastic folosită pentru izolații. Produsul startup-ului din Finlanda promite rezistență și superioare spumei existente pe piață.
  • 2. Alba Forns, Spania. Ea este directoare de operațiuni (COO) și co-fondatoare a Climatize, o platformă de investiții care reduce deficitul de finanțare pentru proiecte pentru combaterea schimbărilor climatice. Lansată în luna mai 2023, platforma a facilitat investiții de peste 2 milioane de dolari.
  • 3. Axel Rimbaud, Franța. A fondat MEL - un ONG chilian care își propune reducerea  numărului de decese cauzate de accidentele rutiere.

Categoria „The Innovation Team Award”:

  • 1. Altris AB, Suedia.  Startup-ul suedez a fost lansat ca spin-off de către o echipă din cadrul Universității din Upsala. Compania dezvoltă tehnologii inovatoare de producție a bateriilor pe bază de ioni de sodiu. Tehnologia sa, denumită Fennac, promite performanță competitivă a bateriei și costuri de producție mai mici, făcându-o potrivită pentru sistemele de stocare a energiei și vehiculele electrice ușoare.
  • 2. Biosimulytics, Irlanda. Startup-ul irlandez (fondat de o echipă de cercetători de la Dublin și Praga) a creat o platformă farmaceutică bazată pe fizica cuantică, susținută cu inteligență artificială și machine learning, pentru a îmbunătăți viteza și rata de succes în dezvoltarea  medicamentelor.
  • 3. HIQ-CARB, Germania. Este un proiect paneuropean derulat de organizații din Germania, Franța și Finlanda, care dezvoltă tehnologii de producție a aditivilor necesari bateriilor lithium-ion, folosite pentru mașinile electrice și nu numai.

Categoria „The Venture Award”:

  • 1. Enline, Portugalia. Startup-ul dezvoltă o tehnologie pe bază de analize avansate și algoritmi de inteligență artificială, pentru a optimiza monitorizarea instalațiilor mari de transport și distribuție a energiei electrice. Tehnologia companiei portugheze, Digital Twin, oferă o soluție, fără senzori, pentru monitorizarea alunecărilor de teren și a vegetației din jurul instalațiilor.
  • 2. ReCatalyst, Slovenia. Compania revoluționează tehnologia hidrogenului, concentrându-se pe celulele de combustibil cu membrană cu schimb de protoni (PEMFC) pentru a depăși provocările legate de scalabilitate și costuri cauzate de metalele prețioase, ca platina.
  • 3. inHeart, Franța. Firma franceză folosește tehnologia de inteligenșă artificială în domeniul cardiologiei.

Premiul Publicului (EIT Public Award):

  • HiQ-CARB.

În total, 20 de inovatori din 15 țări europene au fost nominalizați pentru Premiile EIT 2024. În finala de marți, cei 9 premianți au fost prezentați în fața unui public de circa 800 de persoane, la Bruxelles.

De-a lungul timpului, institutul UE EIT a finanțat peste 7.800 de startup-uri.

 

Parallax

Vizualizari
246
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri