Claudiu Zamfir
S-au afișat listele intermediare cu încă 413 firme evaluate, cu punctajele obținute, în cadrul schemei de finanțare prin care IMM-urile obțin granturi de câte 200.000-8 milioane de euro în cadrul Programului Tranziție Justă (PTJ) 2021-2027.
Autoritatea de Management pentru Programul Tranziție Justă (AM PTJ) a publicat AICI„Listele intermediare ale proiectelor evaluate” pentru proiectele a căror evaluare s-a finalizat în lunile iunie – august 2024, aferente apelurilor de proiecte lansate în cadrul acțiunii „Dezvoltarea întreprinderilor și a antreprenoriatului” – componenta „Investiții pentru dezvoltarea IMM care sprijină creșterea durabilă și crearea de locuri de muncă”, emise de Organismele Intermediare Sud-Vest Oltenia, Sud Muntenia, Sud-Est, Vest și Centru, după cum urmează:
Reamintim că anterior a fost publicate liste intermediare cu 200 de firme evaluate în luna mai 2024.
Vorbim despre cele 7 apeluri de proiecte, cu un buget total de 775 de milioane de euro, deschise în perioada 20 decembrie 2023-20 mai 2024, în cadrul acțiunii „Dezvoltarea întreprinderilor și a antreprenoriatului” – componenta „Investiții pentru dezvoltarea IMM care sprijină creșterea durabilă și crearea de locuri de muncă”.
Aceste finanțări acoperă județele incluse în strategia mai largă a Uniunii Europene de trecere de la minerit și alte industrii poluatoare la afaceri mai prietenoase cu mediul.
Bugetul de 775 de milioane de euro este împărțit astfel pe fiecare apel de proiecte:
Din acest buget, firmele eligibile vor putea obține granturi de câte 200.000-8 milioane de euro pe proiect, sub formă de ajutor regional de stat și ajutor de minimis.
În lei, plafonul minim este de 995.080 lei iar plafonul maxim este de 39.803.200 lei (la cursul Inforeuro la data deschiderii apelului de proiecte). Aceste plafoane se aplică întregii valori a finanțării nerambursabile, constând atât din ajutor de stat cât și, dacă este cazul, din ajutor de minimis.
Partea de ajutor de minimis este de maximum 200.000 de euro, iar restul este ajutor de stat. Valoarea eligibilă aferentă componentei finanțabile prin ajutor de minimis nu poate depăși 10% din valoarea eligibilă totală a investiției.
Antreprenorii vor trebui să vină și ei cu bani de acasă. Aportul propriu la cheltuielile eligibile aferente ajutorului de minimis este de minimum 10%.
La ajutorul de stat, cofinanțarea proprie diferă în funcție de dimensiunea firmei (micro, mică, mijlocie) și de județ, de la 25% până la 40% din cheltuielile eligibile aferente ajutorului de stat, pe proiect.
Atenție, însă, că firmele care cer mai mulți bani trebuie să și creeze locuri de muncă mai multe. În funcție de valoarea finanțării nerambursabile solicitate, numărul minim de locuri de muncă (exprimat ca echivalent normă întreagă, ENI) obligatoriu a fi realizat este de un loc de muncă nou creat la maximum 175.000 euro finanțare nerambursabilă solicitată, cu excepția proiectelor ce depășesc 5.000.000 Euro pentru care valoarea solicitată/loc de muncă creat este de 150.000 euro. De asemenea, se punctează suplimentar crearea de noi locuri de muncă peste minimum obligatoriu, conform grilei de evaluare.
---