Claudiu Zamfir

​​Ministrul fondurilor UE: Putem cere CE suplimentarea componentei de împrumuturi din PNRR, pentru a introduce irigațiile

Thumbnail

România ar putea negocia introducerea investițiilor pentru infrastrucura de irigații în Planul Naționalde Redresare și Reziliență, solicitând Comisiei Europene suplimentarea componentei de împrumuturi a PNRR, a declarat vineri, pentru StartupCafe.ro, ministrul Investițiilor și poriectelor Europene, Marcel Boloș.

Liderii coaliției de guvernare au decis ca Gvernul să deschidă negocierile cu Comisia Europeană, pentru introducerea investițiilor pentru irigații în PNRR, potrivt unor surse citate de Digi 24.

Contactat de StartupCafe.ro, ministrul Marcel Boloș a explicat că renegocierea PNRR este acum posibilă, conform unor orientări ale Comisiei Europene în acest sens, în lumina războiului Rusiei din Ucraina, care a condus la o criză energetică și la perspectivariscului unei crize alimentare.

„În baza orientărilor Comisiei pentru renegocierea planurilor, oricum va trebui să renegociem PNRR cel puțin cu capitolul de energie, pentru tot ceea ce înseamnă independnța energetică. Dacă sunt jaloane care nu pot fi implementate, pot fi ajustate ca valoare, ca urmare a războiului din Ucraina. S-a schimbat situația care era cu criza medicală, iar acum avem criza energetică și viitoarea criză alimentară care bate la ușă, pentru că 23% din grâul Europei era importat din Ucraina”, a explicat, pentru StartupCafe.ro, ministrul Boloș.

Reamintim că și anul trecut cei de la PSD au cerut guvernului renegocierea PNRR, însă Comisia Europeană nu a încurajat o astfel de solicitare, pentru că ar fi întârziat implementarea planului. Acum, însă, după izbucnirea războului din Ucraina, situația s-a schimbat, iar Comisia Europeană este deschisă la renegocieri, în principal pentru ajustarea componentei energetice, pentru asigurarea independenței de gazul și petrolul din Rusia.

În contextul războiului din Ucraina, România ar putea să invoce necesitatea asigurării securității alimentare și să ceară introducerea investițiilor pentru irigații în PNRR, a precizat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Întrebat la ce ar putea renunța România din investițiile cuprinse acum în PNRR, pentru a face loc irigațiilor, Boloș a explicat că nu trebuie neapărat eliminate investiții actuale mari, ci am putea cere mai mulți bani pentru componenta de împrumuturi a planului.

„Deocamdată e prematur să discutăm (la ce se poate renunța - n.r.), să vedem care sunt jaloanele pe care le ajustăm și dacă rămân bani din acele ajustări sau dacă putem să apelăm la împrumuturi suplimentare. Ți se permite să ai peste 6,8% din venitul național brut (pe anul 2019) ca împrumut, argumentat prin situația excepțională. Sunt condiții foarte bune de împrumut, dobănzi mici și perioadă de grație”, a explicat Boloș.

De asemenea, ministrul susține că renegocierile din PNRR nu vor întârzia implementarea programelor pentru IMM-uri, care trebuie să fie demarate. „Nu e nicio problemă pentru programele în derulare. Așa cum arată acum proiectul de regulament, trebuie să vedem cum se va putea efectua renegocierea”.

În prezent, România are disponibili prin PNRR 29,2 miliarde de euro, din care 14,24 miliarde de euro fonduri enrambursabile și circa 15 miliarde de euro ca împrumuturi.  Creditele pot fi trase până la 31 decembrie 2026, iar fiecare tragere, inclusiv prefinanţarea, va avea un termen de rambursare de 30 de ani de la data disponibilizării, cu perioadă de graţie de 10 ani inclusă.

Dobânzile la creditele PNRR sunt mult mai mici decât cele pe care România oricum le accesează din piață, la ora actuală, pentru a-și finanța deficitul bugetar.

Participă la sondajul interactiv Hotnews:

 

Parallax

Vizualizari
1746
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri