Claudiu Zamfir

Oficial UE: Nu am respins niciun plan național de reziliență

Thumbnail

Comisia Europeană nu a respins niciun plan național de reziliență din partea statelor membre UE, a declarat, vineri, un oficial european de rang înalt, chestionat de StartupCafe și HotNews.

Până în prezent, doar un singur plan național pentru absorbția fondurilor europene de redresare și reziliență a fost depus, cel al Portugaliei.

Putem să respingem un plan numai dacă planul s-a depus oficial. Și până acum avem doar un singur plan depus oficial. Prin urmare, pot clarifica faptul că nu am respins niciun plan. Procedura cu statele membre este următoarea: avem un dialog foarte intens cu statele membre și scopul este să ne asigurăm că, înainte să fie depuse, planurile sunt într-o formă bună. Noi asta încercăm să obținem și este important să facem și o evaluare rapidă”, a spus oficialul european, sub protecția anonimatului, chestionat de reporterul StartupCafe și HotNews, într-un briefieng tehnic.

El a subliniat că în pregătirea și aprobarea planurilor de reziliență și redresare primează calitatea în fața rapidității.

„Vom vedea un flux stabil de depuneri de proiecte, probabil, de 12 planuri, săptămâna viitoare. Nu e lucru puțin, aceste planuri acoperă 6 ani. E o responsabilitate imensă, mai ales în mijlocul pandemiei. Și mecanismul de reziliență și redresare ne oferă oportunitatea de a face economiile europene mai verzi, mai smart și mai reziliente. Alte planuri vor veni când vor fi gata, dar subliniez că aceste planuri vor remodela economiile noastre în anii care vin și vreau să evidențiez că primează calitatea în fața vitezei” - a mai spus omul de la Bruxelles.

Potrivit acestuia, Comisia Europeană și-a propus o perioadă de 2 luni pentru evaluarea planurilor naționale de redresare și reziliență. „Până la urmă, statele membre decid când este momentul să-și depună planurile și sperăm ca statele membre să-și depună planurile atunci când sunt pregătite. Dar nu putem să le împiedicăm noi să facă asta. Dacă avem planuri cu decalaje mari, nu vom avea altă opțiune decât să continuăm discuțiile, dar aceasta ar însemna și că termenul de 2 luni pentru evaluare ar putea să nu fie fezabil”, a mai spus oficialul european.

El a precizat că și după depunerea oficială a unui plan de redresare și reziliență de către un stat UE se vor putea face, legal, modificări. „Legislația permite modificări chiar și după depunere. Dar, în interesul unei proceduri rapide, încercăm să limităm asta pe cât posibil. De aceea am investit atât în toate aceste discuții înainte de depunerea planurilor”, a menționat sursa citată.

Prin Planul național de redresare și reziliență, aflat în stadiu de draft, România urmează să primescă de la Uniunea Europeană un ajutor total de 29,2 miliarde de euro, din care puțin mai mult de jumătate reprezintă împrumuturi cu dobândă avantajoasă, iar restul sunt fonduri nerambursabile.

Șeful PSD a afirmat, joi, că planul de reziliență al guvernului ar fi fost respins de Comisia Europeană. „Au confundat PNRR cu un fel de plată pe criterii politice. Nu vor reuși în opt zile. Îi vor trimite din nou acasă cu acest Plan Național de Redresare și Reziliență (...) E un dezastru pentru România, pentru că nu primim nici acel avans de 12% din 29.2 miliarde. Vom ajunge în stadiul în care vom face împrumut și nu vom putea să îl folosim, pentru că nu avem aprobat PNRR.(...)Ministrul Ghinea a stat două ore cu oficialii europeni și a interzis în țară că secret de serviciu să se vorbească despre acest eșec", a declarat Marcel Ciolacu, la Giurgiu, citat de HotNews.ro.

În schimb, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a negat acuzațiile. „Planul Național de Redresare și Reziliență este în lucru, în plin proces de consultări cu Comisia Europeană. Nu este un document final, acum, cel pe care realizăm consultările și nu este trimis oficial la Bruxelles. De aceea, toate modificările și observațiile pe care le primim în această perioadă sunt parte a procesului normal de completare și negociere”, a scris Cristian Ghinea pe Facebook.

 

Parallax

Vizualizari
2637
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri