Denisa Crăciun

România a primit 2,76 miliarde EUR din PNRR, a doua tranșă virată de Comisia Europeană

bani-euro-dreamstime

Comisia Europeană a virat vineri, 29 septembrie, cea de-a doua tranșă către România, de 2,76 miliarde EUR, sub formă de granturi și de împrumuturi, în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență (MMR).

Plata „a fost posibilă datorită îndeplinirii de către România a 49 de jaloane și de ținte legate de cea de-a doua tranșă”, potrivit unui comunicat transmis de Comisia Europeană. 

Acestea acoperă reforme esențiale în domeniul tranziției verzi și digitale, precum adoptarea legii privind decarbonizarea și intrarea în vigoare a legii privind guvernanța serviciilor de cloud utilizate în sectorul public, mai arată Comisia.

România a prezentat și  reforme pentru punerea în aplicare a politicilor publice, promovarea turismului și a culturii, dezvoltarea resurselor umane în sectorul sănătății, îmbunătățirea colectării impozitelor și a sustenabilității pensiilor, modernizarea infrastructurii sistemului educațional, precum și consolidarea independenței sistemului judiciar și consolidarea acțiunilor de combatere a corupției.

Plățile din cadrul MRR se bazează pe performanță și depind de implementarea de către România a investițiilor și a reformelor prezentate în planul său de redresare și reziliență.

În 16 decembrie 2022, România a prezentat CE a doua cerere de plată, de 2,8 miliarde de euro, pe baza îndeplinirii celor 51 de jaloane şi obiective. În 27 iunie 2023, Comisia a aprobat o evaluare preliminară parţial pozitivă a celei de-a doua cereri de plată a României, şi a constatat că două jaloane legate de investiţiile în energie nu au fost îndeplinite în mod satisfăcător.

Comisia Europeană recunoaşte primele măsuri luate deja de România pentru îndeplinirea acestor jaloane restante, deşi încă mai rămân multe de făcut. Măsurile vor fi luate conform procedurii „suspendarea plăţilor”, care oferă statelor membre mai mult timp pentru îndeplinirea jaloanelor restante.

Planul general de redresare și reziliență al României va fi finanțat prin granturi și împrumuturi în valoare de peste 29 de miliarde EUR. 

România a primit deja o plată totală de prefinanțare în valoare de 3,7 miliarde EUR în decembrie 2021 și în ianuarie 2022, precum și un cuantum de 2,6 miliarde EUR în octombrie 2022, în urma îndeplinirii celor 21 de jaloane și de ținte incluse în prima cerere de plată.

Parallax

Vizualizari
870
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri