Programul Startup Nation 2024, prin care statul va da ajutoare nerambursabile de max. 50.000 euro fiecare unor persoane eligibile care vor să facă afaceri, se complică substanțial comparativ cu cele 3 ediții precedente ale schemei, după cum arată acum proiectul de procedură de implementare cu grila de punctaj și condițiile de finanțare propuse de Ministerul Economiei.
Miza programului Startup Nation 2024 o reprezintă un buget total de 446 milioane EUR, din care 85% sunt fonduri europene și 15% din bugetul de stat, bani puși la bătaie de Guvern în anul electoral 2024 cu scopul declarat de a stimula înființarea de firme și crearea de locuri de muncă în România.
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) a scos, luni seara, în dezbatere publică proiectul pilot de procedură de implementare a programului Startup Nation 2024, care vine în completarea Ordonanței Startup Nation (care a fost publicată în Monitorul Oficial pe 14 august 2024).
Poți transmite și tu propunerile tale de îmbunătățire a procedurii SUN 2024, în termen de 10 zile de la data publicării proiectului, prin formularul online MEAT.
Pe scurt: puncte-cheie în proiectul de procedură Startup Nation 2024
- Programul va avea, de această dată, trei etape distincte de derulare. Prima presupune înscrierea și selecția formatorilor de cursuri de pregătire antreprenorială. Ulterior, persoanele fizice eligibile, interesate de dobândirea acestor competențe, vor putea aplica pentru a participa la cursuri. Ultima etapă vizează înființarea de întreprinderi de către absolvenții certificați ai cursurilor menționate anterior și înscrierea acestora pentru obținerea finanțării de până la 250.000 lei/firmă, potrivit MEAT. Toate aceste etape vin la pachet cu termene de implementare și procese birocratice prevăzute de proiectul de procedură, ceea ce complică drumul viitprilor antreprenori către finanțare. „Când vor putea să înceapă cursurile profesionale și când vor putea să depună proiectele? Pentru cursurile de formare profesională estimăm că în cursul lunii septembrie vom avea platforma funcțională, pentru că în acest moment lucrăm cu STS-ul pentru a avea o formă finală a acestei platforme. Și, în octombrie, cred că vor putea fi depuse proiectele” - spunea ministrul Ștefan Radu Oprea în 8 august.
- Proiectul de procedură SUN 2024 reia condițiile de eligibilitate a viitorilor antreprenori (din OG 29/2024) și vine în plus cu condiții de eligibilitate a firmelor înființate de oamenii care vor trece prin program.
- Procedura propusă menționează o anexă privind condurile CAEN eligibile la finanțare, dar lista în sine nu a fost publicată deocamdată. De asemenea, sunt menționate în proiectul de procedură domeniile de activitate care fac ca firmele să fie excluse din start de la finanțare.
- Proiectul-pilot de procedură SUN 2024 menționează că absolvenții modulelor de formare antreprenorială SUN 2024 vor putea solicita finanțare prin intermediul societăților nou-înființate în urma participării la curs.
- Un viitor antreprenor eligibil în program poate să-și facă firma împreună cu un asociat minoritar cu experiență și să primească finanțare. Aici proiectul de procedură prevede că absolventul de curs SUN 2024 va trebui să aibă calitatea de reprezentant legal, acționar unic/acționar majoritar și administrator al afacerii nou înființate și sprijinite prin proiect. De asemenea, el reprezintă societatea, are rol executiv în întreprindere, fiind efectiv cel care asigură gestiunea afacerii, este responsabil de patrimoniul întreprinderii înființate, are responsabilitatea de a garanta întru totul desfășurarea legală a activității economice și realizarea obiectelor de activitate.
- Se dă un link de înscriere a firmelor la finanțare, în etapa aferentă. Se poate observa că este vorba despre platforma folosită la programul Femeia Antreprenor 2024. Aici e vorba de etapa de finanțare, după înscrierea la cursurile de formare profesională și absolvirea acestora.
- Se propune o grilă de punctaj care favorizează proiectele cu cofinanțare proprie de cel puțin 20% din investiție. Aportul propriu minim este de 10% din valoarea investiției. Prin program se vor finanța planurile de afaceri (care vor fi depuse prin formulare online) în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute.
- Proiectul pilot de procedură prevede o listă de tipuri de cheltuieli eligibile din ajutorul nerambursabil. TVA NU este eligibilă în program (prin urmare se mărește contribuția proprie la proiect). Sistemele de minare/stocare pentru criptomonede NU se finanțează. Viitorii antreprenori finanțați vor putea plăti din grant o sumă maximă de 10.000 lei cosultantului care îl ajută la întocmirea documentației în vederea obținerii finanțării. Așa cum am văzut, consultanța pentru finanțare costă mai mult, iar restul de bani va trebui suportat de antreprenor din surse proprii. Consultanța poate fi efectuată înainte de semnarea contractului de acordare a finanțării nerambursabile, conform proiectului de procedură.
- Procedura propusă cuprinde o serie întreagă de procese legate de înscrierea și selecția furnizorilor de cursuri de antreprenoriat, înscrierea viitorilor antreprenori la cursuri, procedura de verficare a efectuării cursurilor, înscrierea la finanțarea propriu-zisă.
Grilă punctaj- Criterii privind evaluarea on-line a cererii de finanțare Starup Nation România 2024:
----
Citește și:
Anul asta le-a trecut marea nazdravanie sa complice si mai mult cu niste cursuri idioate care vor folosi doar celor care le tin.
Am facut un curs acreditat de ANC acum vreo 5 ani in cadrul altui program unde nu am luat finantare. Acum nu doar ca nu accepta aceeasi diploma de antreprenor dar mai au si nerusinarea sa excluda pe oricine a participat deja la un curs din fonduri UE, practic excluzand si de la finantare.
Pe langa asta, ce e fratilor cu conditia ca firma sa fie deschisa dupa participarea la curs? Am nevoie de curs sa fac o amarata de firma???
Am deschis firma acum 2 ani in mod express pentru a participa la startup nation. Nu am luat finantarea si de atunci platesc degeaba timp de 2 ani contabilitate, taxe peste taxe fara sa am vreun venit, in speranta ca anul urmator programul va fi mai bun. Da de unde? S-au trezit incompetentii sa puna conditia ca firma sa fie creata in cadrul programului si sa nu mai fi fost asociat in alta firma inainte, ghici ce? Firma pe care am facut-o special pentru startup nation. Programul asta e facut sa iti dea in cap mai mult decat sa te ajute, mai mult am pierdut bani, timp si nervi in asteptarea unor conditii de participare cat de cat ok. Sa le fie rusine!!!!
Nu mai zic de ideea creata de a nu accepta TVA, si mai multi bani din buzunar, pe langa celelalte dobanzi, asigurari prostesti si taxe de consultanta extra. Pe langa 20% obligatorii din buzunar ajungi sa mai dai pana la 50% extra pe toate ineptiile gandite de niste incompetenti. Mai bine te lipsesti si te descurci mai bine cu cei 50% pe care ii pui tu facand exact acelasi lucru dar fara sa cumperi echipamente "verzi" inutile, luand la mana a doua cu 50% discount in loc de a sifona banii prin firmele special facute sa te arda imediat cum ai deschis firma, si poate cel mai important fara sa le platesti lor mai bine de 50% inapoi prin taxe si impozite! Ce sa mai, mai bine nici nu mai deschizi firma in romania si mergi altundeva unde nu sunt incompetenti la putere. Rusine sa le fie fin nou!
este anihilat din fașă orice demers. de asta cine înțelege ca nu oferă un viitor, sau chiar are studii superioare, pleacă in țările care chiar au capacități, nu terenuri mișcătoare. au făcut dezastru. cum le este felul...
taxe, taxe, si fără viitor.
de la an la an tara merge in imprumuturi.
nu oferă un viitor, taxele arată o lipsa. este, cum va spun.