Claudiu Zamfir
Firmele românești din agricultură și sectorul alimentar vor putea obține finanțări dintr-un buget de 150 de milioane de euro, pentru investiții în panouri solare și generatoare eoliene de energie electrică, printr-o nouă sesiune a schemei de ajutor AFIR privind producția de energie pentru autoconsum.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a lansat, marți, în dezbatere publică noul proiect de ghid al solicitantului la Schema de ajutor privind sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare.
Ppână la data de 29 noiembrie 2024, cei interesați pot transmite propuneri sau observații de îmbunătățire a ghidului, la adresele de e-mail: elena.filip@madr.ro și consultare@afir.info .
Bugetul total estimat al schemei este de 500 milioane EUR, pentru perioada 2023-2028, din care 150 de milioane de euro pentru ediția 2024, prin Fondul pentru Modernizare, susținut de Uniunea Europeană. În cadrul fiecărei proceduri de ofertare concurențială este stabilit bugetul afectat procedurii respective. În cazul în care valoarea cererilor depuse/ eligibile va depăși substanțial valoarea alocată, Ministerul Agriculturii poate decide suplimentarea alocării.
Finanţarea se va acorda în procent de maxim 100% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20 milioane EUR pe beneficiar.
Solicitanții vor putea depune proiecte numai individual, potrivit proiectului de ghid al solicitantului, lansat în consultare de AFIR.
Un solicitant va putea depune mai multe proiecte doar dacă investițiile vizează locuri de producție și de consum diferite, cu încadrarea în limita sumei de 20.000.000 EUR pe solicitant.
Același proiect NU poate să conțină mai multe puncte de producție de energie.
Vor putea fi finanțate proiecte care au ca obiectiv implementarea uneia dintre acțiunile menționate mai jos:
Beneficiarii eligibili prin Schema de Energie pot fi:
Solicitanții schemei de ajutor de stat din sectoarele agricultură și industrie alimentară trebuie să aibă înscrise și autorizate, la momentul depunerii cererilor de finanțare, în statutul societăților și autorizate Registrul Comerțului ca activități principale sau activități secundare, activități desfășurate în sectoarele menționate definite de următoarele coduri CAEN:
La momentul contractării, beneficiarii sprijinului de ajutor de stat trebuie să aibă înscrisă în statutul societăţii, între altele, activitatea privind producerea de energie electrică, corespunzătoare diviziunii 35: „Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat”, clasa CAEN 3511 – Producția de energie electrică, după caz. Excepție vor face proiectele care prevăd capacități de producere a energie electrice în sistem off grid.
Vor putea fi eligibili și solicitanții care demonstrează, până la momentul depunerii cererii de finanțare, că au proiecte contractate pe fonduri europene pentru activității aferente codurilor CAEN eligibile.
Ghid Consultativ Schema Energie by claus_44 on Scribd