Claudiu Zamfir

Start-Up Nation: Blocaje la plată

Thumbnail

Firmele calificate la finanțare în programul Start-Up Nation 2018-2019 se confruntă cu blocaje la plata fondurilor nerambursabile de către stat, a anunțat, miercuri, Ministerul Economiei, care dă asigurări că va aloca la rectificarea bugetară sumele necesare plăților până la finalul anului 2019, însă pentru restul necesarului din program se vor aloca bani până la finalul anului 2020.

În acest moment 500 de beneficiari sunt blocați la plată „din cauza lipsei fondurilor, problemele agravându-se în fiecare zi”, anunță, miercuri, Ministerul Economiei, într-un comunicat remis StartupCafe.ro.

Noua guvernare acuză fostul guvern că a lăsat fără fonduri programul aflat în derulare.

Bugetul alocat inițial schemei de minimis pentru anul bugetar 2019 a fost de 383.597.000 lei credite de plată. La solicitarea Ministerului Finanțelor, în luna iunie 2019, fostul ministru pentru mediul de afaceri a disponibilizat suma de 100.000.000 lei, reprezentând credite de plată în cadrul programului Start-up Nation.

La rectificarea bugetară, aprobată de către fostul guvern în luna august, prin OUG 12/2019, s-au redus din nou creditele bugetare aferente programului, cu suma de 232.570.000 lei, în condițiile în care în aceeași lună, august, a început etapa de depunere a deconturilor și efectuare a plăților pentru beneficiarii Start-up Nation. Din lipsa fondurilor, în acest moment, plățile către beneficiari sunt blocate.

„Este încă o dovadă de inconștiență și sfidare la adresa mediului de afaceri făcută de fostul guvern. Vom debloca această situație urgent. La următoarea rectificare bugetară vor fi alocate toate creditele bugetare necesare efectuării plăților până la sfârșitul anului. Îi asigur pe beneficiarii care au semnalat că au probleme că vor avea fondurile necesare pentru continuarea activității. Apoi, prin Legea bugetului de stat pe anul 2020, vor fi acordate restul de credite bugetare necesare tuturor plăților, până la finalul anului 2020”, a spus ministrul Virgil Popescu.

În aceeași situație, de blocaj al plăților, se află proiectele pe fonduri europene derulate de Agențiile pentru IMM, Atragere de Investiții și Promovarea Exportului din Iași, Cluj, Brașov și Tg. Mureș.

„Constat un dezinteres total al fostei guvernări în privința absorbției fondurilor europene. Am decis deblocarea acestor proiecte prin redistribuirea fondurilor disponibile din cadrul ministerului pe titlul bugetar destinat proiectelor cu finanțare europeană, iar până la sfârșitul acestei săptămâni, fondurile necesare vor fi distribuite către aceste agenții”, a afirmat  ministrul Economiei.

Ministerul Economiei mai spune acum că fostul Minister pentru Mediul de Afaceri, din guvernarea trecută, ca ordonator de credite, „nu a alocat la timp bugetele necesare derulării proiectelor și a diminuat, la rectificarea din august a.c., bugetele alocate proiectelor europene cu suma de 10 milioane lei, fapt ce a condus la blocajul existent la această dată”.

La ediția a doua a Start-Up Nation (2018-2019), sesiune aflată în stadiu de contractare până la data de 15 noiembrie 2019, s-au înscris 33.514 aplicanți.

Până la data de 13 noiembrie 2019, au fost semnate, la nivel național, 9.737 de contracte de finanțare.

Comuncatul oficial  de la Ministerul Economiei confirmă informațiile publicate în urmă cu o lună de StartupCafe.ro, privind blocajele din programul Start-Up Nation.

Noua guvernare mai spune că va continua programul de finanțare Start-Up Nation, însă viitoarea ediție va „promova inovarea și introducerea de noi tehnologii”.

„Start-up Nation va continua, promovând performanța antreprenorială, inovarea și introducerea de noi tehnologii care să permită IMM-urilor înființate prin program să se poată autosusțină și după perioada implementării programului”, susține Ministerul Economiei, care gestionează programul acum.

Reamintim că, prin programul Start-Up Nation, statul acordă firmelor mici și mijlocii noi fonduri nerambursabile de câte 200.000 de lei pentru investiții.

Până în prezent s-au derulat 2 ediții ale programului, prima demarată în 2017 și a doua la finalul anului 2018 și începutul lui 2019.

În ediția a doua, 10.000 de firme s-au calificat pentru finanțare, dar statul trebuie să aloce credite bugetare pentru a efectua plățile către beneficiari sau către băncile partenere care au acordat credite-punte firmelor calificate.

Parallax

Vizualizari
2290
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri