Claudiu Zamfir

Startup-urile IT românești vor putea obține noi finanțări dintr-un fond de investiții polonez, susținut de UE

Fonduri-Vlad Ispas-dreamstime

Startup-urile de tehnologie din Europa Centrală și de Est, inclusiv din România, vor putea obține noi finanțări de capital de risc printr-un fond de investiții polonez susținut de Uniunea Europeană și care are și parteneri români în echipă.

Radix Ventures este un fond de investiții lansat la Varșovia, care își propune să acumuleze un capital total de 50 de milioane de euro, până la 70 de milioane de euro. Din această sumă, Radix și-a asigurat deja 25 de milioane de euro de la Fondul European de Investiții, prin facilitatea de finanțare a Uniunii Europene InvestEU.

Polonezii au cooptat în echipă și partneri din România, Ungaria și Ucraina. Din România, au fost cooptați Alex Mihailiciuc (venture partner), cunoscut ca vicepreședinte al companiei româno-americane UiPath, precum și Daniel Dumitrescu (principal), cofondator al unor acceleratoare de afaceri românești, printre care Startup Grind București și InnovX.

Fondul de investiții caută startup-uri deep tech, pentru a le acorda finanțări early stage, în schimbul unui procent minoritar din afacere.

„Ca fondatori Radix Ventures, considerăm că startup-urile din domeniul deep tech se vor afla  în centrul următorului val al revoluției industriale, pentru că atât de multe sectoare cheie ale economiei, inclusiv energia, producția și transportul, trebuie să se transforme pentru a-și îndeplini obiectivele de emisii CO2 net zero și pentru a răspunde provocărilor legate de  lanțurile de aprovizionare tensionate și lipsa forței de muncă. De asemenea, suntem foarte conștienți de faptul că noile tehnologii care au potențialul de a transforma industrii întregi, pentru a fi comercializate cu succes, au nevoie de sprijin cuprinzător în domenii ca reglementările, managementul strategic al proprietății intelectuale și dezvoltarea afacerii. Acesta este sprijinul pe care Radix este gata să ofere”, a spus Paweł Bochniarz, fondator și managing partner Radix Ventures, într-un comunicat de presă.

 

Parallax

Vizualizari
1053
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri