Claudiu Zamfir

Fondurile de reziliență, aprobate de Parlamentul European

Thumbnail

Parlamentul Eurpean a aprobat marți Mecanismul de redresare și reziliență (MRR), pentru a ajuta țările Uniunii Europene, inclusiv România, să combată efectele pandemiei de COVID-19.

Regulamentul referitor la obiectivele, finanțarea și normele de accesare ale Mecanismului de redresare și reziliență (MRR) a fost adoptat cu 582 voturi pentru, 40 împotrivă și 69 abțineri. Mai departe, regulamentul trebuie aprobat oficial de către Consiliul UE și publicat în Jurnalul Oficial al UE, pentru a intra în vigoare.

MRR este cel mai important element constitutiv al pachetului de stimulente aferent Instrumentului european de redresare „Next Generation EU”, care are o valoare totală de 750 de miliarde EUR.

Prin MRR, se pun la dispoziție 672,5 miliarde EUR sub formă de granturi și împrumuturi pentru a finanța măsuri naționale care atenuează consecințele economice și sociale ale pandemiei. Se pot finanța prin MRR și proiecte conexe demarate la 1 februarie 2020 sau ulterior, a informat Parlamentul European.

Finanțarea va fi disponibilă timp de trei ani, iar guvernele Uniunii pot cere o prefinanțare de până la 13% pentru planurile lor de redresare și reziliență.

Eligibilitatea pentru finanțare

Pentru a putea să beneficieze de finanțare, planurile naționale de redresare și reziliență trebuie să se concentreze pe domenii-cheie de politică ale Uniunii: tranziția spre o economie verde, inclusiv biodiversitatea, transformarea digitală, coeziunea economică și competitivitatea, precum și coeziunea socială și teritorială.

Sunt eligibile pentru finanțare și planurile care ajută instituțiile să se pregătească pentru crize și să reacționeze la ele. Mai pot fi finanțate politicile pentru copii și tineret, inclusiv pentru învățământ și formarea de competențe.

Fiecare plan trebuie să consacre climei cel puțin 37% din buget, iar acțiunilor din domeniul digital cel puțin 20%. Planurile trebuie să aibă un impact social și economic de durată și să includă reforme cuprinzătoare și un pachet robust de investiții. Ele nu pot prejudicia în mod semnificativ obiectivele de mediu.

Regulamentul mai stipulează că doar statele membre care s-au angajat să respecte statul de drept și valorile fundamentale ale Uniunii pot primi fonduri din MRR.

Comisia Europeană este responsabilă pentru aplicarea MRR. Ea poate fi convocată de comisiile de resort ale Parlamentului o dată la două luni pentru a discuta situația Uniunii din perspectiva redresării și modul în care obiectivele și etapele au fost respectate de statele membre. Comisia va mai pune la dispoziția statelor membre și un sistem integrat de informare și monitorizare. Prin acesta, le va furniza informații comparabile referitoare la modul în care sunt folosite fondurile.

Antreprenorii români și fondurile de reziliență

Prin Mecanismul de redresare și reziliență, Uniunea Europeană va aloca României fonduri de de 30,4 miliarde de euro, din care 13,7 miliarde de euro vor fi granturi (nerambursabile) și 16,6 miliarde de euro vor fi împrumuturi cu dobândă avantajoasă.

În această anvelopă bugetară intră și aproximativ 3,4 miliarde de euro pentru IMM-uri, potrivit draftului de Plan Național de Redresare și Reziliență (PNRR) lansat de fosta guvernare Orban, dar rediscutat de actuala Guvernare Cîțu în plan intern și la Comisia Europeană.

Potrivit unor surse guvernamentale, 20-30% din alocarea pentru antreprenori ar urma să fie sub formă de granturi (nerambursabile), iar 70-80% sub formă de împrumuturi bancare cu garanții publice, în condiții mai avantajoase decât cele din piață. Aceste alocări sunt în dezbatere cu stakeholderii, în această perioadă.

Parallax

Vizualizari
2785
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Adrian
C
Sa inteleg ca UE este mai darnica si ofera aproape 50% granturi 50% imprumuturi dar niste destepti se gandesc mai intai la banci si apoi la IMMuri de vor sa aloce 20% granturi si 80% imprumuturi? Sa schimbe numele ministerului in ministerul bancilor. Asa este cand ministrul economiei nu a platit in viata lui un salariu... stie de problemele companiilor doar de pe facebook si se supara cand o companie cu trei salariati vrea sa cumpere un apartament pe post de birou in viziunea lui ar trebuie sa cumpere un zgarie nori sau ceva de genul asta.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri