Redactia StartupCafe.ro

PNRR: Licee agricole românești riscă să rateze finanțări UE de 30 milioane EUR

euro-bancnota-dreamstime.jpg

O serie de licee românești cu profil agricol riscă să rateze investiții pe fonduri europene de 30 de milioane de euro în total, alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), avertizează, marți, platforma de consultanță SMIS, care acuză autoritățile de „incompetență”.

Redăm comunicatul platformei SMIS:

Cum își bate joc AFIR de educația agricolă din România

AFIR - Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) gestionează prin delegare de la Ministerul Educației, apelul ”Îmbunătățirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol” finanțat din PNRR, componenta C15 – Educație.

Valoarea totală a apelului este de 43,000,000 euro iar scopul acestuia îl reprezintă creșterea atractivității învățământului profesional cu profil agricol și/sau silvic, prin finanțarea îmbunătățirii infrastructurii și dotării cu materiale didactice specifice a minimum 57 de licee eligibile, pentru pregătirea viitorilor fermieri antreprenori și a salariaților în domeniile agriculturii și a celor conexe acesteia. Principalele cauze ale declinului învățământului liceal agricol sunt reprezentate de subfinanțarea investițiilor în infrastructura acestora, cum ar fi, de exemplu, investiții în infrastructura la nivel de liceu aferentă educației specifice agriculturii și ramurilor conexe acesteia, inadecvarea curriculei cu realitățile socio-economice din agricultura modernă, precum și lipsa posibilității realizării stagiilor de practică în cadrul unor ferme didactice.

Astfel, printr-un protocol de colaborare, Ministerul Educației a ”pasat” către AFIR, acest apel. Competiția a demarat în data de 20 octombrie 2023, iar proiectele urmau a fi depuse până la data de 21 noiembrie 2024. În perioada destinată depunerii, s-au înscris în competiție un număr de 29 de proiecte. Dintre acestea, 21 de proiecte au fost concepute și depuse de Smis® - care a susținut în mod voluntar si gratuit acești 21 de beneficiari, în procesul de concepere și depunere a proiectelor. Astfel, 72% dintre proiectele depuse în termen au fost concepute cu sprijinul unei firme de consultanță, într-un efort susținut în finalizarea și depunerea proiectelor în termen, atât din partea echipei de consultanți cât și din partea reprezentanților liceelor agricole.

Având în vedere ținta asumată în fața Comisiei Europene prin PNRR, respectiv minimum 57 de licee agricole finanțate, apelul a fost prelungit de două ori din cauza interesului scăzut al beneficiarilor, datorat în mare parte birocrației excesive. Alte 47 de proiecte au fost depuse în perioada de prelungire a apelului, de către beneficiari care NU au depus proiecte în prima parte a depunerilor, care au fost contactați de către AFIR și MADR și ”rugați” să depună proiecte.

Astfel, depunerea proiectelor s-a prelungit pana la 23 ianuarie. Faza de evaluare a celor 76 de proiecte depuse, a durat până la data de 6 martie, când s-a afișat lista INIȚIALĂ A PROIECTELOR ADMISE/ RESPINSE ÎN URMA EVALUĂRII ELIGIBILITĂȚII SOLICITANTULUI ȘI A PROIECTULUI (ETAPA I).

Conform evaluării inițiale, AFIR a respins un număr de 14 proiecte ca fiind neeligibile.
Smis® a formulat o adresă către AFIR în care atrăgea atenția asupra dublului standard în evaluare, și arăta faptul că proiecte cu condiții de eligibilitate similare, au fost aprobate în anumite birouri CRFIR și respinse în altele. Cele mai multe proiecte fiind respinse la CRFIR Alba Iulia si CRFIR Iași.

Având în vedere că 12 proiecte dintre cele 14 respinse au fost scrise de Smis® am formulat contestații pentru toate proiectele, iar contestațiile au fost aprobate ca fiind întemeiate, proiectele intrând în re-evaluare (evaluarea nr. 2). 

contstatie

După soluționarea contestațiilor, 2 proiecte dintre cele 12 respinse au fost declarate eligibile, iar 10 au fost declarate ne-eligibile din aceleași motive din care au fost respinse inițial.
Urmare a acestui rezultat, Smis® - a depus o contestație generală cu privire la procesul de evaluare, iar AFIR a decis re-evaluarea tututor proiectelor depuse. (evaluare pentru a 3-a oară).

În urma procesului de re-evaluare, finalizat în data de 10 iunie, AFIR a publicat lista finală a proiectelor declarate eligibile/ neeligibile în urma reevaluării pentru Liceele Agricole. Surpriză însă, conform noii liste, de la 10 proiecte neeligibile la evaluarea cu nr. 2, AFIR a declarat nu mai puțin de 43 de proiecte neeligibile în urma re-evaluării finale.

Poate cel mai bun exemplu de bâjbâială și lipsa de profesionalism aici este COLEGIUL AGRICOL ŞI DE INDUSTRIE ALIMENTARĂ „VASILE ADAMACHI”, IAŞI.  În evaluarea inițială, acesta a fost declarat neeligibil, apoi în contestație, proiectul a fost admis, iar in re-evaluare a fost declarat din nou neeligibil.

Atenție foarte mare, discutăm despre faza de eligibilitate a evaluării, nu despre faza de calitate.

DE CE AU FOST RESPINSE PROIECTELE?

-    Majoritatea proiectelor au fost respinse pentru criteriile unde se solicită depunerea rapoartelor privind expertiza tehnică a clădirii la acțiuni seismice, privind auditul energetic, precum și dovada dreptului de proprietate sau administrare a terenului/ clădirii.

Încă din faza de scriere a proiectelor, Smis® - a atras atenția că:
-    Liceele agricole nu au expertiza necesară pentru a depune astfel de proiecte
-    Liceele agricole nu dețin bugete pentru realizarea de expertize seismice sau audit energetic – mai ales că în perioada depunerii proiectelor era în vigoare OUG de austeritate care le interzicea achiziționarea de servicii de consultanță.

Deși încă din faza de contestare a proiectelor, beneficiarii au transmis către AFIR că vor face eforturi in a furniza documentele solicitate, cei de la AFIR au ales să respingă proiectele. Înainte de a respinge proiectele, AFIR a lansat (din nou) în consultare publică ghidul, iar în noul ghid, permite beneficiarilor să transmită documentele mai sus menționate până în faza de contractare.

Având în vedere că incompetența reprezentanților AFIR a tergiversat acest apel în ultimele 8 luni, iar la acest moment probabil că va mai dura înca minim 4-5 luni pentru re-depunerea proiectelor, re-evaluarea acestora, precum si evaluarea calitativă atat a proiectelor depuse in primă fază cât si a proiectelor ce urmează a fi re-depuse, proiectele riscă să nu mai poată fi implementate, având în vedere termenul limită de 30 iunie 2025. Acest lucru se traduce prin pierderea a 30 milioane de euro fonduri europene.

Resurse utile:
https://www.afir.ro/info-la-zi/lista-finala-a-proiectelor-declarate-eli…
https://stportalafirprod.blob.core.windows.net/media/media/t0cf4qpm/lis…
https://www.edu.ro/apel_PNRR_imbunatatire_infrastructura_licee_profil_p…
https://www.afir.ro/comunicare/utile/dezbatere-publica/

Parallax

Vizualizari
748
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.598
Just for testing :

interaction: 0.75

popularity: 0.95

publishing: 3.1

expertise: 0.09

rating: 1.598

Articole publicate : 976
Adauga comentariu
poza de profil
Vasile
Popescu
Bună ziua! Reprezint un liceu cu specific agricol, care a depus documentația pentru obținerea finanțării prin PNRR. Situația actuală este creată ca urmare a numeroaselor solicitări și contestații pe care SMIS le-a depus la AFIR și la ministerele agriculturii și educației. Este clar ca echipa SMIS nu a înțeles ghidul solicitantului. De aceea, în prima etapă a depus proiecte care nu atingeau indicatorul referitor la eficientizarea energetică. A susținut că a lucrat în mod voluntar, însă a conceput un contract de servicii consultanță SMIS, prin care solicita 5% din valoarea proiectului în etapa de implementare. Așadar această firmă de consultanță SMIS pune bețe în roate.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri