Claudiu Zamfir

Finantari de 150 milioane Euro pentru startup-uri europene de inteligență artificială

Thumbnail

Startup-urile și alte firme mici și mijlocii europene, care dezvoltă tehnologii de inteligență artificială, vor putea obține noi finanțări printr-un instrument financiar lansat recent de Uniunea Europeană.

Banca Europeană de Investiții (BEI) și Fondul European de Investiții (FEI) au lansat, recent, la Web Summit, de la Lisabona, noul instrument de finanțare AI Co-Investment Facility, sub forma unui mecanism de coinvestiții în valoare de până la 150 de milioane de euro.

Banii vor fi folosiți pentru a sprijini firmele din domeniul inteligenței artificiale din toată Europa - a menționat Comisia Europeană într-un comunicat transmis StartupCafe.ro .

Inițiativa face parte din sprijinul global pe care UE îl acordă ecosistemului european de excelență și încredere în IA și din Strategia digitală a Comisiei.

Noul mecanism va viza în principal firme aflate într-un stadiu incipient sau în creștere, investind în dezvoltarea de aplicații IA și tehnologii revoluționare care completează în mod direct IA, cum ar fi tehnologia blockchain, internetul obiectelor și robotica.

Aceasta completează și se bazează pe expertiza BEI și FEI în sectorul respectiv, dezvoltată prin intermediul actualului proiect-pilot privind inteligența artificială/tehnologia blockchain în valoare de 100 de milioane EUR din cadrul InnovFin pentru capitaluri proprii și al finanțării directe de către BEI pentru companiile din domeniul IA prin intermediul instrumentului său de tip venture debt.

Prin colaborarea cu investitori privați, Banca Europeană de Investiții preconizează că va sprijini aproximativ 20-30 de firme mici și mijlocii (IMM), care vor primi finanțări de peste 1 milion de euro fiecare.

Noile fonduri vor fi disponibile în UE și în țările asociate la programul Orizont 2020 și se preconizează că vor fi utilizate în următorii patru ani. Astfel, startup-uri de inteligență artificială din România și Republica Moldova sunt eligibile.

Investițiile vor fi efectuate prin intermediul managerilor de fonduri susținuți de Fondul European de Investiții, alături de investitori privați.

Managerii de fonduri interesați să colaboreze cu instituțiile finanare ale UE în cadrul AI Co-Investment Facility sunt invitați să contacteze dealflow.inv@eif.org și să depună formularul de aprobare (Approval Form) a propunerii de co-investiție vizând o companie identificată.

Ai Coinvestment Facility Presentation by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
1625
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri