Claudiu Zamfir

Măsura 2: Situația plăților înainte de mutarea bugetului de la Măsura 3

Thumbnail

În ultima săptămână, 98 de beneficiari și-au mai primit granturile de capital de lucru prin Măsura 2 a schemei de ajutoare de stat COVID pentru IMM-uri, bugetul disponibil fiind pe sfârșite înainte de preconizata mutare de fonduri europene de la Măsura 3.

Un număr de 8.293 de firme și-au primit granturile de capital de lucru de câte 2.000-150.000 de euro, în cadrul Măsurii 2, de anul trecut până vineri, 11 iunie 2021, conform situației publicate de Ministerul Economiei. Suma totală achitată la Măsura 2 este de peste 2,555 miliarde de lei.

În ultima săptămână, au fost plătite 98 de firme, cu aproape 15,4 milioane de lei.

Săptămâna aceasta s-a mai coborât în lista de aplicanți încă 4 locuri cu plățile. Ultima firmă plătită figurează la RUE 9632 - un beneficiar care a obținut 14.800 de lei de la agenția Cluj.

5400 de firme au fost respinse de la finanțarea prin Măsura 2, iar una mai este în proceduri de clarificare.

În acest moment, mai sunt 125 de firme care au fost admise în interiorul bugetului disponibil, dar încă nu și-au primit banii de la stat, aflându-se în una din următoare 3 situații: au contracte semnate și urmează să-și ia banii de la bancă (40 de firme), au semnat contractele dar trebuie să li le semneze și agenția IMM de care aparțin (20) sau au primit notificare, dar încă nu au semnat contractele și nu au încărcat dovada cofinanțării de 15% (65).

În continuare, sunt 8407 firme admise în lista de așteptare. Acestea așteaptă suplimentarea bugetului de fonduri europene al Măsurii 2, pentru a-și primi banii.

Reamintim că Guvernul a aprobat miercuri o ordonanță de urgență despre care Ministerul Economiei spune că îi permite să mute și restul de buget, aproape 207 milioane de euro - pe partea de fonduri europene - de la Măsura 3 la Măsura 2, pentru plăți.

„În urma transferului de fonduri permis de această OUG, estimarea este că se va ajunge cu plățile la RUE 17.000” - a informat Ministerul Economiei.

Dacă ne uităm în lista de aplicanți de la Măsura 2, putem observa că până la numărul RUE 17.001 sunt 5542 de firme acceptate în lista de așteptare. Astfel, vor mai rămâne în afara bugetului peste 2860 de aplicanți admiși în lista de așteptare. Ultima firmă admisă la Măsura 2 în lista de așteptare este la numărul de ordine 22.226.

Prin urmare, pentru restul de peste 2860 de solicitanți admiși în lista de așteptare va fi nevoie ca guvernanții să programeze facilitatea europeană React EU pentru România, să aloce de acolo bani, așa cum era planul de la început.

  • Descarcă de AICI Lista RUE cu aplicanții la Măsura 2.

Thumbnail

 

Schema de ajutoare COVID- Măsura 3, anulată

Măsura 3 - granturi de investiții de câte 50.000- 200.000 de euro urmează să fie lichidată total de Ministerul Economiei.

La această linie de finanțare s-au înscris un număr de 27.736 de aplicanți, cu solicitări în valoare totală de 15.889.215.181 lei (de 6 ori mai mult decât bugetul disponibil). Ministrul Claudiu Năsui a blocat însă procedura și a sesizat DNA pentru suspiciuni de fraudă.

Ministerul Economiei a spus că va deschide de la zero o măsură asemănătoare, cu fonduri din facilitatea europeană React-EU, dar pentru aceasta e nevoie ca autoritățile române să programeze această sursă de finanțare.

„Măsura 3 va fi relansată cu sume provenite în totalitate din REACT-EU. Măsura 3, în varianta prezentă, va fi anulată din cauza suspiciunilor de fraudare, confirmate de DNA prin începerea unei urmăriri penale in rem. Beneficiarii care au depus cereri de finanțare în cadrul Măsurii curente nu vor fi restricționați prin criterii de eligibilitate să își re-depună aplicația în vederea obținerii de granturi” - a transmis Ministerul Economiei.

Astfel, cei 27.736 de aplicanți de la Măsura 3 vor trebui să-și refacă proiectele, după ce au dat deja bani unor consultanți pentru aplicațiile de la M3.

Ajutoare de stat: ar trebui relansată Măsura 1-microgranturi, pentru obiectivul schemei

Măsura 1 - microgranturi de capital de lucru de câte 2.000 de euro - este finalizată, dar au rămas necheltuite 65 de milioane de euro - aproape 2 treimi din bugetul alocat. Potrivit surselor StartupCafe.ro din Ministerul Economiei, inițial MEAT ar fi vrut să mute și acești bani la Măsura 2 , pentru plăți, dar nu a primit acceptul Comisiei Europene. Astfel, ministerul ar urma să lanseze o nouă sesiune la Măsura 1 cu bugetul rămas, pe baza OUG 199/2020, care a modificat OUG 130/2020, introducând la finanțare și întreprinderile individuale. Nu s-a stabilit însă exact dacă și când se va relansa Măsura 1.

Revenind la sesiunea deja implementată, sunt 17.329 de beneficiari care și-au primit microgranturile de câte 2.000 de euro la Măsura 1. Au mai rămas 45 de contracte de finanțare semnate fără cont deschis la bancă de către aplicanți și nu au mai fost plătite.

În total, s-au înscris la Măsura 1 un număr de 29.250 de solicitanți, toate cererile fiind procesate. 19.615 de solicitanți au fost admiși la finanțare, iar 9.635 au fost respinși. După ce au fost admiși, mulți dintre beneficiari nu și-au semnat contractele în timpul-limită stabilit prin procedura Măsurii 1 sau au încălcat alți termeni procedurali. Astfel, în acest moment sunt 11.876 de solicitanți de microgranturi care fie au fost respinși din start, fie au fost admiși dar li s-au reziliat contractele de finanțare pentru că nu au parcurs anumite proceduri obligatorii după ce au fost admiși.

Făcând suma, în acest moment, schema COVID are 25.622 de beneficiari plătiți (prin Măsurile 1 și 2), cu o sumă totală de 2,723 miliarde de lei, adică 553,8 milioane de euro.

Reamintim că prin schema de ajutoare de stat COVID-19, guvernanții s-au angajat că vor finanța minimum 50.000 de beneficiari. Acest indicator de performanță a schemei abia a trecut puțin de jumătate, după aproape un an de la emiterea OUG 130/2020, prin care s-a instituit schema de sprijin. Practic, schema guvernului nici nu mai are cum să-și îndeplinească acest obiectiv, cu cele două măsuri funcționale, pentru că și cu toate plățile care ar urma să se facă la Măsura 2 s-ar ajunge la un total 34.154 de beneficiari.

Prin urmare, Guvernul are nevoie să relanseze măcar Măsura 1, cu reguli mai relaxate, pentru a-și putea îndeplini indicatorul asumat în Schema COVID, de minimum 50.000 de beneficiari finanțați.

----

Citește și:

Parallax

Vizualizari
5063
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri