Claudiu Zamfir

Comunicat oficial MIPE - Termenul estimativ de lansare a Acțiunii 4.1.1-POC este începutul lunii martie 2022

Thumbnail

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a dat vineri un comunicat oficial în care a confirmat informațiile publicate anterior de StartupCafe.ro, privind termenul de lansare a apelului de proiecte în cadrul Acțiunii 4.1.1 - POC, cu fonduri de maximum 1 milion euro pe proiect pentru firmele care vor să facă investiții.

Redăm mai jos comunicatul MIPE:

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a avut astăzi o întâlnire de lucru cu președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, Florin Jianu. Au mai participat atât alți reprezentanți ai mediului de afaceri, cât și echipa tehnică din cadrul MIPE.

Discuțiile au vizat finanțările ce pot fi accesate de IMM-uri și organizații patronale, în cadrul programelor implementate în perioada de programare 2014-2020, cât și în viitoarea perioadă, 2021-2027. În context, s-a discutat despre lansarea apelului de proiecte aferent măsurii 4.1.1. „Investiții în activități productive” în cadrul Programului Operațional Competitivitate.

Oficialii MIPE au arătat că schema de ajutor de stat a fost transmisă Consiliului Concurenței, pentru aviz și, în paralel, a fost încărcată în Platforma de comunicare DG Competition cu autoritățile de concurență din statele membre. Conform prevederilor europene, Comisia Europeană are un termen de 30 de zile pentru analiză și transmiterea răspunsului. Echipa MIPE estimează că ghidul consolidat în urma comentariilor primite în timpul consultării publice va fi publicat pe site-ul MIPE în prima jumătate a lunii februarie.

Ghidul final va fi aprobat însă și publicat după primirea avizului de la Comisia Europeană și publicarea schemei de ajutor de stat în Monitorul Oficial. Termenul estimativ de lansare este începutul lunii martie.

De asemenea, reprezentanții mediului de afaceri au fost interesați de sprijinirea IMM-urilor pentru dezvoltarea competențelor digitale ale angajaților, prin Programul Operațional Capital Uman. În prezent, MIPE pregătește majorarea sumei alocate pentru acest apel, de la 20 milioane la 20,6 milioane euro. Astfel, vor putea fi finanțate primele 22 proiecte selectate în urma evaluării.

S-a mai discutat despre lansarea unor noi apeluri și situația negocierii viitoarelor programelor operaționale, precum și implicarea partenerilor sociali în implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență pentru a asigura susținerea mediului de afaceri în România.

Reprezentanții MIPE și-au exprimat disponibilitatea în conturarea celor mai viabile intervenții pentru sectorul economic privat, pentru a maximiza gradul de absorbție a fondurilor europene, cu asigurarea transparenței întregului proces.

Consultarea publică pentru propunerea de ghid s-a finalizat

Acțiunea 4.1.1 din cadrul Programului Operațional Competitivitate (POC) ar trebui să înlocuiască fosta Măsură 3 - granturi de investiții pentru IMM-uri, anulată de guvern. În 21 decembrie 2021, MIPE a scos în consultare publică un al doilea proiect de ghid al solicitantului pentru Acțiunea 4.1.1 - POC. perioada de consultare s-a terminat pe 4 ianuarie 2022, iar acum potențialii aplicanți așteaptă ghidul final și deschiderea apelului de proiecte.

Așa cum arată acum propunerea oficială de ghid, apelul va fi deschis timp de 5 zile calendaristice - atât vor avea solictanții la dispoziție să-și depună proiectele în sistemul electronic.

Solicitanții vor aplica în aplicația IMM RECOVER (portalul de granturi IMM adminstrat de STS și Ministerul Economiei). Ulterior, pentru contractare aplicantul selectat la finanțare va primi de la MIPE solicitarea de a încărca în platforma electronică MySMIS proiectul și toate documentele pe baza cărora s-a făcut evaluarea în platforma IMM RECOVER. Practic, se va lucra pe ambele platforme - portaul de granturi IMM și sistemul MySMIS-2014, de gestionare a fondurilor europene, conform proiectului de ghid.

Cei care vor dori să se înscrie au la dispoziție și o aplicație electronică realizată de un startup românesc, SMIS.ro, prin care se pot genera o serie de documente. Scrierea proiectului în această aplicație, POCSketch, se poate face gratuit, iar generarea documentelor se face prin achizitia unei licente, preturile incepand de la 700 lei.

 

Parallax

Vizualizari
5197
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri